To je to što me zanima!

Europska prvakinja Hana: Uz ćevape sam proslavila zlato, a pomaže mi i Tamara Boroš...

Kad sam počeo bolje uspijevati razlučivati tu granicu između oca i trenera, došli su rezultati. Pomogao je i rad sa sportskim psihologom Zulićem, kaže Hanin otac i trener Darko Arapović
Vidi originalni članak

Hana nam je drugi U21 prvak Europe nakon Pucara, to je velik rezultat. Ona je obiteljski projekt, koji pratimo i mi kao savez i HOO, i znamo koliko ste uložili ljubavi, vremena i znanja u Hanu i rezultati dolaze, naglasio je predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza Zoran Primorac. Pa gurnuo mikrofon Hani Arapović (18). Europskoj prvakinji do 21 godine.

Hana je titulu osvojila na EP-u u Sarajevu i postala glavna uzdanica reprezentacije uoči kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Nisam očekivala takav rezultat, ali posložilo se - skromno je počela Hana pa nastavila:

- Bila sam konstanta tijekom cijelog turnira, dobro sam se osjećala i tjelesno i mentalno.

Hanin trener je njezin otac Darko Arapović

Trener joj je otac Darko, koji je naglasio:

- Tata je presretan. Pokušao sam razdvojiti granicu gdje prestajem biti tata i počinjem biti trener. Ovo je dokaz da sam u nečemu uspio. Hana je odigrala odličan turnir, dobila je svih deset suparnica i izgubila samo četiri seta. Bila je mirna, rješavala probleme u igri, mijenjala taktiku kad je zatrebalo, surađivala sa mnom i završili smo na najljepši način. A kako sam rođen u BiH, posebno sam sretan što se igralo u Sarajevu, gdje su moji prijatelji iz djetinjstva navijali za nju i igrala je lijepo i efikasno.

Velikog slavlja, kažu, nije bilo.

- Slavlje je bilo kratko jer smo odmah išli na drugi turnir, svjetske razine, u Podgoricu, gdje je došla svjetska krema, uključujući i Kineze. Ondje je Hana ušla među osam najboljih. Tata je sretan i ponosan - rekao je Darko, a Hana je dodala:

- Izašli smo u grad na ćevape.

A što drugo u Sarajevu?!

'Hana Arapović je oličenje mladog sportaša'

- Tata se bacio u trošak - našalio se direktor saveza Renato Čengić pa naglasio:

- Pingić je najmasovniji sport na svijetu, a mi smo mala zemlja te je ovo velik uspjeh. Sjećam se kad je došla u savez s tatom kao djevojčica od 11 ili 12 godina i predstavili su nam program. Drago mi da taj razvoj ide odlično. Mali dio zasluga je naš, velik roditelja i njezine upornosti. Hana je oličenje mladog sportaša i ozbiljna je budućnost pingića. Bit će i seniorska top europska igračica i ima potencijala da bude nasljednica Tamare Boroš te da povuče reprezentaciju prema boljim rezultatima.

Bi li joj bilo lakše da je ne trenira otac? Gdje je ta granica između oca i trenera?

- Ne znam bi li mi bilo lakše jer tata je sa mnom od 11. godine i navikli smo se. Vidim granicu, kad moram slušati jer je samo trener, a kad mogu reći nešto što ne bih smjela da mi nije otac - kaže Hana, a Darko je dodao:

Sportski psiholog Zulić radio je i s Primorcem i Tamarom Boroš

- Kad sam počeo bolje uspijevati razlučivati tu granicu, došli su rezultati. Pomogao je i rad sa sportskim psihologom Zulićem, koji je radio i s Primorcem i s Tamarom Boroš, pa smo ušli u rutine tijekom dana pred natjecanje. Pripremam meč, gledam snimke suparnica pa Hani koncizno i jasno, u nekoliko rečenica, kažem što treba igrati. To je odvojeno od roditeljstva, čisto, suhoparno "trebaš igrati ovako", bolje i lošije strane suparnica...

Hana surađuje i s Tamarom Boroš, našom najboljom igračicom u povijesti, koja radi kao trenerica u Düsseldorfu. Koliko su slične?

- Tamara je jedna od najboljih europskih igračica ikad, jedna od rijetkih s medaljom sa SP-a, a Hana je na dobrom putu, pokazuje vrhunske rezultate od malih nogu. Pred njom je lijepa karijera, velik je potencijal, ima dobru ekipu, obitelj je podržava, kao i savez i HOO, i na njoj je da bude primjer svima da se može uspjeti. Nasljednica Tamare? Ha, i poslije Šubreka i Stipančića govorilo se da takve igrače više nećemo imati pa smo došli Tamara i ja. Hrvatska ima talenata i bit će novih uspješnih igrača. Vjerujemo da će Hana biti predvodnik nove generacije, kao što smo se Tamara i ja međusobno motivirali, tako može i Hana biti motiv dečkima. Slična je Tamari i meni i Šurbi po toj enormnoj volji za treningom, kakvu smo i mi imali. Ona živi stolni tenis, daje cijelog sebe. I to je najvažniji čimbenik da uspiješ.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare