To je to što me zanima!

Interseksualna sprinterica ljuta na Međunarodni atletski savez: 'Super vam je to istraživanje...'

Prema Međunarodnom atletskom savezu, ja sam muškarac kada se radi o utrkama na 400, 800, 1500 i 1600 metara, a žena kada se radi o utrkama na 100, 200 metara ili dužim disciplinama, ustvrdila je Semenya
Vidi originalni članak

Caster Semenya (31) južnoafrička je atletičarka i osvajačica dviju zlatnih olimpijskih medalja. Osim toga, Semenya je i interseksualna osoba rođena kao žena, no s velikom razinom testosterona koji su uzrokovani prisutnošću unutarnjih testisa.

Kako god, Semenya je nakon slavlja na Svjetskom prvenstvu 2009. godine morala prolaziti dodatne testove kako bi dokazala svoj spol, a natjecanjima se vratila sljedeće godine. Ipak, 2019. Međunarodni atletski savez donio je zakon kako bi spriječio osobama kao Semenyi da se natječu na utrkama kraćih udaljenosti (400m, 800m, 1500m) u ženskoj konkurenciji, osim ako se ne podvrgnu medicinskom zahvatu za supresijom razine testosterone. Prošle je godine Južnoafrikanka na takav zakon podnijela žalbu Europskom sudu za ljudska prava.

Čini se da njezina žalba ipak neće biti uvažena jer Semenya i dalje kritizira regulaciju Međunarodnog atletskog saveza o hiperandrogenizmu po kojoj se atletičarke s više od pet nanomola po litri krvi ne mogu natjecati na utrkama na 400, 800, 1500 i 1600 metara.

NIJE SMJELA NI DAVATI INTERVJUE Skandal u Beogradu: Atletičarki s Kosova maknuli su zastavu!

- Prema Međunarodnom atletskom savezu i njegovim članovima, ja sam muškarac kada se radi o utrkama na 400, 800, 1500 i 1600 metara, a žena kada se radi o utrkama na 100, 200 metara ili dužim disciplinama. Koje istraživanje... Koja bi budala to napravila? - napisala je Semenya na društvenim mrežama.

Južnoafrikanka, dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara, koja se protivi medicinskom zahtjevu za supresijom testosterona, tako se morala prebaciti na duže discipline, a nedavno postavila osobni rekord na 3000 metara. Semenya je, također, strastvena nogometašica, koja od 2019. godine nastupa za prvoligašku žensku momčad iz Južnoafričke Republike JVW FC.

NAJLJEPŠA PRIČA SP-a Ukrajinka usred noći bježala od bombi, a sada je osvojila zlato! 'Ovo je moja prva linija fronte'

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare