Obavijesti

Sport

Komentari 4

Zbogom atletici? Semenya će iduće godine igrati nogomet...

Zbogom atletici? Semenya će iduće godine igrati nogomet...
1

Oduševljena sam jer nam je došla ikonska atletičarka. Počašćena sam što je od svih ženskih klubova na svijetu izabrala baš moj. Pozdravila sam je na prvom treningu i impresionirala me, rekla je jedna od suigračica

Južnoafrička atletičarka Caster Semenya (28) planira napustiti atletiku. Dosta joj je više priča o spolu, zabranama zbog poveće razine testosterona... Već je našla novo zanimanje, postat će - nogometašica.

Potpisat će za ženski nogometni klub JVW FC iz Južnoafričke Republike. Onima koji je dobro poznaju to i nije toliko iznenađenje. U mlađim danima igrala je nogomet svakodnevno, odlazila na treninge. Tako da ne treba čuditi njezina želja da zaigra kompetitivni nogomet.

Semenya je uvjerena da je već spremna za sve zahtjeve nogometa, ali klub je ne može registrirati za tamošnju Safa Sasol ligu jer je prijelazni rok već prošao pa će na debi morati pričekati početak 2020. godine. 

JVW FC u svojoj ligi drži drugo mjesto, s velikim izgledima za plasman u playoff, a posljedično i u Nacionalnu ligu, prvi razred tamošnjeg ženskog nogometa. Klub ima zanimljivu dovođenja igračica. Čelnici su potpisali Nompumelelo Nyandeni, Mamello Makhabane i Amandu Dlamini, aktualne reprezentativke JAR-a.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🐍

A post shared by Caster Semenya (@castersemenya800m) on

Iako Caster Semenya nikad nije bila prihvaćena u atletici, čini se da će u nogometu biti drugačije. Njezina nova suigračica Janine van Wyk uvjerena je da je dovođenje Semenye pun pogodak uprave kluba.

- Oduševljena sam jer nam je došla ikonska atletičarka. Počašćena sam što je od svih ženskih klubova na svijetu izabrala baš moj. Pozdravila sam je na prvom treningu u utorak i impresionirala me vještinama. Sada je trenerica Ciara treba izbrusiti za prvu postavu do 2020. - kaže Van Wyk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🤗

A post shared by Caster Semenya (@castersemenya800m) on

Ne treba ni naglašavati da je Semenya oduševljena prijemom i napokon se osjeća prihvaćeno.

- Zahvaljujem svima na prilici, ljubavi i podršci. Jedva čekam da moje novo putovanje počne i nadam se da ću moći puno pridonijeti klubu.

Tjeraju je iz atletike

Podsjetimo, u svibnju je Sud za sportsku arbitražu (CAS) podržao Međunarodnu atletsku federaciju (IAAF) u primjeni pravila o snižavanju razine testosterona kod osoba s različitostima u spolnom razvoju, kojima pripada i Semenya, a koje se žele natjecati u konkurenciji atletičarki u trkačkim disciplinama od 400 metara do jedne milje.

Semenya se žalila na takvu odluku CAS-a, u čemu su je podržali mnogi kolegice i kolege iz atletskog svijeta, a bilo je i onih koji su se zalagali za primjenu novog pravila.

- Švicarski Vrhovni sud je naredio IAAF-u da odmah zaustavi primjenu pravila koje se odnosi na Caster Semenyu i dopusti joj da se natječe u ženskoj konkurenciji bez ikakvih restrikcija, sve do završetka žalbenog postupka - stoji u priopćenju Semenyinih odvjetnika.

Diamond League - Doha

- Švicarski Vrhovni sud je naredio IAAF-u da odmah zaustavi primjenu pravila koje se odnosi na Caster Semenyu i dopusti joj da se natječe u ženskoj konkurenciji bez ikakvih restrikcija, sve do završetka žalbenog postupka - stoji u priopćenju Semenyinih odvjetnika.

Zasada ne postoji vremenski okvir u kojem sud mora donijeti konačnu odluku, ali IAAF je najavio da će podnijeti dodatnu dokumentaciju sudu. Iz Međunarodne atletske federacije su poručili da nisu dobili odluku suda.

- Odluka Vrhovnog suda je dobrodošla privremena zaštita Caster Semenye. Ovo je važan slučaj koji će imati dalekosežne posljedice u poštivanju ljudskih prava atletičarki - izjavila je Dorothee Schramm iz odvjetničkog ureda Sidley Austin LLP koji vodi Semenyin žalbeni postupak.

- Zahvalna sam švicarskim sucima na ovoj odluci. Nadam se da ću po završetku žalbenog postupka ponovno slobodno moći trčati i natjecati se - izjavila je Semenya preko svojih odvjetnika, ali čini se da je i sama uvidjela da gubi borbu s institucijama i da će morati potražiti novu karijeru.

Pokretanje videa ...