To je to što me zanima!

Doping ili obuća?! U prodaju će tenisice za rušenje rekorda...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Neki kažu da su 'Air Zoom Alphafly NEXT%' ista stvar kao doping. Eliud Kipchoge u njima je otrčao nevjerojatni (i neslužbeni) svjetski rekord, prvi maraton ispod dva sata. Uskoro će u prodaju
Vidi originalni članak

Događaj je bio sportski, ali i čista komercijala. Priča do dana današnjeg ostaje kontroverzna, ali ostaje i činjenica da je postignut rezultat čija se senzacionalnost uspoređuje sa hodom Neila Armstronga po mjesecu... Maraton istrčan ispod dva sata!

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kenijac Eliud Kipchoge (35) svjetski je rekorder u maratonu. U rujnu 2018. otrčao je ta famozna 42 kilometra za 2 sata, 1 minutu i 39 sekundi. To je službeno najbolji rezultat u povijesti, postavljen na berlinskome maratonu.

No Kipchoge je godinu dana kasnije u Beču postao prvi čovjek kojem je kod presijecanja ciljne vrpce štoperica pokazala - 01:59:40. Maraton ispod dva sata. Službenu potvrdu nije dobio jer bečki događaj bio je promo-priča svjetskog giganta Nikea.

Ako su na sebe htjeli skrenuti pažnju - uspjeli su! Kipchoge je granice ljudskog tijela i uma pomaknuo trčeći u tenisicama kojima je dao ime 'Air Zoom Alphafly NEXT%'.

Varijanta je to njihove 'Vaporfly' kolekcije koju je Svjetska atletska organizacija odobrila, a onda zabranila korištenje sportske obuće čiji su potplati deblji od 4 centimetra.

Lova kreira pravila, a kako je trčati u tenisicama sa debelim podnožjem od posebne pjene uskoro će se moći uvjeriti svatko sa dovoljno love u džepu jer Nike će ih pustiti u prodaju tijekom ove godine. Cijena je zasad nepoznata.

Iz Nikea kažu da su rekordi poput 'milje u četiri minute i maratona u dva sata barometri ljudskog napretka koji mijenjaju kolektivnu svijest o mogućem'. Kipchoge kaže 'ljudi to je ravno 1969. i slijetanju na mjesec'.

Brigid Kosgei je prošle godine u Chicagu u 'Vaporflyju' istrčala više od minute brže (2:14:04) nego Paula Radcliffe 16 godina ranije. Sportski stručnjaci kažu su tenisice ravne korištenje dopingu jer dodaju 4% brzine kroz olakšanje trčanja i štednju energije.

Ross Tucker jedan je od najpriznatijih svjetskih sportskih znanstvenika i on ističe:

- Ne možemo znati koliko je od tog bečkog rezultata dio Kipchogeove sportske klase, a koliko je u pitanju varanje! Maraton je testiranje ljudskog potencijala u svom najčišće obliku. Stopala, noge, pluća, srce i mozak daju konačnih ishod. Te su nam tenisice ubacile problem jednak dopingu.

Legendarni Britanac koji danas predsjedava svjetskom atletikom, Sebastian Coe, kaže:

- Ne možemo mi na sebe uzeti reguliranje kompletnog planetarnog tržišta sportske obuće, ali dajemo sve od sebe da zadržimo integritet poštenog natjecanja na svim pa i elitnim razinama.

Uglavnom, 'Air Zoom Alphafly NEXT%' uskoro će u trgovine, a maratonce se ne može natjerati da trče bosi. Paziti samo treba da pravila ostanu ista za sve. Kipchoge je, kako god okrenuli, svjetska vele-klasa i svjetski rekorder.

 
Idi na 24sata

Komentari 5

  • 08.02.2020.

    Sad da je to do tenisice i ne vjerujem,ali ako i je neka svi trce u takvim pa cemo vidit.

  • ŽeIimŽivot 07.02.2020.

    Ja mu nebi priznao taj rekord.

  • emachines525 07.02.2020.

    Da i? Jbt pa nek neki amater obuce tenisicu pa trci...badava ti sva oprema svijeta ako ti tvoj organizam nesto dopusta ili ne dopusta...puste price

Komentiraj...
Vidi sve komentare