To je to što me zanima!

Između nastupa Dostojevski, u klizanju je zbog časnih sestara

Lana Petranović (19) pokorila je kadetsku i juniorsku konkurenciju, ali san joj je bio klizati u paru. Kliknula je s Rusom Antonijom s kojim nastupa od 2016. godine i par ima sve bolje rezultate. Osmi su u Europi
Vidi originalni članak

Zagrepčanka Lana Petranović (19), osvojila je osmo mjesto na europskom prvenstvu u umjetničkom klizanju u paru s Rusom Antoniom Souzom-Kordeiruom.

Lana je u Minsku s Antonijom klizala fantastično, a već je sa 17 godina ušla u povijest kad su ona i Kordeiru postali prvi sportski par koji je pod hrvatskom zastavom klizao na Svjetskom prvenstvu.

LANA I ANTONIO Senzacija: Naš klizački par je osvojio osmo mjesto na EP-u

To je bilo prije dvije godine. Na Zlatnoj Pirueti 2016. godine bili su peti. Tada je Lana imala 16 godina i još je bila učenica. Lektiru je čitala između nastupa i gala večere.

- Morala sam čitati Zločin i kazna od Dostojevskog. Svaki slobodni trenutak koristim za učenje - rekla je tada Lana za Večernji list, a na tribine Ledene dvorane došli su je gledati mama, tada, djed, baka, stric, sestra...

Čak i ravnateljica škole u koju je išla.

Bila bi ravnateljica sigurno ponosna da zna kako je Lana uz klizačku opremu imala i Dostojevskog.

Klizanjem se počela baviti zahvaljujući časnim sestrama. To su joj usadile još u vrtiću časne sestre Dominikanke. Dok su se druga djeca igrala, Lana je trenirala. Često je na treninge znala doći i sat vremena ranije.

Kad je krenula u školu, ustajala je dva sata prije da bi mogla trenirati prije nastave. Briljirala je u mlađim kategorijama, u kadetkinjama nije imala pravu konkurenciju, bila je i juniorska prvakinja Hrvatske.

Nakon što je osvojila juniorsko zlato u pojedinačnoj konkurenciji, Lana se prebacila na parove. Kaže, to joj je uvijek bio san. Otišla je u Kanadu pa u SAD gdje je klizala s Michaelom Lueckim, ali to nije bilo to. 

Onda je stigla ponuda iz Rusije. 

- Kad sam stigla tamo, dali su mi tri klizača da probam. Antonio mi je odmah upao u oči. Brzo smo kliknuli na nekoliko treninga. Dobro sam izabrala. Ali i on je, ha, ha, ha - rekla je Lana u jednom intervjuu za Večernji list.

Antonio Souza-Kordeiru (25) počeo je klizati sa sedam godina.

Majka mu je Ruskinja, a otac Portugalac. U parovima zajedno s Lanom predstavlja Hrvatsku. Studira, kao i Lana, a 2017. godine u Helsinkiju, Hrvatska je prvi put na svjetskoj smotri imala par koji ju je predstavljao - Lanu i Antonija.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Mthesecond 25.01.2019.

    Simpaticna malecka..Bravo na uspjehu duso I samo naprijed..Klizacice su uvijek fine djevojke :)

  • 25.01.2019.

    Dobra Snjeguljica 😎

  • 25.01.2019.

    Sve čestitke, bravo!! Uz ovakav trud i odricanje neće izostati reuultati! Na žalost, ovaj će članak malo tko pročitati, a kamo li komentirati...Hrvati su prilično ravnodušni prema ljudima koji uspjeh postižu vlastitim trudom i odricanjem...bitniji su aferaši, lopovi, lažljivci, e, takvi dobiju uvijek dužnu pažnju i poštovanje.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare