Obavijesti

Sport

Komentari 72

Skandal u Beogradu: Atletičarki s Kosova maknuli su zastavu!

Skandal u Beogradu: Atletičarki s Kosova maknuli su zastavu!

Organizatori su stalno pokušavali sakriti natpis Kosovo na mojoj majici, sramotno. Osjećala sam se diskriminirano i nisam htjela nastupiti ako nisam imala isti tretman kao ostali, rekla je kosovska atletičarka Gresi Bakraqi

VIDEO

Gresi Bakraqi, trkačica na 1500 m, bila je jedina predstavnica Kosova na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. Samo je htjela ponosno predstavljati svoju domovinu i njene boje, ali ni to joj nisu dopustili.

Vidjeli smo jako puno lijepih priča s nedavno završenog SP-a u Srbiji, ali doznali smo i za ovu skandaloznu koja je bacila sjenu na cijelo natjecanje. Naime, kosovska atletičarka nije smjela nastupati pod svojom zastavom jer Srbija ne priznaje Kosovo koje je neovisno od 2008. godine. Oni se i dalje ne mire s time pa čim se Bakraqi pojavila u Beogradu, sve što ima veze s Kosovom su cenzurirali. 

Zastavu na njezinom dresu prekrili su crnom trakom, a na semaforu je umjesto zastave, pored njezinog imena bila praznina. Jedino po čemu se moglo prepoznati za koga nastupa bio je natpis KOS. Čudo pa i to nije zasmetalo organizatorima.

Osjećala se jadno i diskriminirano. No, nitko joj se nije ispričao. 

- Organizatori su stalno pokušavali sakriti natpis Kosovo na mojoj majici, sramotno. Osjećala sam se diskriminirano i nisam htjela nastupiti ako nisam imala isti tretman kao ostale natjecateljice. Na kraju sam nastupila u majici na kojoj je samo pisalo KOS.

Strane medije zanimalo je kako se osjeća nakon ovog sramotnog tretmana. Osim što su joj uskratili pravo da ponosno predstavlja zastavu svoje zemlje, uskratili su joj i pravo govora. 

- Novinari su me tražili intervjue, no srpsko osiguranje i policija, koji su me pratili posvuda, to nisu dozvoljavali. Osim toga, nisam imala problema - rekla je Bakraqi.

S cijelom situacijom bila je upoznata i Svjetska atletska organizacija, ali oni se nisu htjeli miješati. Pustili su organizatore da rade po svome.

- Svjesni smo političke situacije u regiji te je dogovoreno da atletičarka nastupi pod natpisom KOS kako se ne bi podignule tenzije - poručili su iz IAAF-a. 

Prijateljstvo, solidarnost, poštovanje, glavni su temelji olimpijskog duha koji bi se trebali poštovati na svim natjecanjima. No, za neke je politika iznad svega. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao