Obavijesti

Sport

Komentari 28

Kapetan Rijeke ide u Eintracht! Riječani će zaraditi oko 3 mil. €

Kapetan Rijeke ide u Eintracht! Riječani će zaraditi oko 3 mil. €
6

Smolčić odlazi u klub u kojem ga čeka donedavni Dinamov veznjak Kristijan Jakić, u Eintracht. Od Gospića preko Rijeke do Frankfurta, od četvrte lige preko Prve HNL do Bundeslige

VIDEO

O transferu riječkog kapetana u Bundesligu priča se tjednima, a ovog tjedna priči će doći kraj. Sve su pojedinosti dogovorene i Hrvoje Smolčić u Frankfurt će skoro pa prije nego što se priključio suigračima na pripremama u Umagu. Naravno, osim ako Rijeka i Nijemci ne dogovore da Smolčić ostane na posudbi na Rujevici do kraja sezone!

POGLEDAJTE VIDEO: Rijeka bijelih snova

Pokretanje videa...

Rijeka bijelih snova 01:15

Detalji ugovora zasad su poslovna tajna, ali iznosio transfer 2,5 ili 3 milijuna eura zapravo je manje bitno. Rijeka je napravila sjajan, planski i lukrativni posao.

Smolčiću je tek 21 godina. Na Kvarner je iz Gospića došao kad mu je bilo 14, zajedno s bratom blizancem Ivanom. Školovan u riječkoj Akademiji nogometa, tek dvije sezone među seniorima, odnedavno kapetan, mladi reprezentativac...

Jasan klupski projekt. Ljevonogi stoper na kojem će se zaraditi nekoliko milijuna, a dovedene su već - dvije zamjene:

  • srpski reprezentativac Sava Čestić (20) iz  Kölna kao igrač koji bi trebao biti trenutačno pojačanje i stoper za startnih 11
  • iz Solina 18-godišnji Duje Dujmović koji bi trebao stasati taman kad Čestić u Rijeci postane igrač za višemilijunski transfer
Palikuča: Stvaramo još mlađu i jaču Rijeku, smanjujemo kadar, najprije prodaja onda kupovina
Palikuča: Stvaramo još mlađu i jaču Rijeku, smanjujemo kadar, najprije prodaja onda kupovina

Smolčića je Rijeka stvorila u 60 HNL utakmica. A Mišković, Šćulac, Juričić, Palikuča i ostali iz klupskog vodstva napravili su odličan posao ne samo gledajući kroz prizmu prodaje mladog obrambenog igrača u zimskom prijelaznom roku nego i dokazavši dvije jako vrijedne činjenice:

  • Rijeka zna prepoznati one koje zaslužuju istinsku šansu u prvoj momčadi
  • iz riječke Škole nogometa može se u prvu momčad, a onda iz prve momčadi u - Ligu petice

Na Rujevici niti ne pikiraju na pojačanja starija od cca 23 godine jer, kako je Damir Mišković sto puta ponovio: 'HNL je razvojna liga u kojoj se do trofeja ne samo može nego i mora razmišljajući prvenstveno kroz povećanje vrijednosti igrača čijom se prodajom onda zarađuje da bi se moglo živjeti jer istinski velikih sponzora nema... Niti na horizontu'.

Šibenik i Rijeka susreli se u 15. kolu HT Prve lige

Smolčić je pak, sa svoje strane, dokazao kako je vrijedan svake kune koju su Riječani uložili u njega, a 'usput' pokazao i kakav profil igrača klub želi vidjeti u riječkom bijelom dresu.

Prije dva mjeseca mladi je kapetan u intervjuu za 24sata to i sam 'objasnio' u samo nekoliko rečenica:

- Imao sam informacije od kluba i menadžera o ljetnim ponudama, ali... Nije me baš interesiralo da pošto-poto odem iz mog kluba koji mi je sve omogućio i još mi dao tu čast da ovako mlad budem kapetan. Samo igrati za Rijeku je čast koju ne mogu opisati i otići ću tek ako i klubu to bude u interesu.

- Rijeka je vrhunski, ali i obiteljski klub, idealan za stasavanje mladih igrača. Stalno s golemim ambicijama i motivima, a bez opsesija i imperativa. Samo treba raditi i poštivati ono što u klubu piše na svakom koraku: 'Zajedno smo Rijeka'!

- Riječka publika je baš posebna. Odigramo najlošiju utakmicu sezone pred njima, kod kuće izgubimo od Lokomotive, na kraju im tužni odemo zapljeskati u znak zahvale za podršku, a oni nam nakon poraza na Rujevici skandiraju 'Šam-pi-o-ni'. Mi izgubimo, ljudi nam poručuju da smo šampioni!!! Eto, to je Rijeka. Vrh.

- Klub je prije koju godinu javno i jasno rekao što je plan kad su mladi igrači u pitanju pa taj plan: ispunio. I budimo realni, ne može se samo s mladim igračima po trofeje i vrh lige. Tako da je baš pogođena ta kombinacija rutinera, onih u naponu snage i nas mladih. A valjda od mene nema većeg dokaza da mladi igrač u Rijeci može dobiti najbolju moguću šansu samo ako želi raditi, učiti i biti dio kluba tj. obitelji zvane HNK Rijeka koja je: iznad svega.

- Za mene postoji samo jedno pravilo: jedino mjerilo je - teren! Sve drugo mene niti zanima, niti ću komentirati. Mi jesmo narod koji voli podbadati, nerijetko i provocirati, ali kad počne utakmica sve su to samo riječi koje odu vjetar. Ja sam kapetan Rijeke i mene zanima samo teren, 2x45 minuta na nogometnom travnjaku. Na kraju se tamo 'kaže' sve. Sve ono što je: zaista bitno.

- Rad i optimizam jako su važni. HNL je bolje nego što često sami procjenjujemo Pogledajte što radi npr. Dinamo. Stalno u Europi, skupine Europske lige ili Lige prvaka. A kad ti dečki odu van, odmah budu standardni. Gvardiol s 19 godina igra u Leipzigu, Majer ode u Francusku i odmah je standardan. Pa npr. Jakić. O Olmu da niti ne govorim. To je ču-do!

Najljepši pogled na 1. HNL puca s Kvarnera! Smolčić za pobjedu
Najljepši pogled na 1. HNL puca s Kvarnera! Smolčić za pobjedu

Smolčić odlazi baš u Jakićev klub, Eintracht iz Frankfurta. Od Gospića preko Rijeke do Frankfurta, od četvrte lige preko Prve HNL do Bundeslige. Nakon 18 kola Eintracht je bod od plasmana u Europu, tri boda od Lige prvaka.

Ostaju Liber, Bušnja, Lepinjica, Zlomislić, Vuk... Ove zime mogući su odlasci nešto iskusnijih (Pavičića i Murića, npr.), ali možete se kladiti da će Rijeka do ljeta još neke od svojih klinaca isprofilirati u igrače za koje će Nijemci ili Talijani s punim pravom nuditi milijune eura.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu