To je to što me zanima!

Kanađani prelomili prvi: Naši sportaši neće ići na OI u Tokio!

Kanadski olimpijski i paraolimpijski odbor odlučili su da zbog pandemije koronavirusa neće sudjelovati na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju koje bi se trebale početi 24. srpnja u Tokiju
Vidi originalni članak

Zbog COVID-a i rizika povezanih s tom bolešću nije sigurno za naše sportaše ni za zdravlje i sigurnost njihovih obitelji i šire kanadske zajednice da nastavimo trenirati i pripremati se za Igre, objavili su iz kanadskog olimpijskog i paraolimpijskog odbora.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- COC i CDC hitno pozivaju Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodni paraolimpijski odbor i Svjetsku zdravstvenu organizaciju da odgode Igre za godinu dana. U jeku smo globalne zdravstvene krize koja je daleko važnija od sporta - poručili su.

U svijetu je zbog zaraze koronavirusom do sada umrlo više od 13 tisuća ljudi. Otpor održavanju Olimpijskih igara u srpnju ove godine naglo je ojačao u proteklih 48 sati, iskazan u pozivima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući američke i britanske atletičare i olimpijske odbore nekoliko zemalja da se igre zbog pandemije odgode.

Pridružili se i Australci

Kanada je prva zemlja koja je objavila da neće slati sportaše u Tokio dok je Australski olimpijski odbor danas objavio da bi se njihovi sportaši trebali početi pripremati za to da će Igre biti održane 2021. godine.

OBJAVILI SU Uskoro odluka MOO-a: Odgodit će Olimpijske igre za 2021.?

- AOC smatra da našim sportašima prioritet sada mora biti njihovo vlastito i zdravlje onih oko njih i povratak obiteljima, u dogovoru sa sportskim udruženjima- stoji u priopćenju australskog odbora.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je nakon izvanrednog sastanka u nedjelju da zbog širenja zaraze koronavirusom ubrzano radi na scenarijima za Olimpijske igre u Tokiju, među koje su prvi puta uvrstili i odgodu.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da ta odluka u skladu sa stajalištem da bi Olimpijske igre trebale biti održane "u potpunom obliku".

- Ako to postane preteško, možda nećemo imati izbora i morat ćemo razmotriti odgodu igara", s obzirom na olimpijsko načelo da je zdravlje sportaša najvažnije - kazao je Abe. 

SVE IH VIŠE TRAŽI ODGODU Savezi pritišću MOO! Mateša: Teško će se OI u Tokiju održati

Otkazivanje ne dolazi u obzir, naglasio je japanski premijer. Olimpijske igre do sada su odgađane odnosno otkazivane samo za vrijeme rata ali odluka MOO-a da makar razmotri odgodu naišla je na olakšanje u redovima nekoliko utjecajnih aktera, uključujući Međunarodni atletski savez i Međunarodni paraolimpijski odbor, piše Reuters.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • boris.bukovac1936@gmail.com 23.03.2020.

    Uvjek se nađu pametne osobe za pametne odluke pa će to biti i sada.

  • lopinaizhr 23.03.2020.

    Naši će zadnji vjerojatno...

  • kbr 23.03.2020.

    ne sviđa mi se takvo kanadsko ucjenjivanje. do oi ima još 4 mjeseca i igre se stignu odgoditi i to će se i dogoditi ako bude potrebe. ali ovakav nadmeni stav jedne zemlje nije u redu, kao oni jedini znaju a ostali su debili. ja bih im napravio da kad budu odgođene za recimo 2021, da oni gube pravo nastupa kad nisu htjeli nastupiti 2020

Komentiraj...
Vidi sve komentare