To je to što me zanima!

Mijatović se prisjetio 1992. kada su Jugoslaviji zabranili nastup: 'Izbacili su nas kao smeće'

Zbog sukoba u mojoj državi nismo mogli nastupiti na Europskom prvenstvu 1992. godine. Otišli smo u Švedsku, a oni su nas izbacili kao da smo smeće, prisjetio se bivši reprezentativac Jugoslavije
Vidi originalni članak

Ovog ljeta bit će točno 30 godina od Eura 1992. u Švedskoj na kojem se Danska, predvođena Schmeichelom, Poulsenom i Laudrupom, okitila naslovom prvaka! Za one koji ne znaju, Danci su tada na turnir upali umjesto Jugoslavije kojoj je zabranjen nastup uslijed agresiju na Hrvatsku, kao Rusima danas zbog invazije na Ukrajinu.

Član reprezentacije Jugoslavije tada je bio i igrač Partizana, a kasnije Real Madrida, u kojemu je kasnije obnašao i dužnost sportskog direktora - Predrag Mijatović. On se u razgovoru za "Bein Sport" prokomentirao sankcije ruskim sportašima uslijed invazije njihove domovine na Ukrajinu.

- Posljednjih dana puno razmišljam o devedesetim godinama, posebno o 1999. kada je NATO dva i pol mjeseca bombardirao Beograd, Podgoricu i mnoge druge gradove u Crnoj Gori. To su komplicirane stvari i traume zbog kojih se zapitaš jesu li Balkanci toliko loši da su to zaslužili - rekao je Mijatović pa dodao da je protiv svake vrste rata:

BORE SE NA EP-u Ukrajinski boksači u Poreču: Neki su naši borci otišli u rat, do nekih nismo mogli ni doći...

- Ja sam protiv svake vrste konflikta i rata, ali postoje neke stvari koje tada nisam razumio, a ni sada ih ne razumijem kada je u pitanju rat u Ukrajini. Zbog čega bi sportaši trebali trpjeti sankcije? Sport je nešto zdravo, zašto nekome oduzeti mogućnost natjecanja? Zbog toga što su političari donijeli loše odluke? Zašto sportaši moraju plaćati zbog borbi političara za moć?

Te 1992. u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini buktio je rat... Početkom godine Europska unija priznala je neovisnost Hrvatske, 22. svibnja primljeno smo u Ujedinjene narode kao suverena i neovisna država, a osam dana kasnije Ujedinjeni narodi proglasili su opće sankcije protiv SR Jugoslavije, koje su uključivale i izbacivanje sa svih sportskih natjecanja. Zanimljivo, reprezentacija Jugoslavije je i doputovala u državu odigravanja, no kući su se vratili bez nastupa.

- Zbog sukoba u mojoj državi nismo mogli nastupiti na Europskom prvenstvu 1992. godine. Otišli smo u Švedsku, a oni su nas izbacili kao da smo smeće.

Hrvatska je 23. ožujka 1994. na Mestalli igrala prijateljsku utakmicu protiv Španjolske, prvu pod palicom Miroslava Ćire Blaževića, 'vatreni' su pobijedili 2-0 golovima Prosinečkog i Šukera, a utakmicu je s tribina pratio upravo Mijatović, koji je u to vrijeme bio nogometaš Valencije. Mnogi su mu to zamjerili...

- S Davorom Šukerom, Robertom Prosinečkim, Zvonimirom Bobanom sam igrao zajedno, osvojili smo Svjetsko prvenstvo za mlade u Čileu zajedno i sada bi neki političari u mojoj državi htjeli da se ne družim s njima i kažu da sam izdajnik jer sam ih posjetio. Sport mora biti izvan takvih situacija - zaključio je bivši crnogorski nogometaš.

PERSONALIZIRANI LEGIĆI Prodavali figurice Molotovljevih koktela i Zelenskog: Za Ukrajinu smo prikupili 16.540 dolara DIVNA GESTA Ukrajinac iz Osijeka razveselio mladog sunarodnjaka: Hvala Čeberku, ali šteta na remiju!

Idi na 24sata

Komentari 38

  • MatijaVidaković 16.03.2022.

    Kada nam ostaci srpskog fašizma komentiraju nama poznate događaje iz devedesetih i pokušavaju Svijetu prodati lažnu priču!!Pa da Mijatoviću tvoja država je završila agresiju na Sloveniju i počinila zločine,pa je izvršila agresiju i počinila zločine(15000 ubijenih civila)na Hrvatsku,pa je izvršila agresiju na BiH (ratni zločin u Srebrenici ubijeno 8000 civila),pa je izvršila agresiju na Kosovo i ponovila ratne zločine iz Slovenije, Hrvatske, BiH!!!Što misliš dokle je to Svijet trebao trpjeti,do beskonačnosti!?!?!?I NATO je u tjedan dana vam izbio iz glava ,ruku i nogu to srpsko fašističko ponašanje!!!!Odmah ste shvatili!!!!!!....isto vrijedi i za rusko fašističko ponašanje u Ukrajini,nema razlike!!!Bilo to da je ruski ili srpski fašizam!!!!

  • Osvjestićar h'rvata 16.03.2022.

    Redukcija benzina u hrvatskoj danas linije zeta ne voze. Kao da smo komunisticka zemlja ...tako je i u jugi bilo par nepar .

  • band199 16.03.2022.

    to je mozda zato da bi vi progovorili protiv tada vase agresorske drzave i probali odvratiti narod od mrznje prema susjedima. jer ko ce ako nece sportasi. vi ste trebali biti najglasniji s porukama protiv rata. nazalost neki od vas kao sinisa mihajlovic su samo dodavali ulje na vatru

Komentiraj...
Vidi sve komentare