To je to što me zanima!

Caktaš zbog pravila neće igrati ni za drugu momčad Hajduka! Sindikat kaže: Kršite ugovor...

Ako igrač, stariji od 21 godinu, na datum 1. srpnja pet puta nastupi za prvu momčad u 1. HNL u toj natjecateljskoj godini, gubi pravo nastupa za drugu momčad. To je slučaj s kapetanom Hajduka, ali i Jradijem
Vidi originalni članak

Kapetan Hajduka Mijo Caktaš (28) izbačen je u četvrtak iz prve momčadi. Najavio je takav scenarij predsjednik uprave kluba Lukša Jakobušić. Caktaš nije pristao na uvjete koje mu je ponudio Hajduk.

- Nudili smo mu ugovor na godinu dana i manja primanja, ali nije pristao. Koliko novca smo nudili? To ne smijem reći, ali nije želio pristati ni na euro manje - kazao je u četvrtak sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

POGLEDAJTE VIDEO: Caktaš posjetio baku Mariju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim Caktaša, u drugu momčad prebačeni su Libanonac Bassel Jradi (27) te stoper Božo Mikulić (24). Mikulić se tek vraća od ozljede i preko druge momčadi pokušat će se izboriti za novi ugovor s 'bilima', ali za tu istu drugu momčad neće moći igrati Caktaš i Jradi.

Razlog? Ako igrač, koji je na dan 1. srpnja tekuće natjecateljske godine stariji od 21 godinu i prijavljen je za drugu momčad, pet puta nastupi za prvu momčad na prvenstvenoj utakmici u toj natjecateljskoj godini - gubi pravo nastupa za drugu momčad.

ČITATELJI PODIJELJENI U nadmudrivanju Jakobušića i Caktaša najviše gubi - Hajduk ANKETA Je li Hajduk dobro postupio slanjem kapetana u 2. momčad?

Caktaš je ove sezone skupio 17 nastupa u 1. HNL, a Jradi 15 pa je jasno da neće moći participirati u utakmicama 2. HNL, čak i kad bi to željeli. 

- Svi koji nemaju ugovor će biti u B momčadi, još je otvoren prijelazni rok u nekoliko zemalja i možda se nešto i dogodi do kraja prijelaznog roka u Rusiji, Poljskoj, Norveškoj... - dodao je Nikoličius.

Odmah po objavi sportskog direktora, Hajduk je i na službenim stranicama maknuo Caktaša i Jradija iz prve momčadi i prebacio ih u drugu momčad. Kapetanova slika među široj javnosti nepoznatim igračima... Izgleda nestvarno.

Sindikat prigovorio

Hrvatska udruga nogometni sindikat (HUNS) objavio je priopćenje u kojem podsjeća Hajduk na poštivanje stavke 9 ugovora i da igrača ne smije odstraniti iz prve momčadi dulje od desetak dana zbog navedenog razloga.

Prenosimo ga u cijelosti:

Odluku HNK Hajduk da pojedini igrači, među kojima je i kapetan Mijo Caktaš, budu prebačeni u B momčad zato što ne pristaju na smanjenje (produženje) ugovora, smatramo neprihvatljivom. Svaki oblik pritiska na igrače nije i ne može biti način za ostvarenje boljih rezultata, a to nije niti doprinos zaštiti klupskih interesa. 

U prilog tome navodimo jedan aktualan primjer, kao pokazatelj najbolje prakse. Predsjednik FC Bayern javno je obznanio da nema problema između kluba i igrača Davida Alabea, unatoč prekidu u pregovorima za novi ugovor.

"Nismo više razgovarali o njegovoj situaciji s ugovorom. Raspoloženje je u redu. Moramo se ponašati profesionalno. On i njegov savjetnik imali su različite ideje o financijskoj strukturi novog ugovora."

Igrač je odigrao sve utakmice za Bayern i nitko mu ne radi probleme zbog odluke da ne želi produžiti ugovor, nakon što mu aktualni istekne u lipnju. O smanjenju ugovora nećemo niti govoriti.

U svakoj momčadi trebaju igrati najbolji igrači, a ne oni koji pristaju na određene uvjete ili na smanjenje ugovora. Pravne odrednice postojećih i važećih ugovora moraju se bezuvjetno poštivati od strane svih potpisnika. Mogućnost dogovaranja drugačijih uvjeta ne može i ne smije počivati na ucjeni i jednostranim prisilnim uvjetima. 

Ovakva odluka nikako nije primjer pozitivne klupske politike i može vrijediti desetak dana te šalje krivu poruku aktualnim i budućim igračima. Ako se ovakvo stanje nastavi duže od desetak dana, podsjetit ćemo na članak 9. ugovora o profesionalnom igranju koji glasi:

"Diskriminiranjem se osobito smatra i nalog treniranja izvan programa, vremena i mjesta treninga momčadi za koju igrač ima pravo nastupa, osim ako nije izrečena klupska kazna udaljenja od treninga s odgovarajućom momčadi."

HUNS i HNK Hajduk oduvijek imaju primjeren odnos i kvalitetnu suradnju. Svjesni smo da je prije svega ekonomska, ali i opća situacija kao posljedica pandemije vrlo ozbiljna na svim životnim područjima. Profesionalni nogomet nije izuzetak, naprotiv. No, isto tako, uvjereni smo da je svaki konstruktivan pristup, dijalog i međusobno uvažavanje temelj svakog odnosa. Žao bi nam bilo da se klub, koji je toliko napora uložio u jačanje pozitivnog imidža i bio primjer dobre prakse, okrene praksama ranojutarnjeg trčanja po Marjanu, a ne primjerima iz Munchena, Madrida ili Manchestera. 

Idi na 24sata

Komentari 38

  • feta79 22.02.2021.

    A vidi komentara.....sve zaposleni u javnom sektoru i dobro zasticeni sindikatima.Vama okolnosti nisu drukcije?Bravissimi Kad Hajrovic dobije jednaki tretman to nije uopce bitno (ili Atiemwen) jer sin Darija Simica ipak igra u filijali pa nije dobro puno mutit vodu tamo?!Svi pricate o danasnjem Bayernu koji je jedan od rijetkih slucajeva u kojima se jos koriste usluge pobjeglica, a niko ne komentira kako je to zapravo uobicajena praksa svugdi u svitu?!?Licemjerno i bezobrazno komentiranje, neupuceno i obojano.....jadno.Klub je iznad igraca, svaki klub iznad svakog igraca i samo kompletan idiot moze pomislit nesto drukcije. Igrac je placen i omoguceno mu je treniranje-dakle nema problema osim u nekim supljim tikvama. A ako se vec zelite diviti jadnim ucjenjivacima to ipak vise govori o vasem karakteru i kucnom odgoju 

  • stanko2 20.02.2021.

    Caktas nek dodje u Dinamo iz inata.Dobro ce ga prodat.

  • jumar 19.02.2021.

    O diletantskom nacinu na koji se vodi Hajduk najbolje govori cinjenica da govore kako ce igrati za drugu momcad, a uopce ne poznaju pravila koja kazu da nema pravo nastupa? Od normalne uprave bi se minimum trebalo ocekivati da pozna pravila natjecanja u kojemu se takmice. Zali boze slavne proslosti, ali ovo zadnjih godina je tragikomedija od kluba i HNL uopce ne bi izgubio na kvaliteti kada bi ispali u drugu ligu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare