To je to što me zanima!

Košarkaška lakrdija ide dalje: Odgovornost, što je sad to?!

Ništa se ne bi promijenilo i da smo pozvali najbolje igrače - ustvrdio je predsjednik HKS-a Stojko Vranković, te dodao: "Utakmica s Mađarskom je put kako trebamo ići." Super, ajmo skupa! Ali ne na SP...
Vidi originalni članak

Preuzimanje odgovornosti, što je to? Odgovornost za debakl hrvatske košarkaške reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo preuzeli su, deklarativno, i igrači i izbornik Dražen Anzulović, sada i predsjednik saveza Stojko Vranković.

Nekadašnji centar kojem smo se divili kako je unosio strah u kosti suparnicima kada bi se raskrilio i čijih se 11 blokada na euroligaškoj utakmici protiv Cibone još prepričava, s velikom je podrškom i simpatijama dočekan u savezu. Nakon političkih i sudačkih mešetara, napokon jedan pravi sportaš, to je to!

I smiren je, odmjeren Stojko, neće se vruć zaletavati u analize, polemike, prepucavanja. Tako je i nakon poraza u Litvi, koji je praktički zatvorio Hrvatskoj vrata SP-a, pričekao dva dana prije nego što se obratio javnosti. Zaključci obraćanja: rezultat je neuspjeh, ali...

  1. Anzulović je siguran na klupi
  2. Na dobrom smo putu
  3. Opet bismo zvali iste igrače jer ni s drugima rezultat ne bi bio bolji

Dakle... odgovornost, što je to?

Prema stavu HKS-a, najveći su krivci Fiba, pa dugo dugo nitko, pa - igrači. Kritizirao je Vranković, onako u rukavicama, igrače, zaprijetio da bi mogao iznijeti neke tajne "koje će ih pogoditi", te naglasio kako su čelnici i izbornici morali trpjeti mušice igrača i da više nisu mogli. Zar su doista igrači danas mušićaviji nego što su bili prije 20, 30 godina kada su parketima drmali Stojko, Rađa i društvo? Ili oni tek sada vide kako je njihovim trenerima bilo s njima...

Ma izbornici Skelin i Anzulović, uz poticaj Vrankovića i Rađe, prekršili su osnovni sportski postulat: da ne igraju stari i mladi nego najbolji! Jer rezultat je majka svega, jedini koji će prikriti nedostatke i dopustiti da se oni u miru, korak po korak, ispravljaju. Nepoželjni Aleksandar Petrović odmah je to detektirao, čim je čuo za ideju da se u kvalifikacije uđe s pomlađenom reprezentacijom, bez najboljih. Javno je to rekao, bez ustezanja, i prije nego što se takva filozofija obila o glavu domaćim porazom od Rumunjske. Nastavilo se po istom i nakon Rumunjske, i nakon Skelina. Pa su se Simon, Stipčević i neki igrači javno čudili što nisu pozvani, Roko Ukić 'u glavu' je poentirao u intervjuu za SN:

- Izbornik Anzulović kaže da je pozvao najkvalitetnije igrače, a onda kaže da nemamo kvalitetu!? Hrvatska protiv Litve ima 19 izgubljenih lopti i manje asistencija (10) nego ja zadnjih pet kola u prosjeku u francuskoj ligi, gdje ih imam 11 po susretu. I nas se proziva da smo imali svoju šansu pa nismo ništa napravili. Točno, bilo smo četvrti na Euru i peti na OI, a sad ne idemo ni na SP ni na Igre.

Fiba je, kaže Vranković, kriva i "nije točno da je svima isto, jer Francuska ili Italija imaju više igrača nego Hrvatska stanovnika". Točno. Kao i nogometaša. I rukometaša. I tenisača. Pa ih u tim sportovima pobjeđujemo, tu smo negdje.

Financijski, savez je stabilniji, iako ima još dugova. To je svakako pohvalno i korak naprijed. Uz pitanje: na kakav uopće proračun i sponzore savez može računati kad reprezentacije, više-manje jedinog što sponzore privlači, neće biti na velikoj sceni tri godine? (I) zbog odluka čelnika saveza.

- Utakmica s Mađarskom je put kako treba ići - dodao je Stojko.

Super, s Mađarskom ćemo se barem moći naigrati. I tako, je l', napredovati. Blizu su, žele igrati s nama, imaju motiva i pregršt slobodnih termina. Jer vjerojatno neće na SP. Baš kao i Hrvatska.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • mlaped 10.12.2018.

    Nije FIBA kriva niti malo. Kriv je jedino naš nerad, nezainteresiranost, poltronstvo i javašluk na svim razinama. Naravno, mislim na hrvatsku košarku.

  • 07.12.2018.

    Hrvatska kosarka je poginula skupa sa Drazenom Petrovicem....nazalost to je crna istina!

  • Simulacija_stimulacija 07.12.2018.

    Izgubili smo od Litve, ali i od Poljaka i Litvanaca smo izgubili s 4 NBA igrača. Činjenica je da je izbornik truba, uz jasni nedostatak playa. Aco je na OI i kvalifikacijama za OI pokazao da se može.

Komentiraj...
Vidi sve komentare