Sport

Komentari 30

U nadmudrivanju Jakobušića i Caktaša najviše gubi - Hajduk

U nadmudrivanju Jakobušića i Caktaša najviše gubi - Hajduk

Predsjednik Lukša Jakobušić će Miju Caktaša morati plaćati bez obzira igrao on u prvoj ili drugoj momčadi. To što ga je za kaznu prebacio u drugu momčad neće Hajduku uštedjeti ni jedan jedini euro

Hajduk je jučer iznio svoju stranu priče, sportski direktor Mindaugas Nikoličius kazao je kako su Miji Caktašu i njegovom zastupniku nudili više opcija nastavka suradnje, ali su ih oni baš sve odbili. Otkrio je Nikoličius kako je Mijo rekao "da ne želi ni produžiti ni smanjiti ugovor, pa ni za jedan jedini euro, zbog toga što želi na ljeto otići kao slobodan igrač bez odštete."

No kako svaka priča ima dvije strane, tako ima i ova, a prije konačnog suda tko je u pravu bilo bi dobro čuti što ima za reći i druga strana - Mijo Caktaš. No od toga za sada neće biti ništa, iz prostog razloga što je bivšeg kapetana Hajduk ekspresno prebacio u drugu momčad i što bez dozvole kluba ne smije javno istupati. A dok ne čujemo Mijinu stranu priče, ostaje nam samo nagađati što je istina i na osnovu nagađanja ili simpatija poklonili povjerenje jednoj ili drugoj strani.

Anketa s više od 2000 ispitanika na našem portalu svjedoči o podijeljenosti mišljenja među navijačima, po 50 posto je onih koji pozdravljaju potez čelnika Hajduka, koji su potjerali kapetana u drugu momčad, i onih koji to smatraju pogrešnim i lošim potezom. Mijo će se, jednom kad se oslobodi stege klupskih pravilnika, sigurno oglasiti i otkriti nam svoju stranu priče, ako ne prije, ono na ljeto, kad mu istekne ugovor. A njegova se strana priče zasigurno će se razlikovati od onoga što je rekao Nikoličius.

No kako god se priča rasplela, Hajduku je napravljena šteta. Po tko zna koji put klupsko prljavo rublje iznosi se van zidova Poljuda, javno se razglaba o primanjima i statusu kapetana, kojeg na koncu bacaju u drugu momčad, u trenutku kad svim silama pokušavaju spasiti sezonu i osigurati plasman u Europu.

Za tu su svrhu kroz sezonu dovedena šestorica igrača: Kalinić, Livaja, Fossati, Umut, Todorović i Mujakić, kojima na ljeto istječu posudbe i ugovori, i svi će oni konkurirati za sastav, samo neće Mijo. A Mijo je najbolji igrač koji je sam vukao ovu nejaku momčad na svojim leđima dvije sezone!? I domaći je igrač! Kako se onda u ovu priču uklapa Hamza Barry, koji je prošle sezone igrao sve do isteka ugovora, iako se šest mjeseci prije izjasnio da ne želi potpisati novi jer ima namjeru promijeniti sredinu?

Novi predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić zauzeo je čvrst i nepopustljiv stav u vođenju Hajduka, i dojam je da ga sada želi dodatno osnažiti kažnjavanjem kapetana i najboljeg igrača, koji će mu poslužiti kao primjer uoči razgovora o smanjenju ugovora s ostalim prvotimcima. Jer, ako je mogao baciti Miju u drugu momčad, što mogu očekivati ostali igrači koji ne pristanu na uvjete smanjenih primanja koje im predsjednik predloži?

I ma koliko mu aktualni porazni rezultati i financijska kriza davali za pravo da stvari lomi preko koljena, Jakobušić bi ipak morao povesti više računa o instituciji kojoj je na čelu. Za deset godina neće više na Poljudu biti ni Jakobušića ni Caktaša, a neki novi ljudi će se čudom čuditi kako je prije deset godina predsjednik bacio kapetana u drugu momčad zbog toga što ovaj nije želio mijenjati stavke u svom ugovoru. Čudit će se čudom, baš kao što se mi danas čudimo kako je prije deset godina jedan drugi predsjednik - Joško Svaguša - jednog drugog kapetana Hajduka - Hrvoja Vejića - tjerao na trčanje u 7 sati ujutro po Marjanu iz istih razloga, jer ovaj nije želio mijenjati stavke iz ugovora.   

Ma nema tog novca i ugovora koji su vrijedni ovakvog predsjednikovog poteza, pogotovo što tim potezom ne rješava problem. Kako god okrenuo, Caktaša će morati plaćati, pa igrao on u prvoj ili drugoj momčadi. Zapravo, u drugoj neće moći igrati jer HNS-ov pravilnik kaže da igrač stariji od 21 godinu koji nastupi pet puta za prvu momčad više nema pravo nastupa u Drugoj HNL. Dakle, do ljeta, ne bude li promjena, samo treninzi s "bekavcima".

To što ga je prebacio u drugu momčad neće Hajduku vratiti ni jedan jedini euro iz Caktaševog ugovora. Dapače, tim je potezom lišio momčad pomoći kapetana i najboljeg igrača, a Caktaša prilike da pohvata sve one rekorde koji su mu na dohvat ruke, rekorde koji bi ga učvrstili u povijesnim knjigama kao jednog od najboljih strijelaca i igrača u novijoj povijesti kluba.

Umjesto dogovora na obostranu korist, sada gube i jedan i drugi. A najviše Hajduk. Naši čitatelji su, pak, podijeljeni...

Najčitaniji članci