To je to što me zanima!

Legenda o Georgu Bestu: Veliki igrač, boem i ženskar

U ulici Burren Way, na broju 16, stoji pločica na kojoj piše: “Ovo je rodna kuća Georgea Besta”. Preko puta je igralište gdje je sve počelo
Vidi originalni članak

Nekoliko buketa uveloga cvijeća, mali sat u obliku nogometne lopte i žuto-crna zastavica koju su ostavili klinci iz Cardiff Cityja. Tako izgleda posljednje počivalište Georgea Besta na groblju Roselawn u Belfastu. Samo dvije-tri minute vožnje udaljen je Cregagh Road, četvrt istočnog Belfasta, gdje je rođen “peti Beattle”.
U ulici Burren Way, na broju 16, stoji jedva vidljiva pločica na kojoj piše “ovo je bio prvi dom Georgea Besta”. Odmah preko puta, ispod velikog Bestova murala u dresu Sjeverne Irske, igralište je lokalnih Cregagh Boysa. Tu je počeo “Belfast Boy”.
Do njegova doma i posljednjeg počivališta odveo nas je taksist Jack Hutchinson, čovjek koji je imao privilegij gledati genija uživo. Best je, priča Jack dok vozi ulicama Belfasta, dao samo devet golova za Sjevernu Irsku. Ali jedan od tih devet dao je Englezima. Zapravo, zabio im je dva...
- Onaj najvažniji, Englezima 1971. godine, poništili su mu! Bio sam tamo na Windsor Parku, odmah iza gola. Engleski golman Gordon Banks pustio je loptu iz ruku da skakuće i krenuo da će je ispucati kad mu se prikrao Best. Izbio mu je loptu, prebacio Banksa pa odsprintao iza njegovih leđa i zabio glavom - kaže Jack i dodaje:
- Nikad prije nismo to vidjeli i nismo mogli vjerovati da ga je sudac poništio. Nema šanse da je bio faul, odnio je loptu. Čisti gol!
Jack nastavlja i priča dalje o velikom boemu, ženskaru i igraču. Odavno je, kaže, prestao ići na Windsor Park, a i što bi sad gledao kad je vidio “Najboljeg”.
Vozi fino taksi, utakmice sluša na radiju. I ispriča svoju priču onima koji nisu bili tamo kad je veliki George Best zabio Banksu.

'MISLIM DA SAM OTKRIO GENIJA'
Skaut Manchester Uniteda Bob Bishop otkrio je Besta kad je imao 15 godina i velikom treneru Siru Mattu Busbyju u telegramu napisao: “Mislim da sam otkrio genija”.

'PETI BEATLE'

George Best bio je miljenik žena, a jednom je rekao: “Da nisam toliko zgodan, svijet nikad ne bi čuo za Pelea”.

UMRO OD ALKOHOLIZMA
>> Best je rođen u Belfastu 22. svibnja 1946., a umro je u Londonu 25. studenoga 2005.
>> Na ispraćaju u Belfastu bilo je 100.000 ljudi
>> Liječio se od alkoholizma, presađena mu je i jetra, ali nikad nije prestao piti
>> Za Manchester United je u 361 utakmici zabio 137 golova







Idi na 24sata

Komentari 2

  • Hrc_dinamo 18.07.2008.

    Best is the best

  • manutd4ever 17.07.2008.

    RIP

Komentiraj...
Vidi sve komentare