To je to što me zanima!

Je li ovo kap Fife koja je prelila čašu?! Klubovi i igrači prijete tužbom zbog SP-a za klubove!

SP za klubove trebao bi početi 15. lipnja 2025. s finalom 13. srpnja. Savez nogometnih liga i udruga nogometaša tvrde kako je Fifa pretjerala u ekspanziji natjecanja i kako samo gleda vlastite interese i zaradu...
Vidi originalni članak

Dobro je evidentirano kako je Fifa spremna poduzeti drastične korake kako bi u svoju blagajnu pospremili koji milijun više. Tako je krovna svjetska nogometna organizacija nedavno pronašla novi način kako će izmusti još više novca, a to je Svjetsko klupsko prvenstvo od čak 32 kluba.

Podsjetimo, Svjetsko klupsko prvenstvo se u starom formatu održavalo krajem svake godine, a u turniru bi sudjelovalo šest kontinentalnih prvaka uz domaćeg prvaka zemlje domaćina. Trenutačno titulu prvaka drži Manchester City, a Fifa je odlučila kako će od 2025. ovo natjecanje biti održano svake četiri godine s 32 momčadi, poput sad već bivšeg formata za Svjetsko prvenstvo reprezentacija.

Novi SP za klubove održavat će se svake četiri godine umjesto svake, ali nogometne lige diljem svijeta i udruga nogometaša ne podržavaju taj potez. Štoviše, prijete Fifi pravnim postupcima jer tvrde kako je novi SP za klubove štetan za domaća natjecanja i kako će biti preveliki teret za igrače.

PRESEDAN U NOGOMETU Sud Europske unije bi mijenjao vrlo važno pravilo o transferima

Uzmimo za primjer SP za klubove koje bi se 2025. trebalo održati u SAD-u u lipnju i srpnju. Tako bi mnogi nogometaši u godinu dana imali Europsko prvenstvo/Copa Americu, pa klupsku sezonu i kvalifikacije za SP reprezentacija, nakon kraja domaćih natjecanja Svjetsko prvenstvo za klubove, pa bi onda počela nova sezona 2025/26. na čijem će završetku biti Svjetsko prvenstvo za reprezentacije u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Nogometaši i klubovi zato su pisali Fifi i zahtijevali odgodu klupskog SP-a uz zamolbu da se ponovno otvore diskusije o međunarodnom nogometnom kalendaru u periodu do 2030. godine, piše Daily Mail.

STANJE DO EURA Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

- Ako Fifa odbije službeno se obvezati na rješavanje ovog problema, na nadolazećem vijeću bit ćemo primorani savjetovati naše članove o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju, pojedinačno i kolektivno, kako bi zaštitili svoje interese. Jedna od tih mogućnosti je tužba protiv Fife, a oko toga smo se već raspitali s vanjskim savjetnikom - stoji u pismu kojeg je Fifi poslao savez nogometnih liga i FIFPRO, svjetska udruga nogometaša.

SP za klubove trebao bi početi 15. lipnja 2025. s finalom 13. srpnja. Nogometne lige i igrači smatraju kako Fifa konzistentno donosi odluke koje pogoduju njezinim osobnim i komercijalnim interesima koje imaju negativni utjecaj na domaća natjecanja i nogometaše.

UEFA I FIFA SVE PRATE Legendarni španjolski trener će nadzirati savez u odboru vlade

- Tijekom značajnog perioda Fifa je zanemarivala naše zahtjeve za rješavanje ovog problema. Fifa ne može očekivati kako će se lige i nogometaši jednostavno prilagoditi ovim odlukama koje su donesene iz komercijalnih razloga. Došli smo do točke gdje se ova situacija mora pothitno riješiti. Od Fife zahtijevamo da izradi nogometnog kalendara i natjecanja prati transparentne i objektivne smjernice. Da se to već ranije dogodilo, ova situacija i svi naši zahtjevi već bi bili riješeni - dodali su u pismu.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • sioa 11.05.2024.

    Posaljete svi juniore i sami ce ga ukinuti

  • buldog01 11.05.2024.

    treba uvesti jos nekakvo natjecanje. U potpunosti se slazem sa fifa-om. Igraci su i onako previse placeni da bi igrali 1-2 utakmice tjedno. Odu u mirovinu sa 35 godima i boli ih ..... Ako ne budu htjeli igrati srezat im place i tjt.

  • zvzmir 11.05.2024.

    Pa pošaljite rezerve koje ne igraju toliko često i problem riješen.

Komentiraj...
Vidi sve komentare