Obavijesti

Sport

Komentari 7

Je li ovo kap Fife koja je prelila čašu?! Klubovi i igrači prijete tužbom zbog SP-a za klubove!

Je li ovo kap Fife koja je prelila čašu?! Klubovi i igrači prijete tužbom zbog SP-a za klubove!
3

SP za klubove trebao bi početi 15. lipnja 2025. s finalom 13. srpnja. Savez nogometnih liga i udruga nogometaša tvrde kako je Fifa pretjerala u ekspanziji natjecanja i kako samo gleda vlastite interese i zaradu...

VIDEO

Dobro je evidentirano kako je Fifa spremna poduzeti drastične korake kako bi u svoju blagajnu pospremili koji milijun više. Tako je krovna svjetska nogometna organizacija nedavno pronašla novi način kako će izmusti još više novca, a to je Svjetsko klupsko prvenstvo od čak 32 kluba.

Podsjetimo, Svjetsko klupsko prvenstvo se u starom formatu održavalo krajem svake godine, a u turniru bi sudjelovalo šest kontinentalnih prvaka uz domaćeg prvaka zemlje domaćina. Trenutačno titulu prvaka drži Manchester City, a Fifa je odlučila kako će od 2025. ovo natjecanje biti održano svake četiri godine s 32 momčadi, poput sad već bivšeg formata za Svjetsko prvenstvo reprezentacija.

FIFA President Gianni Infantino attends the association's council meeting in Shanghai

Novi SP za klubove održavat će se svake četiri godine umjesto svake, ali nogometne lige diljem svijeta i udruga nogometaša ne podržavaju taj potez. Štoviše, prijete Fifi pravnim postupcima jer tvrde kako je novi SP za klubove štetan za domaća natjecanja i kako će biti preveliki teret za igrače.

Sud Europske unije bi mijenjao vrlo važno pravilo o transferima
Sud Europske unije bi mijenjao vrlo važno pravilo o transferima

Uzmimo za primjer SP za klubove koje bi se 2025. trebalo održati u SAD-u u lipnju i srpnju. Tako bi mnogi nogometaši u godinu dana imali Europsko prvenstvo/Copa Americu, pa klupsku sezonu i kvalifikacije za SP reprezentacija, nakon kraja domaćih natjecanja Svjetsko prvenstvo za klubove, pa bi onda počela nova sezona 2025/26. na čijem će završetku biti Svjetsko prvenstvo za reprezentacije u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

European Super League File photo

Nogometaši i klubovi zato su pisali Fifi i zahtijevali odgodu klupskog SP-a uz zamolbu da se ponovno otvore diskusije o međunarodnom nogometnom kalendaru u periodu do 2030. godine, piše Daily Mail.

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

- Ako Fifa odbije službeno se obvezati na rješavanje ovog problema, na nadolazećem vijeću bit ćemo primorani savjetovati naše članove o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju, pojedinačno i kolektivno, kako bi zaštitili svoje interese. Jedna od tih mogućnosti je tužba protiv Fife, a oko toga smo se već raspitali s vanjskim savjetnikom - stoji u pismu kojeg je Fifi poslao savez nogometnih liga i FIFPRO, svjetska udruga nogometaša.

SP za klubove trebao bi početi 15. lipnja 2025. s finalom 13. srpnja. Nogometne lige i igrači smatraju kako Fifa konzistentno donosi odluke koje pogoduju njezinim osobnim i komercijalnim interesima koje imaju negativni utjecaj na domaća natjecanja i nogometaše.

Legendarni španjolski trener će nadzirati savez u odboru vlade
Legendarni španjolski trener će nadzirati savez u odboru vlade

- Tijekom značajnog perioda Fifa je zanemarivala naše zahtjeve za rješavanje ovog problema. Fifa ne može očekivati kako će se lige i nogometaši jednostavno prilagoditi ovim odlukama koje su donesene iz komercijalnih razloga. Došli smo do točke gdje se ova situacija mora pothitno riješiti. Od Fife zahtijevamo da izradi nogometnog kalendara i natjecanja prati transparentne i objektivne smjernice. Da se to već ranije dogodilo, ova situacija i svi naši zahtjevi već bi bili riješeni - dodali su u pismu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Dinamo smijenio Vlatku Peras
PRELOMILI SU

Dinamo smijenio Vlatku Peras

Dugo se to spominjalo, ali iz tjedna u tjedan se Vlatka Peras pojavljivala na tribinama, kao i na radnom mjestu u Dinamu. No, na kraju je maknuta s dužnosti

Šimić o odlasku iz Dinama: 'Igor i ja htjeli smo igrača, a u upravi su ponudili smiješan novac'
MALO O SVEMU

Šimić o odlasku iz Dinama: 'Igor i ja htjeli smo igrača, a u upravi su ponudili smiješan novac'

Mislim da je Bišćan otišao zbog te konstantne borbe za vlast. Griješi se, ali mislim da je odrađen korektan posao. Riskirali smo dosta, rekao je Šimić
VIDEO Mbappe, koga to gledaš? Otkrili tko je misteriozna cura  s koje Francuz nije skidao pogled
OPROSTIO SE OD SUIGRAČA

VIDEO Mbappe, koga to gledaš? Otkrili tko je misteriozna cura s koje Francuz nije skidao pogled

Mbappe je u Cannesu organizirao oproštajnu zabavu za suigrače u PSG-u. Dok je razgovarao sa suigračima, za oko mu je zapela djevojka koja je mahala francuskom zastavom