Obavijesti

Sport

Komentari 4

Bio sam talentiran, ali Murić i De Jong bili su fantastični...

Bio sam talentiran, ali Murić i De Jong bili su fantastični...
1

Žao mi je što Murić nije napravio iskorak i zapaženiju karijeru. Nažalost, u tih par godina u Amsterdamu nije naučio jezik. Je li bio lijen? Ma kakvi, trenirao je kao mazga, ali nije se uklopio, kaže Damian van Bruggen

VIDEO

Konobar donosi mineralnu, a Nizozemac Damian van Bruggen (23) kao iz topa veli: "Hvala".

Toliko se stoper Intera udomaćio u Zaprešiću da je već "uhvatio" pokoji izraz. Suigrači ga obožavaju, hvale na sva zvona, a trener Željko Petrović (54) dao mu je u susretu s Rijekom kapetansku traku nakon samo pet utakmica.

Pokretanje videa...

01:01

- Prvi dojmovi ovdje su zaista sjajni. Naučio sam još neke riječi, ali ne smijem vam ih reći, haha. Morao sam otići iz Nizozemske jer je tamo puno negativne energije i pritiska oko nogometaša. Puno talenata propadne, a ja sam imao sreću da dođem ovdje i odmah zaigram u prvih 11 - objašnjava Van Bruggen.

POGLEDAJTE GALERIJU

9
| Foto: Ilustracija/Robert Anic/PIXSELL

U Inter je došao u zimskom prijelaznom iz prvoligaša Venla. Tamo se nije naigrao, iako iza sebe ima nastupe za sve mlade selekcije "oranja". Svlačionicu je tih dana dijelio čak i s Frenkiejem de Jongom (22).

- Uh, lijepi dani. Bilo je tu još par ekstratalenata. Bergwijn je danas u Tottenhamu... Ma hrpu njih je napravilo sjajne karijere i to me uopće ne čudi. Ja sam bio talentiran, a njih nekoliko ludo talentirani. Taj De Jong je bio takva igračina da mu nisu trebali ni trener, a ni menadžeri - kaže pa dodaje zašto nije uspio u Venlu:

- Ni danas ne znam zašto nisam dobio priliku u Venlu. Radio sam, trenirao, ali nisu me stavljali. Čudni su tamo ljudi, neki mutni likovi. Plaćao sam privatnog trenera s kojim sam išao u brda i održavao kondiciju. 

Junak naše priče rođen je u Utrechtu, a prošao je i akademije Ajaxa i PSV-a. Iz dana u redovima "kopljanika" sjeća se jednog imena.

- Robert Murić! Kakav igrač. Baš mi je žao što nije napravio taj iskorak i zapaženiju karijeru. I on je jedan iz kategorije tih "ludo talentiranih" igrača. Nažalost, u tih par godina u Amsterdamu nije naučio jezik. Je li bio lijen? Ma kakvi, trenirao je kao mazga, ali nije se uklopio u društvo. Takvi smo mi Nizozemci, malo hladni. Svoje igrače gledamo kao kolege. Ni ja nemam puno prijatelja u nogometu - kaže stasiti branič koji se s Murićem srdačno pozdravio nakon Interove utakmice s Rijekom.

Rijeka vratila samopouzdanje: Inter popio čak četiri komada...
Rijeka vratila samopouzdanje: Inter popio čak četiri komada...

Van Bruggenu nije lako. Dolazak u Hrvatsku prvi mi je izlet u inozemstvo. Dane provodi poput većine nogometnih profesionalaca.

- Dobro, danas baš i ne, moram svratiti do bolnice - priča Damian sa smiješkom i pokazuje nam brojne šavove na glavi.

Zagreb: Dinamo i Inter Zaprešić susreli se u 23. kolu Prve HNL

Stradao je u utakmici protiv Dinama. Ipak, do šale nije bilo njegovoj šarmantnoj djevojci Juliette koja je svratila na piće.

- Baš je gadno stradao, sad ih ide izvaditi... Nakon bolnice ćemo svratiti malo u shopping do Novog Zagreba. Čudno mi je što je kod vas toliko šoping centara, a kod nas u Nizozemskoj ih uopće nema. Zapravo, uopće nije toliki kulturološki šok kako smo mislili. Namirnice u dućanima su iste, naš francuski buldog voli ovdje ići u šetnje - priča Juliette dok Damian poput starog rutinera pozira našem fotoreporteru.

Van Bruggen je u kratkoj HNL avanturi već igrao protiv Dinama i Rijeke i bilo je teško.

- Ma vrhunske momčadi, bilo je baš opasnih igrača za čuvati. Ne želim nikog izdvajati jer od ovih jačih momčadi nismo još igrali protiv Hajduka - nije htio brzati Damian.

Oduševio je čelnike Intera svojim zalaganjem i kvalitetom pa ponuda na ljeto ne bi trebalo nedostajati.

- Tu sam uhvatio kontinuitet i to mi je bilo bitno. Ostajem li u Interu? Pa... Možda sam ipak zreo za korak više u karijeri. Otvoren sam i za ostanak u HNL-u. Dinamo? Došao bih u bilo koji klub koji bi bio korak naprijed u mojoj karijeri - rezonira Nizozemac.

Priznaje da o našoj ligi nije puno znao, ali došao je kao izričita želja trenera Petrovića koji je u Nizozemskoj stekao ime.

- Tako je, radio je tamo s Hiddinkom i još nekim poznatim trenerima. Zna moj jezik, ali nije mi zbog tog ništa lakše. U svlačionici uglavnom priča na hrvatskom, a s nama strancima na engleskom. Nema za mene popusta, haha.

I za kraj, ostaje li Inter u ligi?

- Uvjeren sam da ostajemo. Došlo je puno novih igrača i samo se trebamo malo uigrati - završio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica