To je to što me zanima!

Hrvatski mačevalac koji se kraj Slunja hrvao s medvjedima...

Rođeni Slunjanin Milan Neralić bio je učitelj mačevanja i časnik u austrougarskoj vojsci. Za Austriju je 1900. osvojio broncu. Najbolji je mačevalac kojeg smo imali...
Vidi originalni članak

Bio je nizak, korpulentan, pomalo razrok. Bio je pustolov, “enfant terrible”. Otišao bi u šume kraj Slunja i hrvao se s medvjedima.

No Milan Neralić bio je i najbolji mačevalac kojeg je Hrvatska ikad imala iako je, kao časnik austrougarske vojske, olimpijsku medalju u Parizu osvojio za Austriju.

- Kako nije imao sparing-partnera, vježbao je pred ogledalom - kaže nam Željko Neralić, Milanov pranećak, koji živi u Belgiji, ali se svake godine vraća u rodnu kuću slavnog pretka.

- Opljačkali su je u ratu. Nije me briga za hladnjak i televizor, ali uzeli su i njegove fotografije, pisma... - kaže Željko.

Iako je bio dobar u svim mačevalačkim disciplinama, broncu je osvojio u sablji. Izmislio je “leteći ispad”, napad iz skoka, a poznat je i po borbi s nedodirljivim Francuzom Alphonseom Kirchhofferom, od kojeg je 1904. izgubio. Ali mu je zadao prvi pogodak, što se u to vrijeme smatralo gotovo jednako važnim kao i ishod meča.

Unatoč Neralićevoj važnosti za hrvatski sport, o njemu se ne zna puno. Njegova bronca čuva se u Olympia Sportmuseumu u Beču, a grob mu je u vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu. “Oldtimer” klub u Slunju postavio mu je spomen-ploču i vijenac na rodnu kuću, a žele otvoriti i muzej.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Slash_2 31.07.2012.

    haaaah,hrvao se s medvjedima

  • heisenberg 31.07.2012.

    Svaka čast našem sportašu, ali da se je netko hrvao sa medvjedima i ostao živ, to je takva glupost da nemogu vjerovati da netko može čak i prenjeti takvu vijest. Znači kada Milan nije imao šta raditi, ode malo u šumu pohrva se sa medvjedima i vrati se kući sa naramkom drva. Mogli ste rađe napisati da je modni mačak prvi bio na svemiru, to je vjerovatnije nego da netko se u slobodno vrijeme hrva se medvjedima.

  • user_28947 31.07.2012.

    Pa nije je osvojio za Austriju nego za Austrougarsku, čiji dioje bila i današnja Hrvatska!

Komentiraj...
Vidi sve komentare