Obavijesti

Sport

Komentari 1

Nogomet na Boxing Day: Gdje gledati prijenose Premiershipa?

Nogomet na Boxing Day: Gdje gledati prijenose Premiershipa?

Nogomet na Otoku gaji tu tradiciju više od stoljeća i pol. Iako porijeklo naziva "Boxing Day" nema veze sa sportom, jedan je događaj na dan 26. prosinca bitno promijenio sliku britanskog sporta...

VIDEO

Blagdanski ugođaj, obiteljski ručak, Boxing Day i tako već više od stoljeća i pol! Sveti Stjepan nam je pokucao na vrata i donio pregršt sjajnog nogometa. Dok se u ostalim ligama odmara i uživa u blagdanima, Englezi jednostavno ne miruju.

Iako porijeklo naziva "Boxing Day" nema veze sa sportom, jedan je događaj na dan 26. prosinca bitno promijenio sliku britanskog sporta.

Bila je godina 1860., a priče oko sporta s nogoloptanjem još su bile u povojima. Na Stjepandan te godine dva su najstarija nogometna kluba, Hallam i Sheffield, odigrali utakmicu na Sandygate Roadu u gradu Sheffieldu.

Premier League - Leeds United v Arsenal

Iako su tada pravila nogometne igre bila dosta nejasna, pa i dozvoljavala igranje rukom, utakmica je završila sa samo dva gola u mreži (pobjedom Sheffielda 2-0), a ostalo je povijest. Bila je to prva službena nogometna utakmica između dvaju klubova u čiji su spomen 2014. odigrali revanš, Hallam je slavio 3-1.

Sve do 1957. nogometne utakmice u najvišem rangu engleskog nogometa igrale su se svake godine na Božić ili Boxing Day, kada su nogometne glave ipak odlučile preseliti cijeli program na drugi dan Božića. U sastavljanju parova vodilo se računa da lokalni rivali igraju jedni protiv drugih kako njihovi navijači ne bi morali putovati na duže relacije u blagdansko vrijeme.

Kratkoća puta bila je pozitivna strana takve odluke, no sa sobom je donijela i poneke probleme. Poznato je da su huligani u Engleskoj u drugoj polovici prošlog stoljeća bili skloni neredima, a nešto se slično dogodilo 26. prosinca 1979. u sheffieldskom okršaju Wednesdaya i Uniteda. Tadašnji trećeligaški derbi na stadion je privukao rekordnih 50.000 ljudi, Wednesday je dobio 4-0, a 50-ak navijača privedeno je. Poslije toga nogometne glavešine su odlučile kako bi bilo najbolje izbjeći derbije za vrijeme blagdana kako bi ipak ulice bile sigurnije i bez nereda.

Gotovo sedam golova po utakmici 1963.

Statistički najzanimljiviji "Boxing Day" svakako je bio onaj 1963., kada je u deset utakmica engleske prve divizije palo čak 66 (!) golova. Fulham je tada dobio Ipswich čak 10-1, a tek su nešto manje uvjerljivi bili Blackburn kod West Hama (8-2), Liverpool protiv Stokea te Burnley protiv Manchester Uniteda (6-1).

Baš je United najuspješniji klub u povijesti Boxing Daya s 21 pobjedom u 27 utakmica i samo dva poraza, od Middlesbrougha 2002. i Stoke Cityja 2015. Poslije "crvenih vragova" najuspješniji su Arsenal, Liverpool, Tottenham, Chelsea, Everton i Manchester City. United će igrati na kartu statistike jer je ove sezone u velikoj krizi, a dolazi mu hit prvenstva Aston Villa od 21 sat. Ranije će na teren drugoplasirani Liverpool kod Burnleya koji se grčevito bori za ostanak.

I Talijani su se 2018. sjetili igrati kolo na Boxing Day i imali su rekordnu gledanost na stadionima, no ipak su odustali od te ideje. Unatoč brojnim prosvjedima trenera i nogometaša, Englezi ne žele odustati od svoje stoljetne tradicije. Dakle, uživajte u ručku i druženju s najmilijima, a onda daljinski u ruke i neka Boxing Day započne!

Boxing Day 2023., gdje gledati prijenose

  • Newcastle - Nottingham Forest, 13.30 (Arenasport 1)
  • Bournemouth - Fulham, 16 sati (Arenasport 1)
  • Sheffield - Luton, 16 sati (Arenasport 3)
  • Burnley - Liverpool, 18.30 (Arenasport 1)
  • Manchester United - Aston Villa, 21 sat (Arenasport 1)
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu