To je to što me zanima!

Europsku jesen izborili klubovi iz Latvije, Kosova, Irske... Čak i jedan drugoligaš iz Lihtenštajna

Hrvatsku će u Europi predstavljati samo Dinamo, a toliko predstavnika imaju i Latvija, Litva, Kosovo, Irska, Lihtenštajn, Armenija, Moldavija, Azerbajdžan...
Vidi originalni članak

Dinamo će ponovno jedini predstavljati hrvatski klupski nogomet u grupnoj fazi eurokupova. Hrvatski prvak ušao je u elitno društvo, igrat će protiv bivših europskih prvaka Milana i Chelseaja u Ligi prvaka, uz Salzburg s kojim se, smatraju mnogi, može "potući" za prezimljavanje u Europskoj ligi... A gdje su drugi?

Osijek i Rijeka zletjeli su već na prvoj europskoj prepreci. "Bijelo-plavi" su se osramotili protiv kluba iz srednje Azije, kazahstanskog Kizilžara, koji im je u Gradskom vrtu uspio nadoknaditi minus iz prve utakmice i izbaciti društvo Nenada Bjelice.

POGLEDAJTE VIDEO: Čačićeva reakcija na ždrijeb Lige prvaka

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Rijeka je protiv švedskog Djurgårdensa nešto pokazala u prvoj utakmici, ali nakon vodstva se raspala, a u uzvratu pala bez ispaljenog metka. Ispadanje iz Europe za ta dva kluba nisu bila slučajnost jer se jako muče i u HNL-u. U pet odnosno šest utakmica imaju samo jednu pobjedu.

Prolazak Hajduka protiv Villarreala, znalo se to odmah nakon ždrijeba, bio bi ravan čudu, a izbacivanje portugalske Vitorije Guimarães dao je navijačima barem malo veselja u europskim utakmicama. Na koje će opet morati čekati barem do idućeg ljeta.

U četvrtak su završile kvalifikacije Europske i Konferencijske lige pa su poznata po 32 kluba koja će igrati grupnu fazu drugog i trećeg Uefina klupskog natjecanja. I ima nekoliko jako zanimljivih ishoda.

Sergej Jakirović sa Zrinjskim uprskao je povijesnu priliku za bosanskohercegovački nogomet i prosuo ukupno vodstvo 2-1 u produžecima protiv Slovana u Bratislavi tako što je primio gol škaricama u 121. minuti, a onda ispao na penale, nakon što su mu dvojica igrača prebacila cijeli gol.

Što nije uspjelo prvaku BiH, jest najboljoj momčadi kosovske lige prošle sezone. Ballkani je u susjedskom okršaju izbacio makedonski Škupi dvama pobjedama. Nakon 2-1 u Skoplju, u uzvratu je u Prištini domaćin pobijedio 1-0 golom Meritona Korenice pa će Ballkani, klub s uvjerljivo najslabijim koeficijentom (1,633) biti u konkurenciji za potencijalne utakmice s Villarrealom, Baselom ili West Hamom.

Pridružio mu se i latvijski prvak Riga koji je na penale, nakon 3-3 u 270 minuta igre, prošao Linfield u Sjevernoj Irskoj. Svi oni kroz kvalifikacije Konferencijske lige prošli su lakšim putem jer Uefa od drugog pretkola tog natjecanja razdvaja prvake od neprvaka.

Ipak, ima i onih koji su prošli težim putem. Debitant u eurokupovima postao je i Vaduz iz Lihtenštajna! On je priredio pravu senzaciju izbacivši Rapid pobjedom 1-0 u Beču nakon remija 1-1 u prvoj utakmici. Prije toga nokautirao je slovenski Koper i turski Konyaspor.

Vaduz je klub iz države u kojoj uopće ne postoji nacionalno prvenstvo, postoji svega sedam klubova koji, uz devet rezervnih momčadi, organiziraju tek kup, čiji pobjednik odlazi u Konferencijsku ligu. Vaduz igra u švicarskoj drugoj ligi, a nakon pet utakmica ima samo dva boda i, prema svemu sudeći, borit će se za ostanak i u tom rangu.

Vrijedi istaknuti kako će grupnu fazu Konferencijske lige igrati i prvak Republike Irske, Shamrock Rovers, koji je to izborio izbacivanjem prvaka Malte Hiberniansa, a potom i makedonskog Škupija. Ferencvaros je preko njega ušao u Europsku ligu.

Ždrijeb grupne faze Europske lige je u 13 sati, a Konferencijske lige u 14.30.

Jakosne skupine

Europska liga

  • 1.: Roma, Manchester United, Arsenal, Lazio, Braga, Crvena zvezda, Dinamo Kijev, Olympiacos
  • 2.: Feyenoord, Rennes, PSV, Monaco, Real Sociedad, Qarabag, Malmö, Ludogorec
  • 3.: Šerif, Betis, Midtjylland, Bodø/Glimt, Ferencvaros, Union Berlin, Freiburg, Fenerbahče
  • 4.: Nantes, HJK, Sturm Graz, AEK Larnaca, Omonia, Zürich, Union Saint-Gilloise, Trabzonspor

Konferencijska liga

  • 1.: Villarreal, Basel, Slavija Prag, AZ, Gent, Istanbul Bašakšehir, Partizan, West Ham
  • 2.: Cluj, Molde, FCSB, Fiorentina, Köln, Hapoel Beer Sheva, Apollon Limassol, Slovan Bratislava
  • 3.: Nice, Anderlecht, Žalgiris, Austria Beč, Heart of Midlothian, Shamrock Rovers, Sivasspor, Vaduz
  • 4.: Dnjipro, Lech Poznanj, Slovacko, Silkeborg, Djurgårdens, Pjunik, Riga FS, Ballkani

POGLEDAJTE VIDEO: INTERVJU S ĐANIJEM BARBIROM - FNC 7

Idi na 24sata

Komentari 48

  • Palmanova 26.08.2022.

    bruka Rapida je bas velika..lani su jos izbacili Racing Genka iz nase grupe... a sad Vaduz

  • gziratoboli777 26.08.2022.

    eu izborili klubovi,latvije,kosova,irske i drugoligas iz lithenstajna,a nasa 3 predstavnika ispala,veliki li klubova

  • kolikojesati 26.08.2022.

    Navijači vode klubove i to je najveći problem

Komentiraj...
Vidi sve komentare