Obavijesti

Sport

Komentari 38

Caktaš zbog pravila neće igrati ni za drugu momčad Hajduka! Sindikat kaže: Kršite ugovor...

Caktaš zbog pravila neće igrati ni za drugu momčad Hajduka! Sindikat kaže: Kršite ugovor...

Ako igrač, stariji od 21 godinu, na datum 1. srpnja pet puta nastupi za prvu momčad u 1. HNL u toj natjecateljskoj godini, gubi pravo nastupa za drugu momčad. To je slučaj s kapetanom Hajduka, ali i Jradijem

VIDEO

Kapetan Hajduka Mijo Caktaš (28) izbačen je u četvrtak iz prve momčadi. Najavio je takav scenarij predsjednik uprave kluba Lukša Jakobušić. Caktaš nije pristao na uvjete koje mu je ponudio Hajduk.

- Nudili smo mu ugovor na godinu dana i manja primanja, ali nije pristao. Koliko novca smo nudili? To ne smijem reći, ali nije želio pristati ni na euro manje - kazao je u četvrtak sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

POGLEDAJTE VIDEO: Caktaš posjetio baku Mariju

Pokretanje videa...

Caktaš posjetio baku Mariju 01:27

Osim Caktaša, u drugu momčad prebačeni su Libanonac Bassel Jradi (27) te stoper Božo Mikulić (24). Mikulić se tek vraća od ozljede i preko druge momčadi pokušat će se izboriti za novi ugovor s 'bilima', ali za tu istu drugu momčad neće moći igrati Caktaš i Jradi.

Razlog? Ako igrač, koji je na dan 1. srpnja tekuće natjecateljske godine stariji od 21 godinu i prijavljen je za drugu momčad, pet puta nastupi za prvu momčad na prvenstvenoj utakmici u toj natjecateljskoj godini - gubi pravo nastupa za drugu momčad.

U nadmudrivanju Jakobušića i Caktaša najviše gubi - Hajduk
U nadmudrivanju Jakobušića i Caktaša najviše gubi - Hajduk
Je li Hajduk dobro postupio slanjem kapetana u 2. momčad?
Je li Hajduk dobro postupio slanjem kapetana u 2. momčad?

Caktaš je ove sezone skupio 17 nastupa u 1. HNL, a Jradi 15 pa je jasno da neće moći participirati u utakmicama 2. HNL, čak i kad bi to željeli. 

- Svi koji nemaju ugovor će biti u B momčadi, još je otvoren prijelazni rok u nekoliko zemalja i možda se nešto i dogodi do kraja prijelaznog roka u Rusiji, Poljskoj, Norveškoj... - dodao je Nikoličius.

Odmah po objavi sportskog direktora, Hajduk je i na službenim stranicama maknuo Caktaša i Jradija iz prve momčadi i prebacio ih u drugu momčad. Kapetanova slika među široj javnosti nepoznatim igračima... Izgleda nestvarno.

Sindikat prigovorio

Hrvatska udruga nogometni sindikat (HUNS) objavio je priopćenje u kojem podsjeća Hajduk na poštivanje stavke 9 ugovora i da igrača ne smije odstraniti iz prve momčadi dulje od desetak dana zbog navedenog razloga.

Prenosimo ga u cijelosti:

Odluku HNK Hajduk da pojedini igrači, među kojima je i kapetan Mijo Caktaš, budu prebačeni u B momčad zato što ne pristaju na smanjenje (produženje) ugovora, smatramo neprihvatljivom. Svaki oblik pritiska na igrače nije i ne može biti način za ostvarenje boljih rezultata, a to nije niti doprinos zaštiti klupskih interesa. 

U prilog tome navodimo jedan aktualan primjer, kao pokazatelj najbolje prakse. Predsjednik FC Bayern javno je obznanio da nema problema između kluba i igrača Davida Alabea, unatoč prekidu u pregovorima za novi ugovor.

"Nismo više razgovarali o njegovoj situaciji s ugovorom. Raspoloženje je u redu. Moramo se ponašati profesionalno. On i njegov savjetnik imali su različite ideje o financijskoj strukturi novog ugovora."

Igrač je odigrao sve utakmice za Bayern i nitko mu ne radi probleme zbog odluke da ne želi produžiti ugovor, nakon što mu aktualni istekne u lipnju. O smanjenju ugovora nećemo niti govoriti.

U svakoj momčadi trebaju igrati najbolji igrači, a ne oni koji pristaju na određene uvjete ili na smanjenje ugovora. Pravne odrednice postojećih i važećih ugovora moraju se bezuvjetno poštivati od strane svih potpisnika. Mogućnost dogovaranja drugačijih uvjeta ne može i ne smije počivati na ucjeni i jednostranim prisilnim uvjetima. 

Ovakva odluka nikako nije primjer pozitivne klupske politike i može vrijediti desetak dana te šalje krivu poruku aktualnim i budućim igračima. Ako se ovakvo stanje nastavi duže od desetak dana, podsjetit ćemo na članak 9. ugovora o profesionalnom igranju koji glasi:

"Diskriminiranjem se osobito smatra i nalog treniranja izvan programa, vremena i mjesta treninga momčadi za koju igrač ima pravo nastupa, osim ako nije izrečena klupska kazna udaljenja od treninga s odgovarajućom momčadi."

HUNS i HNK Hajduk oduvijek imaju primjeren odnos i kvalitetnu suradnju. Svjesni smo da je prije svega ekonomska, ali i opća situacija kao posljedica pandemije vrlo ozbiljna na svim životnim područjima. Profesionalni nogomet nije izuzetak, naprotiv. No, isto tako, uvjereni smo da je svaki konstruktivan pristup, dijalog i međusobno uvažavanje temelj svakog odnosa. Žao bi nam bilo da se klub, koji je toliko napora uložio u jačanje pozitivnog imidža i bio primjer dobre prakse, okrene praksama ranojutarnjeg trčanja po Marjanu, a ne primjerima iz Munchena, Madrida ili Manchestera. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu