Obavijesti

Sport

Komentari 48

Europsku jesen izborili klubovi iz Latvije, Kosova, Irske... Čak i jedan drugoligaš iz Lihtenštajna

Europsku jesen izborili klubovi iz Latvije, Kosova, Irske... Čak i jedan drugoligaš iz Lihtenštajna

Hrvatsku će u Europi predstavljati samo Dinamo, a toliko predstavnika imaju i Latvija, Litva, Kosovo, Irska, Lihtenštajn, Armenija, Moldavija, Azerbajdžan...

VIDEO

Dinamo će ponovno jedini predstavljati hrvatski klupski nogomet u grupnoj fazi eurokupova. Hrvatski prvak ušao je u elitno društvo, igrat će protiv bivših europskih prvaka Milana i Chelseaja u Ligi prvaka, uz Salzburg s kojim se, smatraju mnogi, može "potući" za prezimljavanje u Europskoj ligi... A gdje su drugi?

Osijek i Rijeka zletjeli su već na prvoj europskoj prepreci. "Bijelo-plavi" su se osramotili protiv kluba iz srednje Azije, kazahstanskog Kizilžara, koji im je u Gradskom vrtu uspio nadoknaditi minus iz prve utakmice i izbaciti društvo Nenada Bjelice.

POGLEDAJTE VIDEO: Čačićeva reakcija na ždrijeb Lige prvaka

Pokretanje videa...

Reakcija Čačića na ždrijeb LP-a 07:02

Rijeka je protiv švedskog Djurgårdensa nešto pokazala u prvoj utakmici, ali nakon vodstva se raspala, a u uzvratu pala bez ispaljenog metka. Ispadanje iz Europe za ta dva kluba nisu bila slučajnost jer se jako muče i u HNL-u. U pet odnosno šest utakmica imaju samo jednu pobjedu.

Prolazak Hajduka protiv Villarreala, znalo se to odmah nakon ždrijeba, bio bi ravan čudu, a izbacivanje portugalske Vitorije Guimarães dao je navijačima barem malo veselja u europskim utakmicama. Na koje će opet morati čekati barem do idućeg ljeta.

Hajduk nije izborio prolazak u grupnu fazu Konferencijske lige, Villarreal je bio bolji

U četvrtak su završile kvalifikacije Europske i Konferencijske lige pa su poznata po 32 kluba koja će igrati grupnu fazu drugog i trećeg Uefina klupskog natjecanja. I ima nekoliko jako zanimljivih ishoda.

Sergej Jakirović sa Zrinjskim uprskao je povijesnu priliku za bosanskohercegovački nogomet i prosuo ukupno vodstvo 2-1 u produžecima protiv Slovana u Bratislavi tako što je primio gol škaricama u 121. minuti, a onda ispao na penale, nakon što su mu dvojica igrača prebacila cijeli gol.

Što nije uspjelo prvaku BiH, jest najboljoj momčadi kosovske lige prošle sezone. Ballkani je u susjedskom okršaju izbacio makedonski Škupi dvama pobjedama. Nakon 2-1 u Skoplju, u uzvratu je u Prištini domaćin pobijedio 1-0 golom Meritona Korenice pa će Ballkani, klub s uvjerljivo najslabijim koeficijentom (1,633) biti u konkurenciji za potencijalne utakmice s Villarrealom, Baselom ili West Hamom.

Pridružio mu se i latvijski prvak Riga koji je na penale, nakon 3-3 u 270 minuta igre, prošao Linfield u Sjevernoj Irskoj. Svi oni kroz kvalifikacije Konferencijske lige prošli su lakšim putem jer Uefa od drugog pretkola tog natjecanja razdvaja prvake od neprvaka.

Ipak, ima i onih koji su prošli težim putem. Debitant u eurokupovima postao je i Vaduz iz Lihtenštajna! On je priredio pravu senzaciju izbacivši Rapid pobjedom 1-0 u Beču nakon remija 1-1 u prvoj utakmici. Prije toga nokautirao je slovenski Koper i turski Konyaspor.

Vaduz je klub iz države u kojoj uopće ne postoji nacionalno prvenstvo, postoji svega sedam klubova koji, uz devet rezervnih momčadi, organiziraju tek kup, čiji pobjednik odlazi u Konferencijsku ligu. Vaduz igra u švicarskoj drugoj ligi, a nakon pet utakmica ima samo dva boda i, prema svemu sudeći, borit će se za ostanak i u tom rangu.

Vrijedi istaknuti kako će grupnu fazu Konferencijske lige igrati i prvak Republike Irske, Shamrock Rovers, koji je to izborio izbacivanjem prvaka Malte Hiberniansa, a potom i makedonskog Škupija. Ferencvaros je preko njega ušao u Europsku ligu.

Ždrijeb grupne faze Europske lige je u 13 sati, a Konferencijske lige u 14.30.

Jakosne skupine

Europska liga

  • 1.: Roma, Manchester United, Arsenal, Lazio, Braga, Crvena zvezda, Dinamo Kijev, Olympiacos
  • 2.: Feyenoord, Rennes, PSV, Monaco, Real Sociedad, Qarabag, Malmö, Ludogorec
  • 3.: Šerif, Betis, Midtjylland, Bodø/Glimt, Ferencvaros, Union Berlin, Freiburg, Fenerbahče
  • 4.: Nantes, HJK, Sturm Graz, AEK Larnaca, Omonia, Zürich, Union Saint-Gilloise, Trabzonspor

Konferencijska liga

  • 1.: Villarreal, Basel, Slavija Prag, AZ, Gent, Istanbul Bašakšehir, Partizan, West Ham
  • 2.: Cluj, Molde, FCSB, Fiorentina, Köln, Hapoel Beer Sheva, Apollon Limassol, Slovan Bratislava
  • 3.: Nice, Anderlecht, Žalgiris, Austria Beč, Heart of Midlothian, Shamrock Rovers, Sivasspor, Vaduz
  • 4.: Dnjipro, Lech Poznanj, Slovacko, Silkeborg, Djurgårdens, Pjunik, Riga FS, Ballkani

POGLEDAJTE VIDEO: INTERVJU S ĐANIJEM BARBIROM - FNC 7

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...