To je to što me zanima!

'Modri' za EL protiv 'ribara' ili 'cvjećara': Petković vrijedi više od Flore i Floriane zajedno...

Flora je inače skupni naziv za sav biljni svijet, a gle slučajnosti, Estonija je zemlja cvijeća. U Tallinnu se čak i organiziraju modne revije za odjeću napravljenu od cvijeća..
Vidi originalni članak

Kako se ono kaže, Dinamu je upala sjekira u med. I to pošteno. Hrvatski prvak jednostavno nije mogao poželjeti bolje protivnike za ulazak u Europsku ligu. Bez ikakvog podcjenjivanja prema estonskoj Flori i malteškoj Floriani, bit će to za Dinamo nešto teža trening utakmica. Samo Bruno Petković vrijedi više nego ova dva kluba zajedno.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Flora je inače skupni naziv za sav biljni svijet, a gle slučajnosti, Estonija je zemlja cvijeća. U Tallinnu se čak i organiziraju modne revije za odjeću napravljenu od cvijeća, a možda će igračima Flore taj miris cvijeća i lebdeće latice udahnuti dodatnu snagu jer drugog načina nema. Dinamo je puno kvalitetniji. Vrijednost Flore je 4,2 milijuna eura, a ovo joj je i najbolji rezultat u povijesti europskih natjecanja. Igrali su dosta puta i u kvalifikacijama za Ligu prvaka, no uvijek bi došli maksimalno do 2. pretkola.

Riječ je o klubu koji je 11 puta bio prvak Estonije, a osam puta je osvojio Kup. Najskuplji igrač je napadač Rauno Sappinen koji vrijedi 400 tisuća eura. I to nije nimalo slaba momčad. U kvalifikacijama ih nikad nitko nije izblamirao, a prošle godine su u kvalifikacijama za EL uspjeli zabiti dva gola Eintrachtu iz Frankfurta. Na kraju su Nijemci slavili u obje utakmice s 2-1.

Dinamo je protiv Flore igrao dvije utakmice. Bilo je to pretkolo kupa UEFA, a modri su slavili s dva puta po 1-0. Na Maksimiru je zabio Tomislav Gondžić, dok je u Estoniji u svoju mrežu loptu poslao Allas Teet. Trener Dinama tada je bio Ilija Lončarević, a igrali su današnji trener druge momčadi Goce Sedloski, Tomislav Butina, Mihael Mikić, Niko Kranjčar...

Nogomet u Malti je na amaterskog razini, to je zemlja koja je posvećena turizmu zahvaljujući sjajnom položaju na Sredozemnom moru. Te blagodati iskorištavaju za ribarstvo i samim time ugostiteljstvo. To je već svima poznato, ali sjetite se samo što se dogodilo kada su ribari i konobari s Malte posljednji put gostovali u Hrvatskoj. Gzira je lekcija koju je Hajduk očito morao dobiti, a iz nje mogu nešto naučiti i ostali hrvatski klubovi. Vrijednost malteške Floriane je 3,4 milijuna eura, a gle čuda - i njima je plasman u 3. pretkolo Europske lige najveći uspjeh u povijesti kluba.

Dva ofenzivna veznjaka Brazilac Diego Silva i Kristian Keqi vrijede po 300 tisuća eura i najbolji su igrači malteške momčadi. Floriana je čak 26 puta bila prvak Malte i osvojila 20 Kupova, no njihova suša u prvenstvu trajala je sve do prošle sezone kada su osvojili ligu nakon 27 godina.

Od hrvatskih kluba samo je Hajduk igrao protiv ove malteške momčadi, a bilo je to 1975. godine kada su 'bili' u dvije utakmice slavili ukupnih 8-0.

Ne treba ni spominjati koliki je Dinamo favorit. Pa samo je Bruno Petković skuplji od Flore i Floriane zajedno. Njegova vrijednost je 11 milijuna eura, dok Flora i Floriana vrijede 7,6 milijuna eura. Za vratom im 'diše' i Mislav Oršić čija je vrijednost 7,5 milijuna eura, a skuplji je i Dominik Livaković kojeg Transfermarkt cijeni s 12,5 milijuna eura. Ukupna vrijednost Dinama je 80 milijuna eura.

Koliki god bio favorit, Dinamo ne smije podcijeniti protivnika. Jasno je da će to za njih biti nešto teža trening utakmica i uz to još igraju na Maksimiru, no uvijek postoji mogućnost da se i njima dogodi Hamed Kone koji je prošle sezone s dva gola izbacio Hajduk. 

Makar igrači Flore brali cvijeće dva dana prije utakmice ili igrači Floriane pecali i konobarili, vjerujemo da će oni puni motiva doći na Maksimir. Jer ipak, i jednima i drugima je 3. pretkolo najveći uspjeh u povijesti kluba, a što će tek biti kad netko od njih prođe u play-off!

Vjerojatno nova modna revija od cvijeća ili ribarska fešta...

 

Idi na 24sata

Komentari 44

  • 19.09.2020.

    Koji Petkovic,kako ga je lijepo Mamic uvalio neprimjetno u repku da bi lovu i na njemu digao Lik u HNL-u ne moze postici dvocifrenu znamenku pogodaka a on bi u repku,balvan zesci

  • Pekari_skenderbeu 18.09.2020.

    dobro je, nije skenderbeu

  • jumar 18.09.2020.

    Clanak je sramotno potcjenjivanje protivnika. Pitam se otkud pravo na takav stav nakon blamaze protiv Madjara? Ako odigraju slicno bezvoljno i kukavicki, ne vjerujem kako ce proci floriste, pa bili s Malte ili iz Estonije. Utakmicu cesto dobija srce i volja, a ne novac i kvaliteta na papiru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare