To je to što me zanima!

Kapetani Novog vremena i Pule složni: Bilo bi jako lijepo da dva hrvatska predstavnika idu dalje

Novo vrijeme osvojilo je naslov protiv Pule a Pula Superkup protiv Novog vremena. Sada obje naše momčadi igraju Glavnu rundu Lige prvaka u Makarskoj i nadaju se prolazu u Elitnu rundu Lige prvaka...
Vidi originalni članak

U Makarskoj je spremno za početak Glavne runde Futsal Lige prvaka, u goste hrvatskom prvaku Novom vremenu stižu portugalski Sporting, kazahstanski Ayat te hrvatski doprvak Stanoinvest Futsal Pula. Utakmice su na rasporedu od 25. do 29. listopada, igrat će se u srijedu, četvrtak i subotu, a tri najbolje momčadi izborit će plasman u Elitnu rundu Lige prvaka. Tim povodom donosimo vam razmišljanja dvojice kapetana, Davida Mataje iz Pule i Mate Vukovića iz Novog vremena. 

SPREMA SE SPEKTAKL Liga prvaka u Makarskoj, prvi put igraju dva hrvatska kluba!

U kakvoj formi očekujete Glavnu rundu Futsal Lige prvaka?
Mataja: Osvojili smo Superkup, pobijedili smo u zadnjem kolu Dinamo i s jednim porazom u Omišu čekamo Ligu prvaka. Smatram kako smo u odličnoj formi i natjecanje dočekujemo s jako dobrom atmosferom.

Vuković: Sezona je dobro počela ako izuzmemo kiks u Omišu, što treba uvjetno shvatiti jer Olmissum je jako dobra momčad koja je pobijedila i Pulu i poraz od njih se i ne može smatrati kiksom. Imamo sedam bodova, u zadnjem smo kolu dobili nezgodnu Torcidu u gostima, u dobroj formi i s dosta samopouzdanja čekamo Ligu prvaka.

Igrali ste finale doigravanja i finale Superkupa i osvojili po jedan trofej. Tko je u psihološkoj prednosti uoči Lige prvaka?
Mataja: S obzirom da igraju kući, možda ipak oni. Bit će u Makarskoj i naših navijača, ali Novo vrijeme uvijek imaju jaki vjetar u leđa na svom terenu. Ako ponovimo dobru igru i pristup iz Supetkupa prolaz u Elitnu ekupinu Lige prvaka ne bi smjeo doći u pitanje.
 
Vuković: Mi igramo doma, pred našim navijačima koji su naš šesti igrač i vjerujem da će nam to donijeti prevagu. Na žalost gledatelji neće smjeti stajati kao u domaćim natjecanjima pa će u dvorani biti mjesta za svega njih 1.200, ali mi ćemo dati sve od sebe i vjerujem da ćemo krenuti u natjecanje pobjedom.

UEFIN ŽDRIJEB ZA FUTSAL Prvak i doprvak Hrvatske u istoj skupini LP. Reprezentacija se za SP bori s Mađarima i Izraelcima

Tko ima najviše izgleda za prolazak dalje?
Mataja: Sporting je svijet za sebe a o Ayatu nemamo puno informacija, znamo samo da puno ulažu u futsal, da imaju čak pet Brazilaca..., ali vjerujem da se možemo s njima nositi. I mi i Makarani. Bilo bi lijepo da uz neprikosnoveni Sporting dva hrvatska predstavnika prođu dalje.

Vuković: Sporting je među dvije – tri najbolje momčadi u Europi. Igrali smo dva puta s njima u gostima i uvjerili smo se da su oni dvije klase iznad. Sada prvi put s njima igramo doma pa ćemo vidjeti. Za nas je ključna prva utamica s Ayatom, oni su nezgodna momčad s pet Brazilaca, ali nezgodni smo i mi, i još igramo doma. Napravili bi dobar posao ako otvorimo turnir pobjedom.

Pula igra sa Sportingom u prvom a Novo vrijeme u zadnjem kolu. Tko je imao više sreće u ždrijebu?
Mataja: Mi smo zadovoljni ždrijebom, u prvom kolu igramo sa Sportingom i sigurno je da će trener dosta rotirati momčad jer znamo koliko je teško njima uzeti bodove. Protiv takve momčadi nema previše kalkulacija, oni su top momčad protiv koje moraš igrati na 100% ali nastojat ćemo se ne potrošiti previše jer u drugom kolu igramo s Novim vremenom. Nadamo se da ćemo dočekati tu utakmicu s više energije nego oni.

Vuković: Nama ždrijeb definitivno nije išao na ruku, Pula i Ayat igraju zadnje kolo međusobno i moći će kalkulirati u zavisnosti što im bude odgovaralo, dok mi zadnje kolo igramo sa Sportingom i teško se možemo vaditi na njima. Bit će neizvjesno, po meni je Sporting favorit, a Ayat, Pula i mi imamo podjednake šanse i odlučivat će detalji. Nama ne preostaje ništa drugo nego od prvog kola igrati maksimalno, a onda u zadnjem kolu sa Sportingom odigrati za svoj gušt, da vidimo koliko vrijedimo...

HRVATSKI FUTSAL Hrvatska liga je u pet najboljih u Europi: Klubove iz malih sredina pomažu poduzetnici

Tko ima više iskustva?
Mataja: Novo vrijeme ima više iskustva, zadnjih pet godina igraju finala domaćih natjecanja, imaju igrače s iskustvom Lige prvaka, a kod nas samo Osredkar, Milanović i ja imamo to iskuistvo. Mi smo mlada momčad s puno domaćih igrača, za razliku od Makarana koji ipak imaju više iskustva.
 
Vuković: Ligu prvaka smo igrali Bašković, Herceg, Kazazić, Horvat, ja, trener Božić.. Mi smo možda malo iskusniji ali oni imaju dva jako dobra Argentinca i igraju s golmanom – igračem Milanovićem što ne igra nitko u Hrvatskoj.

Igor Osredkar je bio legenda Novog vremena a sada je u Puli. Što mislite o njemu?
Mataja: Nismo puno pričali o vremenu koje je proveo u Makarskoj ali znamo to i sami, uostalom, igrali smo finale prvenstva i Superkupa. Meni je drago igrati u Makarskoj, tribine su uvijek pune, znamo što nas čeka, a zna i Igor koji je dugo bio njihov ponajbolji igrač.
 
Vuković: Život piše svakave priče, mi smo s Igijem ispisali mnoge lijepe. Sad je na drugoj strani, neće biti popusta ni s naše, a siguran sam ni s njihove strane, Igi je bio jedan od najboljih igrača i strijelaca, prvo ime našeg kluba, sada je veliko pojačanje za Pulu, donio im je kvalitetu i pristup na utakmicama i treninzima. On je veliki profesionalac, prijatelj i čovjek...

GLAVNA RUNDA U MAKARSKOJ Uveli smo novitete u futsal LP, sve je spremno za novi spektakl

I jedni i drugi dosta ste izmijenili momčadi?
Mataja: Puno smo izgubili odlaskom Žarka Luketina, jedog od najboljih hrvatskih golmana u zadnjih 10-15 godina, ali smo dobili BiH reprezentativca Milanovića koji ga je fantastično zamijenio. Dobili smo i Osredmara koji je prepun iskustva. Kostur momčadi je ostao isti i smatram kako smo mrvicu kvalitetniji nego prošle godine.

Vuković: U vrijeme našeg zadnjeg nastupa u Ligi prvaka imali smo veću individualnu kvalitetu u Osredkaru, Bajruševiću, Duduu, Lukasu, Pulinhu... ali sada nas krasi momčadski duh i pozitivna energija kojom smo u prošloj sezoni osvajali trofeje.

Odakle prijeti najveća opasnost Novog vremena/Pule?
Mataja: Iz kontri i polukontri. Iskusni su, čvrsti, igraju dobro obranu iz kojih izlaze u kontre i polukontre. Pretpostavljam da će tako i sada igrati jer nemaju previše igrača u rotaciji. Opasni su i u prekidima.

Vuković: S Milnovićem su dobili drugu dimneziju igre, stalno lome ritam s tim golmanom/vratarom, čvrsti su i agresivni, igraju visoko presing, imaju širimu 11-12 igrača... Što će od toga presuditi vidjet ćemo. Uzeli su nam Superkup u Makarskoj, nadamo se da ćemo im mi sada uzvratiti.

Nakon nastupa u ranijim izdanjima Lige prvaka Novo vrijeme i Olmissum su imali krizu u domaćim natjecanjima. Je li vam važniji nastup u LP ili domaća natjecanja?
Mataja: I Omiš i Makarska su se vratili s LP iscrpljeni psihički i fizički jer su bili koncnetrirani samo na LP, a prvensto je bilo po strani. Moramo biti sretni što igramo LP, idemo utakmicu po utakmicu ali odmah nakon turnira u Makarskoj moramo se fokusirati na prvenstvo te sa što manje štete dočekati važne utakmice.

Vuković: Ovo nam je nagrada za lanjski rezultat a za neke od nas kojima je ovo peti nastup moguće i zadnji, jer smo već zagazili u tridesete godine i tko zna hoće li nam se ikad više ukazati prilika. Želimo prolaz ali cilj je domaće prvnstvo.

Kakav je igrač Mataja/Vuković?
Mataja: Vuković je ikona makaskog futsala, on je u klubu cijeli život, kapetan i jedan od najbitnijih igrča, zna kako tko diše, kako stvari stoje, i on im je jako važna  karika.

Vuković: Mataja je svestran, nepredvidljiv, njiohv možda i najbolji i najopasniji igrač koji iz ničega uvijek nešto napravi i zaprijeti...

Kakav rasplet priželjkujete?
Mataja: Da oba hrvatska predstavnika prođu dalje, bilo bi to sjajno za popularizaciju futsala kod nas.

Vuković: Nadajmo se da ćemo proći i Pula i mi, bio bi to veliki uspjeh za hrvatski futsal ali i za hrvatski sport u cijelosti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare