To je to što me zanima!

Kapetan Rijeke ide u Eintracht! Riječani će zaraditi oko 3 mil. €

Smolčić odlazi u klub u kojem ga čeka donedavni Dinamov veznjak Kristijan Jakić, u Eintracht. Od Gospića preko Rijeke do Frankfurta, od četvrte lige preko Prve HNL do Bundeslige
Vidi originalni članak

O transferu riječkog kapetana u Bundesligu priča se tjednima, a ovog tjedna priči će doći kraj. Sve su pojedinosti dogovorene i Hrvoje Smolčić u Frankfurt će skoro pa prije nego što se priključio suigračima na pripremama u Umagu. Naravno, osim ako Rijeka i Nijemci ne dogovore da Smolčić ostane na posudbi na Rujevici do kraja sezone!

POGLEDAJTE VIDEO: Rijeka bijelih snova

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Detalji ugovora zasad su poslovna tajna, ali iznosio transfer 2,5 ili 3 milijuna eura zapravo je manje bitno. Rijeka je napravila sjajan, planski i lukrativni posao.

Smolčiću je tek 21 godina. Na Kvarner je iz Gospića došao kad mu je bilo 14, zajedno s bratom blizancem Ivanom. Školovan u riječkoj Akademiji nogometa, tek dvije sezone među seniorima, odnedavno kapetan, mladi reprezentativac...

Jasan klupski projekt. Ljevonogi stoper na kojem će se zaraditi nekoliko milijuna, a dovedene su već - dvije zamjene:

  • srpski reprezentativac Sava Čestić (20) iz  Kölna kao igrač koji bi trebao biti trenutačno pojačanje i stoper za startnih 11
  • iz Solina 18-godišnji Duje Dujmović koji bi trebao stasati taman kad Čestić u Rijeci postane igrač za višemilijunski transfer

REPORT S KVARNERA Palikuča: Stvaramo još mlađu i jaču Rijeku, smanjujemo kadar, najprije prodaja onda kupovina

Smolčića je Rijeka stvorila u 60 HNL utakmica. A Mišković, Šćulac, Juričić, Palikuča i ostali iz klupskog vodstva napravili su odličan posao ne samo gledajući kroz prizmu prodaje mladog obrambenog igrača u zimskom prijelaznom roku nego i dokazavši dvije jako vrijedne činjenice:

  • Rijeka zna prepoznati one koje zaslužuju istinsku šansu u prvoj momčadi
  • iz riječke Škole nogometa može se u prvu momčad, a onda iz prve momčadi u - Ligu petice

Na Rujevici niti ne pikiraju na pojačanja starija od cca 23 godine jer, kako je Damir Mišković sto puta ponovio: 'HNL je razvojna liga u kojoj se do trofeja ne samo može nego i mora razmišljajući prvenstveno kroz povećanje vrijednosti igrača čijom se prodajom onda zarađuje da bi se moglo živjeti jer istinski velikih sponzora nema... Niti na horizontu'.

Smolčić je pak, sa svoje strane, dokazao kako je vrijedan svake kune koju su Riječani uložili u njega, a 'usput' pokazao i kakav profil igrača klub želi vidjeti u riječkom bijelom dresu.

Prije dva mjeseca mladi je kapetan u intervjuu za 24sata to i sam 'objasnio' u samo nekoliko rečenica:

- Imao sam informacije od kluba i menadžera o ljetnim ponudama, ali... Nije me baš interesiralo da pošto-poto odem iz mog kluba koji mi je sve omogućio i još mi dao tu čast da ovako mlad budem kapetan. Samo igrati za Rijeku je čast koju ne mogu opisati i otići ću tek ako i klubu to bude u interesu.

- Rijeka je vrhunski, ali i obiteljski klub, idealan za stasavanje mladih igrača. Stalno s golemim ambicijama i motivima, a bez opsesija i imperativa. Samo treba raditi i poštivati ono što u klubu piše na svakom koraku: 'Zajedno smo Rijeka'!

- Riječka publika je baš posebna. Odigramo najlošiju utakmicu sezone pred njima, kod kuće izgubimo od Lokomotive, na kraju im tužni odemo zapljeskati u znak zahvale za podršku, a oni nam nakon poraza na Rujevici skandiraju 'Šam-pi-o-ni'. Mi izgubimo, ljudi nam poručuju da smo šampioni!!! Eto, to je Rijeka. Vrh.

- Klub je prije koju godinu javno i jasno rekao što je plan kad su mladi igrači u pitanju pa taj plan: ispunio. I budimo realni, ne može se samo s mladim igračima po trofeje i vrh lige. Tako da je baš pogođena ta kombinacija rutinera, onih u naponu snage i nas mladih. A valjda od mene nema većeg dokaza da mladi igrač u Rijeci može dobiti najbolju moguću šansu samo ako želi raditi, učiti i biti dio kluba tj. obitelji zvane HNK Rijeka koja je: iznad svega.

- Za mene postoji samo jedno pravilo: jedino mjerilo je - teren! Sve drugo mene niti zanima, niti ću komentirati. Mi jesmo narod koji voli podbadati, nerijetko i provocirati, ali kad počne utakmica sve su to samo riječi koje odu vjetar. Ja sam kapetan Rijeke i mene zanima samo teren, 2x45 minuta na nogometnom travnjaku. Na kraju se tamo 'kaže' sve. Sve ono što je: zaista bitno.

- Rad i optimizam jako su važni. HNL je bolje nego što često sami procjenjujemo Pogledajte što radi npr. Dinamo. Stalno u Europi, skupine Europske lige ili Lige prvaka. A kad ti dečki odu van, odmah budu standardni. Gvardiol s 19 godina igra u Leipzigu, Majer ode u Francusku i odmah je standardan. Pa npr. Jakić. O Olmu da niti ne govorim. To je ču-do!

KOMENTAR Najljepši pogled na 1. HNL puca s Kvarnera! Smolčić za pobjedu

Smolčić odlazi baš u Jakićev klub, Eintracht iz Frankfurta. Od Gospića preko Rijeke do Frankfurta, od četvrte lige preko Prve HNL do Bundeslige. Nakon 18 kola Eintracht je bod od plasmana u Europu, tri boda od Lige prvaka.

Ostaju Liber, Bušnja, Lepinjica, Zlomislić, Vuk... Ove zime mogući su odlasci nešto iskusnijih (Pavičića i Murića, npr.), ali možete se kladiti da će Rijeka do ljeta još neke od svojih klinaca isprofilirati u igrače za koje će Nijemci ili Talijani s punim pravom nuditi milijune eura.

 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Mata10 12.01.2022.

    To se zove napredak. Svaka čast i sretno u novom klubu.

  • MatijaKezele 11.01.2022.

    Kolko god ih ne volim, Dinamo balvana Šimunovića proda za 8 milja, dok mi Vuškovića i Rijeka Smolčića, produkte škole nogometa praktički poklanjamo

  • škorpion1980 11.01.2022.

    Za stopera odličan posao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare