To je to što me zanima!

Manje prodaja i špekulacija oko Bjelice, svi spremni za Europu!

Euro je trebao biti veliki izlog za Livakovića i Petkovića, članove početne postave hrvatske reprezentacije. Dinamovce do kraja sezone očekuje laganica, pa će svi biti spremni za početak nove sezone...
Vidi originalni članak

Uefa je proteklih dana donijela odluku o odgodi Europskog prvenstva za ljeto 2021. godine, a taj će potez čelnih ljudi krovne europske nogometne organizacije bitno utjecati i na bližu budućnost hrvatskog nogometa. Jasno, teško je u ovoj situaciji nagađati kada će se opet lopta zakotrljati na našim terenima, a odgoda Eura svim klubovima donosi određene plusove i minuse. A kako s te strane stoji Dinamo?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Svi će biti spremni za europske kvalifikacije

Nenad Bjelica već je u nekoliko navrata izrazio zabrinutost zbog nadolazećeg ljeta, pa i utjecaja koji bi Europsko prvenstvo imao na njegovu momčad. Dinamo u svojim redovima ima mnoštvo reprezentativaca, velik broj ih se nadao nastupu na Euru (Livaković, Petković, Oršić, Kadzior, Gavranović, Moubandje), a dio igrača (Gojak, Hajrović, Ademi, pa i Kastrati koji tek dolazi) priliku za odlazak na veliki turnir imao bi preko play-offa.

Zagrepčani u tom slučaju ne bi na početku europskih kvalifikacija mogli računati na velik broj prvotimaca koji bi poslije Eura produljio na 'godišnji odmor'. Sada u Dinamu s tim neće imati problema, Nenad Bjelica bi već od prvog dana priprema mogao računati na sve igrače. A samim time bi, i prve europske stepenice, na novom putu prema Ligi prvaka trebale biti - laganica... 

2. Još manje odlazaka ključnih igrača

Sportski direktor Dinama Zoran Mamić nedavno je poručio kako se 'modri' ovoga ljeta neće 'raspasti', kako svlačionicu neće napustiti četiri-pet ključnih igrača. Naravno, nitko ne može predvidjeti do kada će Livaković, Petković ili Oršić ostati u Dinamu, a jednogodišnjom odgodom Europskom prvenstva njihov bi boravak u Maksimiru mogao biti i nešto dulji od očekivanoga. Prodaja će sigurno biti, ali...

Ovaj je trojac u fokusu Zlatka Dalića, a Dominik Livaković i Bruno Petković su posljednjih mjeseci bili i standardni članovi početne postave hrvatske reprezentacije. Kao takvi bi na Europskom prvenstvu bili u velikom izlogu, par sjajnih obrana (Livaković) ili odličnih poteza (Petković), kao i još jedan kvalitetan rezultat 'vatrenih' ovaj bi tandem bitno pogurao prema inozemstvu. A sada su dinamovci/reprezentativci ostali bez velikog turnira, pa i najveće prigode za dokazivanje.

3. Odgoda Eura donosi i manju zaradu

Dinamo posluje u pozitivi, a početkom godine 'modri' su pitanje financijske budućnosti riješili i prodajom Danija Olma. Opet, Zagrepčani žive od prodaje igrača, hrvatskom prvaku bi idealno bilo tijekom svakog prijelaznog roka kvalitetno utržiti nekog igrača. Jasno, toga će biti i ovoga puta, ali odgoda Europskog prvenstva bitno će utjecati i na cijenu nekih pojedinaca, pogotovo reprezentativaca.

U Maksimiru su s nestrpljenjem čekali taj Euro, nadali se sjajnim predstavama Livakovića, Petkovića, Kadziora ili nekih drugih pojedinaca, veliko natjecanje je idealno za dizanje cijena. Za te će igrače i ovoga ljeta biti ponuda, no pitanje je tko će doista uspjeti čelnike Dinama 'izbiti iz cipela'. Opet, teško nam je zamisliti da će standardni hrvatski reprezentativci (Livaković i Petković) još (pre)dugo biti u Maksimiru, za njih bi i bez nastupa na Euru ubrzo moglo biti dosta ponuda.

4. Dinamo do kraja sezone očekuje - laganica

Dinamo bi, ako se uopće i nastavi hrvatsko prvenstvo, do kraja sezone trebao imati - klasičnu laganicu. Punih deset kola prije kraja HNL-a 'modri' imaju veliku prednost, čak 18 bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Rijeku, a 19 bodova više od trećeplasirane Lokomotive. Naslov prvaka praktički je osiguran, a kako su 'plavi' već ispali iz Kupa, Dinamo tek treba odraditi kraj sezone. 

U tom bi periodu Nenad Bjelica mogao forsirati neke mlade igrače na koje u Maksimiru ozbiljno računaju (Đira, Gvardiol, Kulenović, Marin, Ćuže), a pokoju minutu mogli bi dobiti inozemni klinci (Burton, Godoy), pa i neki od juniora (Josipović, Šutalo, Jurišić, Franjić, Hrvoj, Krizmanić, Julardžija...) koji su i ove sezone oduševili u Europi. Seniori tako po potrebi mogu i ranije na odmor, sve kako bi spremni dočekali početak novih priprema.

5. Manje špekulacija oko odlaska Nenada Bjelice

Nenada Bjelicu ugovor s Dinamom veže do ljeta 2021. godine, iako su posljednjih mjeseci već krenule špekulacije oko odlaska iz Maksimira. Proteklih mjeseci dosta ga se spominjalo i kao jednog od glavnih kandidata za preuzimanjem hrvatske reprezentacije poslije Europskog prvenstva. Zlatko Dalić bi zbog odgode Eura ubrzo trebao dobiti novi ugovor, pa 2021. godine voditi 'vatrene' u pohod na još jednu medalju s velikog natjecanja. 

Trener Dinama tako će, do daljnjega, dobiti prijeko potreban mir. Za planiranje cjelokupnih priprema, pa i slaganje igračke križaljke za novu sezonu. Oko njega više neće biti toliko špekulacija, barem ne kao proteklih mjeseci. Pogotovo u slučaju da se Zlatko Dalić doista ovog ljeta, poslije predviđenog Eura povukao s mjesta izbornika hrvatske reprezentacije.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • armada20 19.03.2020.

    Uefa je proteklih dana donijela odluku o odgodi Europskog prvenstva za ljeto 2012. godine,jel vi gledate kad napišete tekst.

  • 19.03.2020.

    Samo jako bit cemo opet mega momcad

  • _MAX_ 19.03.2020.

    Kakva Europa, virus hara i nista od sezone! Nek nas sad Modric ljeci...amen!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare