To je to što me zanima!

Nogomet na Boxing Day: Gdje gledati prijenose Premiershipa?

Nogomet na Otoku gaji tu tradiciju više od stoljeća i pol. Iako porijeklo naziva "Boxing Day" nema veze sa sportom, jedan je događaj na dan 26. prosinca bitno promijenio sliku britanskog sporta...
Vidi originalni članak

Blagdanski ugođaj, obiteljski ručak, Boxing Day i tako već više od stoljeća i pol! Sveti Stjepan nam je pokucao na vrata i donio pregršt sjajnog nogometa. Dok se u ostalim ligama odmara i uživa u blagdanima, Englezi jednostavno ne miruju.

Iako porijeklo naziva "Boxing Day" nema veze sa sportom, jedan je događaj na dan 26. prosinca bitno promijenio sliku britanskog sporta.

Bila je godina 1860., a priče oko sporta s nogoloptanjem još su bile u povojima. Na Stjepandan te godine dva su najstarija nogometna kluba, Hallam i Sheffield, odigrali utakmicu na Sandygate Roadu u gradu Sheffieldu.

Iako su tada pravila nogometne igre bila dosta nejasna, pa i dozvoljavala igranje rukom, utakmica je završila sa samo dva gola u mreži (pobjedom Sheffielda 2-0), a ostalo je povijest. Bila je to prva službena nogometna utakmica između dvaju klubova u čiji su spomen 2014. odigrali revanš, Hallam je slavio 3-1.

Sve do 1957. nogometne utakmice u najvišem rangu engleskog nogometa igrale su se svake godine na Božić ili Boxing Day, kada su nogometne glave ipak odlučile preseliti cijeli program na drugi dan Božića. U sastavljanju parova vodilo se računa da lokalni rivali igraju jedni protiv drugih kako njihovi navijači ne bi morali putovati na duže relacije u blagdansko vrijeme.

Kratkoća puta bila je pozitivna strana takve odluke, no sa sobom je donijela i poneke probleme. Poznato je da su huligani u Engleskoj u drugoj polovici prošlog stoljeća bili skloni neredima, a nešto se slično dogodilo 26. prosinca 1979. u sheffieldskom okršaju Wednesdaya i Uniteda. Tadašnji trećeligaški derbi na stadion je privukao rekordnih 50.000 ljudi, Wednesday je dobio 4-0, a 50-ak navijača privedeno je. Poslije toga nogometne glavešine su odlučile kako bi bilo najbolje izbjeći derbije za vrijeme blagdana kako bi ipak ulice bile sigurnije i bez nereda.

Gotovo sedam golova po utakmici 1963.

Statistički najzanimljiviji "Boxing Day" svakako je bio onaj 1963., kada je u deset utakmica engleske prve divizije palo čak 66 (!) golova. Fulham je tada dobio Ipswich čak 10-1, a tek su nešto manje uvjerljivi bili Blackburn kod West Hama (8-2), Liverpool protiv Stokea te Burnley protiv Manchester Uniteda (6-1).

Baš je United najuspješniji klub u povijesti Boxing Daya s 21 pobjedom u 27 utakmica i samo dva poraza, od Middlesbrougha 2002. i Stoke Cityja 2015. Poslije "crvenih vragova" najuspješniji su Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Everton i Manchester City. United će igrati na kartu statistike jer je ove sezone u velikoj krizi, a dolazi mu hit prvenstva Aston Villa od 21 sat. Ranije će na teren drugoplasirani Liverpool kod Burnleya koji se grčevito bori za ostanak.

I Talijani su se 2018. sjetili igrati kolo na Boxing Day i imali su rekordnu gledanost na stadionima, no ipak su odustali od te ideje. Unatoč brojnim prosvjedima trenera i nogometaša, Englezi ne žele odustati od svoje stoljetne tradicije. Dakle, uživajte u ručku i druženju s najmilijima, a onda daljinski u ruke i neka Boxing Day započne!

Boxing Day 2023., gdje gledati prijenose

  • Newcastle - Nottingham Forest, 13.30 (Arenasport 1)
  • Bournemouth - Fulham, 16 sati (Arenasport 1)
  • Sheffield - Luton, 16 sati (Arenasport 3)
  • Burnley - Liverpool, 18.30 (Arenasport 1)
  • Manchester United - Aston Villa, 21 sat (Arenasport 1)
Idi na 24sata

Komentari 1

  • TrueBlue_1 26.12.2023.

    Nije dobro za zdravlje jer moraš nastavit piti drugi dan za redom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare