To je to što me zanima!

Carlsen se oglasio o skandalu: 'Sve više mislim da je Niemann varao više nego što je priznao'

Carlsen je insinuirao da se Niemann koristio nedopuštenim sredstvima. Pročitajte u cijelosti priopćenje svjetskog šahovskog prvaka
Vidi originalni članak

Svjetski šahovski prvak Magnus Carlsen oglasio se prvi put nakon skandala s varanjem za što konkretno optužuje Amerikanca Hansa Niemanna.

Podsjetimo, Carlsen je prošlog tjedana na internetskom turniru predao partiju Niemannu nakon prvog poteza, a Amerikanac ga je nedugo prije te partije pobijedio uživo. I to uvjerljivo. Norvežanin je nakon toga napustio turnir i insinuirao da se Niemann koristio nedopuštenim sredstvima.

POGLEDAJTE VIDEO Svjetski šahovski prvak predao partiju već nakon prvog poteza

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dragi šahovski svijete, 

Sa Sinquefield kupa 2022, bez presedana sam se odlučio povući nakon meča u 3. rundi s Hansom Niemannom. Tjedan dana kasnije, predao sam protiv Hansa Niemanna nakon samo jednog poteza.

Znam da su moje radnje isfrustrirale mnoge u šahovskoj zajednici. Ja sam frustriran. Želim igrati šah. Želim nastaviti igrati na najvišoj razini na najboljim turnirima.

Vjerujem da je varanje u šahu veliki problem i egzistencijalna prijetnja igri. Također vjerujem da organizatori turnira i svi oni koji brinu o svetosti igre koju volimo žele povećanje sigurnosnih mjera i metoda za detekciju varanja na šahovskoj ploči. Kada je Niemann u posljednji trenutak pozvan na Sinquefield kup, razmišljao sam da odustanem, ali sam na kraju odlučio zaigrati.

U posljednje vrijeme sve više vjerujem da je Niemann varao više nego što je javno priznao. Tijekom partije, imao sam dojam da nije nervozan niti uopće potpuno koncentriran na igru u kritičnim pozicijama, dok me izigravao na način koji može samo 'šaka' igrača. Ta partija promijenila je moju perspektivu.

Moramo napraviti nešto oko varanja, a što se mene tiče, ja ne želim igrati protiv ljudi koji su više puta varali u prošlosti jer ne znam što su sposobni učiniti u budućnosti.

NA DANAŠNJI DAN Svjetsku slavu stekao na turniru u šahu u Zagrebu: Kako je Bobby Fischer ušao u legendu

Ima toga još što želim reći. Nažalost, u ovom trenutku sam limitiran za pričati otvorenija. Zasad mogu samo pričati o svojim radnjama i jasnim stavovima koji stoje iza njih, kao i da ne želim igrati šah protiv Niemanna. Nadam se da će istina izaći na vidjelo kakva god bila.

Magnus Carlsen, svjetski šahovski prvak

Idi na 24sata

Komentari 9

  • ajoj2 27.09.2022.

    najpopularnija teza trenutno je da je koristio bu.tplug te dobivao informacije putem vibracija, jer nesmiju unijeti telefon, a njegov protivnik je poznati cheater na online mecevima. Sam on je priznao da je varao dva puta ali stranica na kojoj je igrao je iznijela podatke da je varao vise od dva puta

  • Dagi 66 27.09.2022.

    čekaj a kako je varao??

  • TamnoCrni 27.09.2022.

    Nesto kao samoubojstvo iz zasijede???

Komentiraj...
Vidi sve komentare