To je to što me zanima!

Jedriličare čeka strava u Riju: Leševi, ljudski izmet i zaraze...

'Otrovni gulaš', kako New York Times naziva vode u kojima će se natjecati olimpijci, najveći su neprijatelj jedriličarima, surferima, ali i plivačima na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru
Vidi originalni članak

Organizatori Olimpijskih igara u Rio de Janeiru još su prije sedam godina najavili da će riješiti sve eventualne nedostatke kako na sportskim borilištima, tako i u smještaju olimpijaca u Selu. Kao najveći problem tada se činio zaljev Guanabara nedaleko od mjesta gdje će za koji dan ploviti najbolji svjetski jedriličari, među kojima su i ponajbolji hrvatski sportaši.

I tada, 2009., Brazilci su rekli 'ne brinite, sve će biti u redu'. Naravno da oni koji odlučuju o domaćinstvu ne brinu, pa neće oni uskočiti u more prepuno fekalija, otpada i otrovnih voda koje ne samo da prijete zdravlju sportaša, nego ozbiljno ugrožavaju njihove živote.

I što su Brazilci napravili? Savjetovali su sportašima da pokušaju zatvoriti usta upadnu li u vodu?! Nevjerojatno, no istinito. Savjet je to koji je u javnost izašao par dana prije početka Igara, a koji jasno otkriva da se ništa neće promijeniti te da Fantela, Marenić i ostali naši jedriličari u vode oko Rio de Janeira ulaze na vlastitu odgovornost.

'Otrovni gulaš', kako New York Times naziva vode u kojima će se natjecati olimpijci, doista se čini kao najveća prijetnja. Na stranu neuredni i nedovršeni smještaji u Olimpijskom selu, pa čak i prijetnje terorizmom i otmicama ili štrajk policajaca, jer otrovne vode dovode u pitanje smisao sportskog natjecanja pa čak i samo održavanje istog.

Ne samo da se svih ovih godina ništa nije promijenilo, nego su istraživanja znanstvenika potvrdila da je stanje puno lošije no što se to u početku mislilo.

- Sportaši će doslovno plivati u ljudskim fekalijama čime riskiraju ozbiljnu bolest prouzrokovanu svim tim mikroorganizmima. To je jako tužno, ali i izrazito zabrinjavajuće - rekao je dr. Daniel Becker, pedijatar koji radi u siromašnim kvartovima Rio de Janeira.

A u MOO-u na to odogovaraju kako su svjesni da su vode zagađene, no isto tako i da zadovoljavaju potrebne zdravstvene standarde WHO-a. Čak ni zaljev Guanabara prema njihovim riječima nije toliko opasan za zdravlje sportaša jer će se tamo natjecati jedriličari i surferi, a oni 'imaju minimalan doticaj sa zagađenim vodama'.

Kada tome dodamo da je u istom tom zaljevu prije mjesec dana pronađen gotovo raspadnuti ljudski leš, onda se sve pretvara u scene iz filmova strave s kojima će se morati boriti najbolji svjetski jedriličari, surferi, ali i plivači. Nedavno testiranje pokazalo je da su vode prepune bakterija koje izazivaju proljev i mučninu, a oni slabijeg imuniteta ili manje sretni mogu pokupiti superbakteriju koja u najgorem slučaju može dovesti i do smrti

Eto, i to su Olimpijske igre te prepreke s kojima će se boriti najbolji svjetski sportaši. Pa neka im je sa srećom.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • Exterminator 30.07.2016.

    U svakom velikom gradu ista priča, prikazuje se panorama grada kroz medije , neboderi od 40-50 katova u staklu , fontane , parkovi natkriveni stadioni sa kapacitetom od 90 mjesta , a ono kad prodjes gradom po noći, sirotinja kopa po kantama za smeće u jednom multimilijunskom gradu milijun sirotinje , ovdje kod mene bacaju crnce sa mosta u jezero jbg

  • duje912 29.07.2016.

    to je tako kad se na silu oće provodit neki "fer-pley"...po meni bilo kakva svjecka natjecanja bi bila u bogatim i sigurnim i civiliziranim zemljama. točka.

  • znzokica 29.07.2016.

    kada bih napisao svoj komentar o nekim dijelovima svijeta kao i o dotičnim stanovnicima bio bih "ispoštovan"

Komentiraj...
Vidi sve komentare