To je to što me zanima!

Kineski savez šalje momčad u Hrvatsku: Zaigrat će u HNL-u?

Kineski savez je zainteresiran za izgradnju odnosa s HNS-om. Pripremili su niz konkretnih ideja o unapređenju nogometa u Hrvatskoj i Kini. Kinezi žele trenirati u Hrvatskoj, a Hrvatska će dobiti infrastrukturu
Vidi originalni članak

Mladi kineski nogometaši najprije su odvedeni u vojni kamp, a iskustvo bi trebali skupljati natjecanje u nižim hrvatskim ligama

Kineski nogomet zapadnim promatračima zna izgledati pomalo bizarno. U zemlji u kojoj je demokracija na jako niskim granama državni vrh pitanje najvažnije sporedne stvari na svijetu tretira kao predmet nacionalne važnosti te stoga s nizom čudnih odluka pokušava zemlju od preko milijardu stanovnika 'na silu' učiniti nogometnom velesilom.

Najnovija u nizu takvih odluka jest odlazak 55 mladih kineskih nogometaša u vojni kamp na obuku kako bi se poboljšala njihova fizička sprema i agilnost. Vlast je naredila, izvršenje je ekspresno i 'nesretnici' su usred sezone odvučeni iz svojih klubova.

No, tu nije kraj zanimljivim odlukama nacionalnog saveza. Nakon vojne obuke, mladi nogometaši formirat će selekciju do 25 godina koja bi trebala nastupati u hrvatskim nižim ligama!? 

Naime, ponukani valjda dobrim uspjehom naše nacionalne vrste na mundijalu, a ne znajući u kakvom je stanju hrvatski ligaški sistem, čelnici s Dalekog istoka pomislili su kako bi bila dobra ideja kaliti mladu reprezentaciju na hrvatskim travnjacima.

Bio bi to nastavak suradnje dvaju saveza, a kulminacija svega trebala bi biti gradnja akademije i nacionalnog stadiona. Gradnja reprezentativnog zdanja predstavljala bi novi značajni kineski upliv u velike hrvatske projekte jer su upravo Kinezi odabrani kao partneri u gradnji Pelješkog mosta.

Hrvatska nije prva zemlja s kojom je Kina stupila u nogometnu suradnju - nakon što je Elf osvojio mundijal 2014. godine Kinezi su započeli projekt zbižavanja s njemačkim nogometom.

Pa je tako kineska momčad postala sudionik njemačke 4. lige, što je naišlo na otpor, pa i bojkot nekih klubova.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • LukaVarga 27.10.2018.

    Zasto ne??? Bilo je slicnih pokusaja u drug8m sportovima (brazil je trebao nastupat u jadranskoj lizi u vaterpolu pr8je OI u Riu) Ako ce njihov dolazak u ligu, dignut nasu ligu (kvalitetu ili/i infrastrukturu) na visu razinu, neka dodu.

  • DR.WHOO 26.10.2018.

    Kad bi izgradili stadion i kamp najmanji bi problem bio primiti njihovu mladu repku da igraju u npr 2ligi i onako nam ne moze nista losije biti

  • danko1471991 26.10.2018.

    Ovi Kinezi stvarno ne znaju sto će s tolikim parama pa ja imam ideju:neka izgrade svim hrvatskim prvooligasima stadion u skladu s renomeom svakog kluba da se ne sramotimo vise sa stadionima...

Komentiraj...
Vidi sve komentare