Obavijesti

Sport

Komentari 2

Hrvatski 'wonderkid' u Kataru: 'Znam da sam za ovo trenirao'

Hrvatski 'wonderkid' u Kataru: 'Znam da sam za ovo trenirao'
4

To je ambiciozan i sređen klub koji se natječe u jakoj ligi. Očekuje me veliki izazov jer tu je dosta dobrih Brazilaca, a trenira se u vrhunskim uvjetima, rekao je Kuraja

VIDEO

Ukoliko volite nogomet, odlepršajte nakratko iz stvarnosti. Ukoliko ste stariji, vratite se u svoju 18. ili 19. godinu života, ako brojite manje ili jednako ljeta, nastavite ovom imaginarnom stazom.

Mladi ste, puni energije, ljeto je, svaki dan ste na nogometnom igralištu i uživate u igri. Zalomi se koji vrhunski potez, u sekundi se nađete u dubini svoje mašte i vidite se kako odmjeravate snage s najboljima. To su bili slatki, ali ipak nerealni snovi. Svi smo ih prošli...

Ipak, takav san u stvarnosti proživljava mladi dubrovački 'wonderkid', odnosno čudo od djeteta Marko Kuraja (19), dojučerašnji član MNK Squarea kojeg je posljednje dvije godine 'podizao' trener Marinko Mavrović. 

'Bio je to veliki i pozitivni šok za mene'

Naime, poslije dvije godine igranja za seniore kluba u kojem je stasao, dobio je ponudu katarskog Umm-Salala.

- Bio sam baš na kupanju i odmarao kad mi je otac poslao poruku kako naš stručnjak Mićo Martić traži mladog igrača za klub u Kataru. Raspitivao se za mene i tu je sve počelo, prije mjesec dana. Bio je to za mene veliki i pozitivni šok - započeo je Marko.

Umm Salal natječe se u prvoj katarskoj futsal ligi koja broji deset klubova. Sam grad nalazi se desetak kilometara sjeverno od prijestolnice Dohe. Logično, ulažu značajna sredstva i u ovaj sport investirajući novac u najčešće Brazilce, ali i mlade perspektivne igrače kakav je Kuraja.

- To je ambiciozan i sređen klub koji se natječe u jakoj ligi. Očekuje me veliki izazov jer tu je dosta dobrih Brazilaca, a trenira se u vrhunskim uvjetima. Tamo se igra kvalitetan futsal baš zbog tih uvjeta, ali mislim da ni mi u Hrvatskoj po kvaliteti ne zaostajemo previše za njima - otkriva Marko.

'Nije lako napustiti dom, ali za ovo sam trenirao'

Idućih osam mjeseci sigurno će provesti u dalekom Kataru budući da njihovi klubovi po propozicijama natjecanja moraju imati jednog igrača mlađeg od 21. godine. Kuraji je tek 19., no izazova se ne plaši.

- Nije lako napustiti dom i otići daleko, ali za ovo sam trenirao i ovo je moj život. Roditelji ne idu sa mnom, trebao bih živjeti u stanu kojeg nam osigurava klub zajedno s jednim suigračem. Ne brinem se, engleski mi ide odlično tako da neću imati velikih problema u komunikaciji na početku - smatra talentirani desni bek razorne lijeve noge koji je bio i na popisu U-19 reprezentacije Hrvatske.

- Tako je, bio sam na tom popisu, a sad u Kataru uz naporan rad očekujem svoje najbolje igre, zatim i poziv u mladu reprezentaciju. Kad dođe vrijeme za to, nadam se i pozivu u seniorsku izabranu vrstu.

Kuraja je bez ikakve sumnje jedan od najboljih mladih futsal igrača u Hrvatskoj, međutim, čvrsto je nogama na zemlji te svjestan što još mora popraviti kod sebe.

- Moram poraditi na svojoj fizičkoj snazi i na tome radim individualno uz pomoć trenera prije nego odem u Katar - rekao je Marko.

VIDEO: DEBI ZA SQUARE

'Trenirao sam i 'veliki' nogomet, no futsal sam istinski zavolio'

Smatraju ga brzim igračem fine tehnike i kvalitetne lijeve noge, dok su mu sportski uzori Zinedine Zidane u 'velikom' nogometu, odnosno naši asovi Dario Marinović te Franco Jelovčić 'u malom'.

Zanimljivo, kao i svaki nogometni zaljubljenik, Marko je igrao i veliki nogomet.

- Trenirao sam ga dugo godina i išlo mi je dobro, no kad sam počeo trenirati u Squareu više nije bilo nikakve sumnje. Futsal je ono što istinski volim - završava Kuraja.

Za Square je debitirao na kraju sezone 2014/15, dok se u prethodnoj sezoni posve afirmirao odigravši 18 utakmica uz dva postignuta gola. Uskoro kreće u svoju veliku profesionalnu, ali i životnu avanturu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica