To je to što me zanima!

Hrvatski 'wonderkid' u Kataru: 'Znam da sam za ovo trenirao'

To je ambiciozan i sređen klub koji se natječe u jakoj ligi. Očekuje me veliki izazov jer tu je dosta dobrih Brazilaca, a trenira se u vrhunskim uvjetima, rekao je Kuraja
Vidi originalni članak

Ukoliko volite nogomet, odlepršajte nakratko iz stvarnosti. Ukoliko ste stariji, vratite se u svoju 18. ili 19. godinu života, ako brojite manje ili jednako ljeta, nastavite ovom imaginarnom stazom.

Mladi ste, puni energije, ljeto je, svaki dan ste na nogometnom igralištu i uživate u igri. Zalomi se koji vrhunski potez, u sekundi se nađete u dubini svoje mašte i vidite se kako odmjeravate snage s najboljima. To su bili slatki, ali ipak nerealni snovi. Svi smo ih prošli...

Ipak, takav san u stvarnosti proživljava mladi dubrovački 'wonderkid', odnosno čudo od djeteta Marko Kuraja (19), dojučerašnji član MNK Squarea kojeg je posljednje dvije godine 'podizao' trener Marinko Mavrović. 

'Bio je to veliki i pozitivni šok za mene'

Naime, poslije dvije godine igranja za seniore kluba u kojem je stasao, dobio je ponudu katarskog Umm-Salala.

- Bio sam baš na kupanju i odmarao kad mi je otac poslao poruku kako naš stručnjak Mićo Martić traži mladog igrača za klub u Kataru. Raspitivao se za mene i tu je sve počelo, prije mjesec dana. Bio je to za mene veliki i pozitivni šok - započeo je Marko.

Umm Salal natječe se u prvoj katarskoj futsal ligi koja broji deset klubova. Sam grad nalazi se desetak kilometara sjeverno od prijestolnice Dohe. Logično, ulažu značajna sredstva i u ovaj sport investirajući novac u najčešće Brazilce, ali i mlade perspektivne igrače kakav je Kuraja.

- To je ambiciozan i sređen klub koji se natječe u jakoj ligi. Očekuje me veliki izazov jer tu je dosta dobrih Brazilaca, a trenira se u vrhunskim uvjetima. Tamo se igra kvalitetan futsal baš zbog tih uvjeta, ali mislim da ni mi u Hrvatskoj po kvaliteti ne zaostajemo previše za njima - otkriva Marko.

'Nije lako napustiti dom, ali za ovo sam trenirao'

Idućih osam mjeseci sigurno će provesti u dalekom Kataru budući da njihovi klubovi po propozicijama natjecanja moraju imati jednog igrača mlađeg od 21. godine. Kuraji je tek 19., no izazova se ne plaši.

- Nije lako napustiti dom i otići daleko, ali za ovo sam trenirao i ovo je moj život. Roditelji ne idu sa mnom, trebao bih živjeti u stanu kojeg nam osigurava klub zajedno s jednim suigračem. Ne brinem se, engleski mi ide odlično tako da neću imati velikih problema u komunikaciji na početku - smatra talentirani desni bek razorne lijeve noge koji je bio i na popisu U-19 reprezentacije Hrvatske.

- Tako je, bio sam na tom popisu, a sad u Kataru uz naporan rad očekujem svoje najbolje igre, zatim i poziv u mladu reprezentaciju. Kad dođe vrijeme za to, nadam se i pozivu u seniorsku izabranu vrstu.

Kuraja je bez ikakve sumnje jedan od najboljih mladih futsal igrača u Hrvatskoj, međutim, čvrsto je nogama na zemlji te svjestan što još mora popraviti kod sebe.

- Moram poraditi na svojoj fizičkoj snazi i na tome radim individualno uz pomoć trenera prije nego odem u Katar - rekao je Marko.

VIDEO: DEBI ZA SQUARE

'Trenirao sam i 'veliki' nogomet, no futsal sam istinski zavolio'

Smatraju ga brzim igračem fine tehnike i kvalitetne lijeve noge, dok su mu sportski uzori Zinedine Zidane u 'velikom' nogometu, odnosno naši asovi Dario Marinović te Franco Jelovčić 'u malom'.

Zanimljivo, kao i svaki nogometni zaljubljenik, Marko je igrao i veliki nogomet.

- Trenirao sam ga dugo godina i išlo mi je dobro, no kad sam počeo trenirati u Squareu više nije bilo nikakve sumnje. Futsal je ono što istinski volim - završava Kuraja.

Za Square je debitirao na kraju sezone 2014/15, dok se u prethodnoj sezoni posve afirmirao odigravši 18 utakmica uz dva postignuta gola. Uskoro kreće u svoju veliku profesionalnu, ali i životnu avanturu...

Idi na 24sata

Komentari 2

  • kylianmbappe 04.08.2016.

    Ja gluplju izjavu nikada nisam čuo,čuj san mu je bio igrat u Katru,koga on zaj.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare