To je to što me zanima!

Hrvatski navijač majstor gajdi: Zbog njih sam bio i na sudu...

SAMOUKI SVIRAČ Dok sviram, ne smijem piti pivo jer se alkoholne pare vraćaju u usta, kaže Zvjezdan Levinger (37), koji je gajde učio svirati na YouTubeu
Vidi originalni članak

Škoti se čude jer oni gajde uče svirati na akademijama, privatnim satovima ili u vojnim školama. Moj učitelj bio je - YouTube, rekao je Zvjezdan Levinger (37), Hrvat zbog kojeg Škoti padaju u trans.

Gajde je naučio svirati sam prije dvije godine. Imao je 35.

- U Parizu 1986. prvi sam put vidio čovjeka kako svira gajde. Dvadeset minuta sam stajao i slušao dok su me roditelji pokušavali maknuti. Tek 25 godina poslije kupio sam prve gajde, sjeo pred internet, gledao i za deset dana sam svirao ‘It’s A Long Way To The Top’ od AC/DC-ja - kaže Levinger.

Kako su gajde glasne, morao je paziti gdje vježbati.

- Svirao sam ispod Savskog mosta, na Sljemenu, u stanovima... Pazio sam da ne sviram u vrijeme dnevnika i sapunica. Jedan me je susjed prijavio i završio sam na sudu - kaže Zvjezdan Levinger.

Vrhunac je bio lani u zagrebačkom pubu Bulldog. Ondje se na piću našao Colin Pride, svjetski prvak u gajdanju.

- Uzeo je moje gajde, probao svirati i nije mogao puhnuti. Probao je opet, ništa. Zacrvenio se od muke. Pogledao me je i rekao: ‘Hej, pa ti nisi maknuo čepove s otvora! I dvije godine tako sviraš? Pluća će ti otpasti”. Maknuo je stiropor, a kad sam probao puhnuti, odgovorio sam: “Pa, zar tako lagano ide?” - prisjeća se Zvjezdan.

Večer uoči utakmice škotski navijači, njih 2000, pozvali su ga da im svira na fešti.

- Dok sviram, naručuju mi piće, ali... Dok svirate gajde ne smijete piti jer se alkoholne pare vraćaju u usta. Jednom sam probao i nikad više - smije se Zvjezdan. 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Calista_1 07.06.2013.

    U životu je važna želja...volja...i upornost ako toga imaš i Mount Everest je tvoj !! Dečko svaka čast i samo tako dalje :):) !!

  • JunFan 07.06.2013.

    "Vrhunac je bio lani u zagrebačkom pubu Bulldog. Ondje se na piću našao Colin Pride, svjetski prvak u gajdanju. - Uzeo je moje gajde, probao svirati i nije mogao puhnuti. Probao je opet, ništa. Zacrvenio se od muke. Pogledao me je i rekao: ‘Hej, pa ti nisi maknuo čepove s otvora! I dvije godine tako sviraš? Pluća će ti otpasti”. Maknuo je stiropor, a kad sam probao puhnuti, odgovorio sam: “Pa, zar tako lagano ide?” - prisjeća se Zvjezdan." - hahaha ovo mi je najjače

  • Jole41 07.06.2013.

    Eto dokaza da se sve može naučiti, ja imam želju naučiti svrati gitaru , to mi je neka opsesija , ali nikad pa nikad nešto pokrenuti u svezi toga, bem ti kako neki mogu a ja se ne mrdam smjesta 10 god, Zvjezdane svaka čast stari, samo uživaj .

Komentiraj...
Vidi sve komentare