To je to što me zanima!

Bio sam talentiran, ali Murić i De Jong bili su fantastični...

Žao mi je što Murić nije napravio iskorak i zapaženiju karijeru. Nažalost, u tih par godina u Amsterdamu nije naučio jezik. Je li bio lijen? Ma kakvi, trenirao je kao mazga, ali nije se uklopio, kaže Damian van Bruggen
Vidi originalni članak

Konobar donosi mineralnu, a Nizozemac Damian van Bruggen (23) kao iz topa veli: "Hvala".

Toliko se stoper Intera udomaćio u Zaprešiću da je već "uhvatio" pokoji izraz. Suigrači ga obožavaju, hvale na sva zvona, a trener Željko Petrović (54) dao mu je u susretu s Rijekom kapetansku traku nakon samo pet utakmica.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Prvi dojmovi ovdje su zaista sjajni. Naučio sam još neke riječi, ali ne smijem vam ih reći, haha. Morao sam otići iz Nizozemske jer je tamo puno negativne energije i pritiska oko nogometaša. Puno talenata propadne, a ja sam imao sreću da dođem ovdje i odmah zaigram u prvih 11 - objašnjava Van Bruggen.

POGLEDAJTE GALERIJU

U Inter je došao u zimskom prijelaznom iz prvoligaša Venla. Tamo se nije naigrao, iako iza sebe ima nastupe za sve mlade selekcije "oranja". Svlačionicu je tih dana dijelio čak i s Frenkiejem de Jongom (22).

- Uh, lijepi dani. Bilo je tu još par ekstratalenata. Bergwijn je danas u Tottenhamu... Ma hrpu njih je napravilo sjajne karijere i to me uopće ne čudi. Ja sam bio talentiran, a njih nekoliko ludo talentirani. Taj De Jong je bio takva igračina da mu nisu trebali ni trener, a ni menadžeri - kaže pa dodaje zašto nije uspio u Venlu:

- Ni danas ne znam zašto nisam dobio priliku u Venlu. Radio sam, trenirao, ali nisu me stavljali. Čudni su tamo ljudi, neki mutni likovi. Plaćao sam privatnog trenera s kojim sam išao u brda i održavao kondiciju. 

Junak naše priče rođen je u Utrechtu, a prošao je i akademije Ajaxa i PSV-a. Iz dana u redovima "kopljanika" sjeća se jednog imena.

- Robert Murić! Kakav igrač. Baš mi je žao što nije napravio taj iskorak i zapaženiju karijeru. I on je jedan iz kategorije tih "ludo talentiranih" igrača. Nažalost, u tih par godina u Amsterdamu nije naučio jezik. Je li bio lijen? Ma kakvi, trenirao je kao mazga, ali nije se uklopio u društvo. Takvi smo mi Nizozemci, malo hladni. Svoje igrače gledamo kao kolege. Ni ja nemam puno prijatelja u nogometu - kaže stasiti branič koji se s Murićem srdačno pozdravio nakon Interove utakmice s Rijekom.

RIJEKA - INTER 4-1 Rijeka vratila samopouzdanje: Inter popio čak četiri komada...

Van Bruggenu nije lako. Dolazak u Hrvatsku prvi mi je izlet u inozemstvo. Dane provodi poput većine nogometnih profesionalaca.

- Dobro, danas baš i ne, moram svratiti do bolnice - priča Damian sa smiješkom i pokazuje nam brojne šavove na glavi.

Stradao je u utakmici protiv Dinama. Ipak, do šale nije bilo njegovoj šarmantnoj djevojci Juliette koja je svratila na piće.

- Baš je gadno stradao, sad ih ide izvaditi... Nakon bolnice ćemo svratiti malo u shopping do Novog Zagreba. Čudno mi je što je kod vas toliko šoping centara, a kod nas u Nizozemskoj ih uopće nema. Zapravo, uopće nije toliki kulturološki šok kako smo mislili. Namirnice u dućanima su iste, naš francuski buldog voli ovdje ići u šetnje - priča Juliette dok Damian poput starog rutinera pozira našem fotoreporteru.

Van Bruggen je u kratkoj HNL avanturi već igrao protiv Dinama i Rijeke i bilo je teško.

- Ma vrhunske momčadi, bilo je baš opasnih igrača za čuvati. Ne želim nikog izdvajati jer od ovih jačih momčadi nismo još igrali protiv Hajduka - nije htio brzati Damian.

Oduševio je čelnike Intera svojim zalaganjem i kvalitetom pa ponuda na ljeto ne bi trebalo nedostajati.

- Tu sam uhvatio kontinuitet i to mi je bilo bitno. Ostajem li u Interu? Pa... Možda sam ipak zreo za korak više u karijeri. Otvoren sam i za ostanak u HNL-u. Dinamo? Došao bih u bilo koji klub koji bi bio korak naprijed u mojoj karijeri - rezonira Nizozemac.

Priznaje da o našoj ligi nije puno znao, ali došao je kao izričita želja trenera Petrovića koji je u Nizozemskoj stekao ime.

- Tako je, radio je tamo s Hiddinkom i još nekim poznatim trenerima. Zna moj jezik, ali nije mi zbog tog ništa lakše. U svlačionici uglavnom priča na hrvatskom, a s nama strancima na engleskom. Nema za mene popusta, haha.

I za kraj, ostaje li Inter u ligi?

- Uvjeren sam da ostajemo. Došlo je puno novih igrača i samo se trebamo malo uigrati - završio je.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 11.03.2020.

    Francuski buldog hohoho

  • jožek2 11.03.2020.

    A što radi Olmo u Leipzigu?

  • burky1990 11.03.2020.

    A di je ono veliki muric?

Komentiraj...
Vidi sve komentare