To je to što me zanima!

Dinamo uvodi trofej Slavena Zambate za najboljeg strijelca?

Da sve bude prikladnije, Dinamo bi nagradu za najboljeg strijelca sezone uveo i dodjeljivao od kraja iste, a Zambata, "plavi devet" jedan je od najvećih i igrača i napadača u klupskoj povijesti
Vidi originalni članak

Kao prva ideja na pamet pada nešto s Maksimirom, ali znajući u kakvom su stanju tribine i cijeli stadion, možda ne bi bilo ni prikladno išta nazivati po Slavenu Zambati. Dinamovoj legendi koja je preminula u četvrtak u 81. godini.

POGLEDAJTE VIDEO: Slaven Zambata o karijeri

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U 81. GODINI Preminuo je Slaven Zambata

Pa što onda? Ratko Kacian dobio je počast u vidu naziva pomoćnog Dinamova stadiona, Mladen Ramljak u vidu Memorijalnog juniorskog turnira. Slaven Zambata definitivno zaslužuje nešto, a to nešto mogla bi biti nagrada za najboljeg Dinamovog strijelca u sezoni.

Da sve bude prikladnije, Dinamo bi je uveo i dodjeljivao od kraja ove sezone, a Zambata, "plavi devet" jedan je od najvećih i igrača i napadača u klupskoj povijesti.

KRASNODAR RORA 'Rekla mi je supruga, ostao sam bez riječi, Slaven mi je bio kum'

Dovoljno je samo reći da je u 251 utakmici zabio 156 golova. A koji je najveći? Teško je reći jer bilo je velikih, od onoga koji je inicirao preokret u polufinalu Kupa velesajamskih gradova protiv Eintrachta i kasnije do naslova do onog Celticu u Glasgowu. Celticu koji je ubrzo postao prvak Europe. 

- Taj naš susret mediji su nazvali superfinale. Na kraju utakmice sam uzeo loptu. To je bila moda. Vratio sam se u šesnaesterac da pomognem obrani, igrao sam centarhalfa, bio sam u krilu golmanu, a Škorić mi kaže:’ Zambi, što radiš ovdje? Kome ću ispucati loptu?’. Otišao sam na lijevi bok i viknuo da mi doda. Dok je lopta putovala, sudac je svirao kraj, a ja sam uzeo loptu i otrčao u svlačionicu - opisivao je Zambata najljepše nogometne trenutke koji su u Dinamu krenuli golom Hajduku u Kupu u svom debiju.

Kasnije je nastupao za belgijske klubove KSV Waregem i FC Crossing iz Bruxellesa (1969. -1972.), a kad se ujesen 1972. vratio u Zagreb, odigrao je posljednje utakmice za Dinamo jer je zbog težih ozljeda (operirao je oba meniskusa) morao završiti karijeru, a to je učinio 1973. u austrijskoj ekipi Villach.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 31 utakmicu i postigao 21 gol. Kao kapetan reprezentacije sudjelovao na OI 1964. u Japanu. 

Dinamo večeras od 19 sati igra 2. kolo Europske lige protiv CSKA iz Moskve, a igrači hrvatskog prvaka će nositi crni flor oko ruke kako bi odali počast velikom Zambati...

Idi na 24sata

Komentari 16

  • MateCro 29.10.2020.

    Počivao u miru legedno.. 💙👏

  • ZG - KAJ 29.10.2020.

    Gospodin, covjek i purger...Takvih je danas u Dinamu, malo...ako ih uopce ima..

  • 29.10.2020.

    Pocivao u miru Bozijem! Veceras igrajte i pobjedite za njega!

Komentiraj...
Vidi sve komentare