To je to što me zanima!

Hrvatski ragbijaši u Češkoj s pojačanjem iz talijanske lige

Hrvatska i Češka više su se puta sastajali u povijesti i u tim se susretima vidi napredak hrvatskog ragbija. Od utakmice u Brnu i pobjede Čeha s nevjerojatnih 95-5 do slavlja naših u zadnjem međusobnom okršaju
Vidi originalni članak

U subotu u Pragu hrvatski ragbijaši otvaraju novu sezonu europskog Kupa nacija. Ostali su naši u Trophy diviziji, što je treći rang europskog ragbija, ispod nedodirljivih šest nacija (Irska, Engleska, Francuska, Škotska, Wales, Italija) te osmorke koja se natječe u Championship diviziji (Portugal, Gruzija, Španjolska, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Rumunjska i Poljska).

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Hrvatska je lani u tom rangu pobijedila Litvu i tijesno izgubila od Ukrajine, Švedske i Švicarske, ali je pokazala da pripada tom društvu. Sad je prvi izazov novak u tom rangu Češka, koja je ušla iz niže, Conference grupe.

- Prva je sezona u Trophy diviziji bila izazovna. Kvaliteta suparnika puno je veća nego u nižoj, Conference diviziji, što je i Češka vjerojatno osjetila na utakmici protiv Švedske. Uglavnom smo se prošle sezone prilagođavali na višu razinu ragbija - rekao je izbornik Anthony Poša.

Hrvatska i Češka više su se puta sastajali u povijesti i u tim se susretima vidi napredak hrvatskog ragbija. Od prijateljske utakmice u Brnu 2002. i pobjede Čeha s nevjerojatnih 95-5 do slavlja naših u zadnjem međusobnom okršaju u Sinju 2021. godine 36-24. Na svjetskoj rang listi novi/stari prvak Južnoafrička Republika na prvom je mjestu preskočila Irsku, Češka je 35., a Hrvatska 41.

- Češka ima posve novu momčad u odnosu na naš posljednji susret, odmah nakon lock-downa, kada je došla praktički s B momčadi - svjestan je Poša, ponosan što većinu tereta iznose igrači iiz domaćih klubova.

- U zadnje dvije-tri godine napravili smo velike uspjehe i u 'velikom' ragbiju, kao i u ragbiju 7, a većina je igrača iz Hrvatske, tek nekolicina dolazi iz inozemstva. I svi se ti momci jako žrtvuju i odriču puno toga kako bi mogli igrati za hrvatsku reprezentaciju, zato ne sumnjam da će dati sve od sebe da uspješno započnemo novu sezonu.

Nema ozlijeđenih Čorića i Marina Miloša, te Jasona Newtona koji nije mogao doći iz Južnoafričke Republike zbog posla, ali prvi je put u 'kockastom' Denis Majstorović (34), igrač talijanskog Valorugby Emilie i nekadašnji reprezentativac Italije u mlađim selekcijama, čak je bio na popisu i A reprezentacije Italije, ali nije zaigrao.

Protiv Češke igrat će: 1 Ilija Biškić, 2 Martin Altimarino, 3 Daniel Mau’u, 4 Marko Buljac, 5 Dražen Brčić-Šušak, 6 Marko Svaguša, 7 Andrija Galić, 8 Ivo Perić, 9 Niko Vranešević, 10 Nik Jurišić, 11 Filip Perica, 12 Marko Grčić, 13 Denis Majstorović, 14 Jan Vlašić, 15 Nikola Pavlović; pričuve 16 Stipe Brčić, 17 Tomislav Fišić, 18 Ivan Kordun, 19 Toni Miloš, 20 Vinko Rudić, 21 Luka Lerotić, 22 Matej Buljanović, 23 Marin Vlajčević.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare