To je to što me zanima!

Družio se sa stotinama djece: 'Zarazio ih je ako ih je ljubio'

Trenutačno u Zadru nema oboljelih. Oni koji su bili u kontaktu s oboljelim tenisačem trebaju biti u samoizolaciji, u karanteni. Ako bi razvili simptome, trebali bi se testirati, rekao je epidemiolog Kaić...
Vidi originalni članak

Prije samo četiri dana, epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić je rekao kako smo se prerano opustili i da postoji mogućnost da se Hrvatska već nalazi u drugom valu korona virusa. Situacija se pogotovo pogoršala nakon što je ustanovljeno da je bugarski tenisač Grigor Dimitrov, koji je sudjelovao na humanitarnom turniru Adria tour u Zadru, pozitivan na korona virus. 

POGLEDAJTE VIDEO: Korona na turniru u Zadru

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

To je dovelo do otkazivanja finala, tenisači i osobe koje su bile u kontaktu s Dimitrovim poslane su na testiranje, a gledatelji su poslani svojim domovima. Ipak, Kaić smatra da nema potrebe za panikom jer nisu svi gledatelji bili u kontaktu s bugarskim tenisačem. 

ČEKAJU REZULTATE TESTIRANJA Poznati su svi kontakti tenisača, oglasio se i Krunoslav Capak

- Trenutačno u Zadru nema oboljelih. Oni koji su bili u kontaktu s oboljelim tenisačem trebaju biti u samoizolaciji, u karanteni. Ako bi razvili simptome, trebali bi se testirati. Ne znam koliko je ljudi bilo u bliskom kontaktu. Bliski kontakt nije sjediti na tribini dok čovjek igra tenis, nego je bliski kontakt fizički kontakt poput grljenja, rukovanja ili poljupca. Ili licem u lice manje ode dva metra u trajanju od deset minuta Treba dulje vrijeme provesti zajedno da bi se prenio virus. Kontakti kontakata nisu ugroženi - rekao je Kaić na emisiji Dobro jutro Hrvatska na HRT-u.

Nakon košarkaške utakmice između igrača KK Zadra i tenisača, organiziran je Kids day gdje se Dimitrov družio sa stotinama djece. Postoji li opasnost da su se i oni zarazili?

- Kad se radi o tako kratkom druženju, teško da može doći do zaraze. No mogao je zaraditi djecu jedino ako ih je poljubio - rekao je Kaić.

TENISAČ POZITIVAN Stožer o koroni u Zadru: Bili ste u kontaktu s njime dulje od 10 minuta? Idite u samoizolaciju

Epidemiolog je objasnio kako se širi bolest.

- Kontakti tih kontakata mogu biti ugroženi kasnije kad prođe dovoljno vremena da se taj prvi kontakt zarazi i počne širiti bolest. To treba 2-14 dana inkubacije bolesti. Ako se kontakt oboljeloga zarazi odmah, za dva dana može biti zaraza za druge - zaključio je. 

POZITIVAN NA KORONU Bio blizak sa Đokovićem, igrao košarku sa Zadranima, družio se s djecom: Frka zbog Bugarina

Idi na 24sata

Komentari 78

  • VOLBEAT 23.06.2020.

    Glupe li izjave.. Pa nije ih ljubio u usta

  • Aliass 22.06.2020.

    Glavno da su se sprdali sto US open trazi karantenu od 2 tjedna prije pocetka.

  • Vito1 22.06.2020.

    Pogledajte "zadraski.hr prije nego "izbrišu" 14 slika s turnira. Četrnaest slika "svih" "relevantnih" kojima nije potrebna karantena ili "samoizolacija". Pa nek me netko uvjeri da smo svi pred "kriznim stožerom isti".

Komentiraj...
Vidi sve komentare