To je to što me zanima!

Bivši trener Hajduka: Lovre je živio nogomet 0-24, a onu mu pjesmu nikad neću zaboraviti

"Barba Lovre me oduševio svojom osobnošću, djelima i mislima kako da pomogne svojem voljenom klubu. Takvog sportaša, i prije svega čovjeka, koji s toliko volje, želje i ljubavi živi za sport i svoj klub teško će opet biti"
Vidi originalni članak

Na mjesnom groblju u Postirama na otoku Braču danas je pokopan Lovre Kalašić (92) nogometna i glazbena legenda, poznata ne samo u okvirima svojih Postira, u kojima je živio od rođenja do smrti, nego i Brača  pa i šire. Vijest je stigla i do Saudijske Arabije gdje je zatekla dvojicu njegovih ljubimaca. Na posljednji počinak ispratili su ga brojni mještani, sportski djelatnici, lijes su pratili igrači koje je odgajao u klubu a ispraćen je pjesmom koju je najviše volio "Kud plovi ovaj brod..."

- Šjor Lovre je bio jedna od onih nogometnih entuzijasta koji su živjeli za nogomet i klub 0-24, svaki dan u godini. Uvijek u mislima kako pomoći svom klubu uz koji je bio vezan od osnutka. Nek počiva u miru... kazao je Goran Vučević, svakako najpoznatije nogometno ime koje je korijenima vezano uz Postira.

Za Postira je vezan i Šoltanin Damir Burić s kojim je Šjor Lovre imao poseban odnos. Prije četiri godine videoporukom pozvao je tadašnjeg trenera Hajduka da dovede momčad na pripreme u Postira.

- Zašto Burić ne dovede Hajduk kod nas na pripreme, u Postirama imamo dva krasna travnata terena, ovdje im nikad ništa nije nedostajalo pa neće ni sada. Poručite to treneru Damiru Buriću, nadam se da nije zaboravio da se nakon utakmice u Postirama prodao u Mannheim, pa neka nam se oduži dolaskom i donacijom četiri, pet baluna - kazao je u zimu 2020. Kalašić putem videoporuke koju smo pokazali treneru Hajduka.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

TUŽNA VIJEST S BRAČA Pjevao je Kirku Douglasu i ekipi Hajduka, utemeljio nogomet u Postirama. Umro je barba Lovre

Burić je bio oduševljen:

- Drago mi je da se šjor Lovre dobro drži i da i dalje vodi računa o svom klubu. Istina je sve što govori i obećavam mu da ćemo se uskoro vidjeti u Postirama, a ni donacija baluna neće biti problem.

Rečeno-učinjeno, Hajduk je stigao u Postira, a sjetili su se i šjor Lovre. Najavili su da će mu doći u posjet, no barba Lovre ih je preduhitrio i odveo do obližnjeg Dola, gdje ih je počastio pršutom, sirom, hobotnicom, inćunima i ostalim bračkim delicijama....

A onda im je i zapjevao. Unatoč poznim godinama glas ga još i te kako služi, baš kao nekada... odzvanjalo je Dolom ''O sole mio...'', arija je to koja je njegov zaštitni znak već preko 70 godina, a potom je specijalno za trenera Hajduka otpjevao hit ''Kud plovi ovaj brod'', kome je dao poseban pečat izmjenom stihova:

Kud plovi ovaj brod,
kud ljude odnosi,
i da li i'ko zna,
što Burić sprema!

Kud plovi ovaj brod,
kojim smo krenuli,
od svega samo znam,
nikom na Poljudu bodova nema...

Na moru ljubavi i na pučini sna,
trener Hajduka zauvijek ostat ću ja...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

VIDEO: IN MEMORIAM Pogledajte kako je barba Lovre pjesmom dirnuo trenera i igrače Hajduka: Kud plovi ovaj brod...

Malo je reći da je oduševio Burića i igrače, koji su mu zapljeskali i izgrlili ga. Od tada je prošlo gotovo četiri godine, a vijest o smrti bračke legende pogodila je i Burića:

- Jako tužno. Mene je barba Lovre oduševio svojom osobnošću, svojim djelima i mislima kako da pomogne svojem voljenom klubu. Takvog sportskog radnika i prije svega čovjeka teško će ikad više biti, čovjeka koji s toliko volje, želje i ljubavi živi za sport i svoj klub.

Nikad neću zaboraviti kad je za mene i Hajduk napisao i ispjevao pjesmu. Barba Lovre je bio vrhunski pjevač koga ću zauvijek pamtiti. Laka vam bila zemlja, dobri moj barba Lovre, a obitelji iskrena sućut - poručio je iz daleke Saudijske Arabije Damir Burić.

 

Idi na 24sata