To je to što me zanima!

EKSKLUZIVNO Edmond Tomić: Da ih bar moja Rijeka 'razbije'!

MOĆNA RIJEKA Kakvu smo momčad imali... Pa Desnica bi danas vrijedio 50 milijuna €. A što smo zaradili? Ništa! Nitko se od moje generacije nije obogatio, kaže nam Edmond Tomić
Vidi originalni članak

Da, ja sam Edmond Tomić. Pa kako ste me pronašli, zadnji intervju dao sam prije valjda 20 godina?! Nema me u Rijeci, maknuo sam se od svega. Živim u Austriji, ne igram nogomet, radim i čekam mirovinu, još tri godine pa odoh uživati, javio se iznenađenim glasom čovjek koji je zavadio Rijeku i Dinamo još 1979. godine.

Za one mlađe, takozvani “slučaj Tomić” odlučivao je o naslovu prvaka 1978/1979. Prvak je bio Hajduk, ali Dinamo se nakon poraza od Rijeke na Kantridi 2-1 žalio tvrdeći da Tomić zbog dva žuta koja je dobio u drugoj ligi, igrajući za prizrensku Liriju, nije imao pravo nastupa. Nogometni savez davao je za pravo Dinamu, pa Rijeci...

Sve je zakuhao Srebrić

Na kraju je tek četiri godine kasnije Vrhovni sud presudio u korist Dinama, ali “prošla baba s kolačima”. Kao prvak Jugoslavije 1979. zauvijek je ostao upisan Hajduk.

- Ma to je bio teški cirkus, sve je zakuhao Zorislav Srebrić, tadašnji direktor Dinama. Poslije je pričao da je doktorirao na mojem slučaju. Ja sam te kartone odradio, ali u Kup utakmici. Tad je vrijedilo pravilo da ako dobiješ dva žuta u prvenstvu, možeš ih odraditi i u Kupu. Kasnije je pravilo promijenjeno, ali to veze sa mnom nije moglo imati jer sam ja svoje kartone na vrijeme odradio - rekao je Tomić i dodao:

- Dinamo nije bio u pravu, taj naslov prvaka je Hajdukov i tako je jedino pošteno.

Tomićeva Rijeka bila je moćna momčad. Osvojili su Kup maršala Tita dvaput u nizu, prvi 1978. protiv Trepče, a drugi 1979. protiv Partizana.

- Kakvu smo mi momčadi imali... Pa igrači poput Desnice danas bi vrijedili 50 milijuna eura! A što smo mi zaradili?! Ništa, što bismo zaradili. Pa tko je nama onda mogao dati novce koje danas zarađuju čak i oni s dvije lijeve. Mogao si od plaće kuptii dva para cipela. Ma, mislim da se nitko od moje generacije nije obogatio, a bilo je tu strašnih igrača - priča Tomić.

Šest sezona igrao je za Rijeku, i to jako dobro, a karijeru je kasnije okončao u austrijskim niželigašima.

Zlatar i golgeter Rijeke

- Završio sam karijeru s 35, nije mi se više dalo. Koljeno je otišlo k’vragu, tko će takav trčati za klincima?! Zaposlio sam se kasnije, danas radim u austrijskoj tvrtki BWT koja se bavi vodom i tehnologijom za restorane, hotelske bazene... Cijeli dan sam za kompjutorom. Po struci sam zlatar, ali nikad nisam radio sa zlatom. Zapravo, jesam u Prizrenu kao klinac, prvih nekoliko godina. Poslije mi se nije dalo, počeo sam igrati nogomet. Kakvo zlato...

I danas prati svoju Rijeku. Prošlo je 40-ak godina od one strašne momčadi u kojoj su bili on, Damir Desnica, pa Milan Radović, koji je 1981. bio prvi strijelac jugolige, a Rijeka i dalje nema ni jedan naslov prvaka u povijesti.

'Suci guraju Dinamo'

- Gledam, pratim hrvatsku ligu, ponedjeljkom one sažetke. Nemam gdje gledati utakmicu pa mi javite rezultat. Joj, da ih Rijeka barem nabije! Sve bih dao! - kaže 61-godišnji Tomić pa nastavlja:

- Neće biti lako jer Dinamo uvijek ima sudačku pomoć. Pa kakav je ono penal u Vinkovcima?! Kad sam ono vidio, nisam mogao vjerovati! Ma taj sudac bi trebao dobiti godinu dana suspenzije.

U ono vrijeme pisalo se kako je Edmond Tomić trebao biti novi centarfor Hajduka, ali nisu ga tražili samo “bili”.

- Ma pisalo se svašta. Spominjala se i Zvezda. Istina je da sam trebao u Dinamo, i to ravno iz prizrenske Lirije - priča nam Tomić.

Živi sam. Pedesetak kilometara dalje mu je brat Ricardo.

Upitali smo ga za jednu fotografiju novijeg datuma. Samo se nasmijao...

- Ma, dajte stavite neku fotografiju kad sam bio mlad, lijep i zgodan! Bolje neka me takvog pamte

Idi na 24sata

Komentari 52

  • -mingo 08.04.2017.

    Ajde Tomiću malo objektivnosti. Ako pratiš ponedjeljkom HNL, onda si moral vidjet igranje rukom Ristovskog u svom kaznenom na Maksimiru. Istina da ono protiv Cibalie nije bio kazneni, i to su svi Dinamovci rekli, ali samo toga se dotičete. Ono na Maksimiru nitko ne spominje.

  • rothmans 08.04.2017.

    lopov i prevarant!!

  • benitooo 08.04.2017.

    I tada je gospon srebric muljao

Komentiraj...
Vidi sve komentare