To je to što me zanima!

Kina upozorila: Zapadne države koje budu bojkotirale zimske olimpijske igre 'platit će za to'

To će učiniti i Australija, Velika Britanija i Kanada. Bojkot ne znači da se njihovi sportaši neće natjecati, ali je ipak razbjesnio Peking
Vidi originalni članak

Kina je u četvrtak upozorila zapadne države da će "platiti" za diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine.

Washington je početkom tjedna objavio da će bojkotirati Olimpijadu zbog raširenog kršenja ljudskih prava u Kini te, kako smatra, "genocida" manjinskih Ujgura u Xinjiangu.

To će učiniti i Australija, Velika Britanija i Kanada.

ZBOG KRŠENJA LJUDSKIH PRAVA Bijela kuća odlučila bojkotirati Zimske olimpijske igre u Kini, ali sportaši će se moći natjecati

Bojkot ne znači da se njihovi sportaši neće natjecati, ali je ipak razbjesnio Peking

- To što SAD, Australija, Britanija i Kanada koriste olimpijsku platformu za političku manipulaciju nema široku potporu i vodi u samoizolaciju i oni će neizbježno platiti cijenu za svoje pogrešno postupanje - rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin novinarima.

Organizacije za zaštitu ljudsku prava podržale su bojkot, a direktorica za Kinu Human Rights Watcha Sophie Richardson ocijenila je da je to "ključan korak prema propitivanju zločina protiv čovječnosti kineske vlade nad Ujgurima i drugim turkijskim zajednicama".

Aktivisti upozoravaju da je najmanje milijun Ujgura i drugih turkijskih, većinom muslimanskih manjina zatočeno u kampovima za preodgoj u Xinjiangu, a Kinu se optužuje i da ondje prisilno sterilizira žene te da radnici moraju raditi pod prisilom.

ZBOG SLUČAJA PENG WTA suspendirao turnire u Kini

Peking tvrdi da ti kampovi služe za strukovno osposobljavanje kako bi se ljude odvratilo od islamskog ekstremizma.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach rekao je u srijedu da je politički neutralan u vezi bojkota, ali i naglasio da sportaši moraju sudjelovati na Olimpijskim igrama.

Francuska, koja od 1. siječnja predsjeda Vijećem EU-a, objavila je u utorak da će tražiti koordinirani odgovor EU-a na odluku SAD-a.

Kremlj je kritizirao američku odluku, istaknuvši da se politika ne bi smjela miješati u Olimpijske igre.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je prihvatio poziv kineskog predsjednika Xi Jinpinga da bude nazočan na Olimpijadi.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare