To je to što me zanima!

'Mučenje' s Mađarima? Sasvim normalni prvi dani svih turnira

Piši pobjedu, prvu, pa večeras i drugu protiv Rumunjske. Crna Gora i Španjolska već će nam dati nešto realnije slike o stvarnim dometima, početkom idućeg tjedna
Vidi originalni članak

Smješten 300-i-nešto kilometara od Beograda, Bukurešta i Budimpešte, Cluj-Napoca uživa u svojoj izoliranosti. Ima svoj đir, neslužbena je metropola Transilvanije i jedini veći grad u ovom dijelu države, pa se čovjek lako zamisli kako bi baš ovdje negdje, uz brda, rijeke i kanale mogao ugasiti sve mobitele i računala, unajmiti ružičastu flamingo-pedalinu, voziti ju po jezeru cijeli dan i zaboraviti da je, recimo, subota.

A opet, i do ovog dijela Balkana stignu rasprave o "mučenju", o "kidanju živaca - opet!" i sličnim konstrukcijama kad su prve utakmice Hrvatske u pitanju. 

Da nešto u startu raščistimo: Grčka je bila u egalu s Islandom do treće četvrtine. Francuzi su izgubili od Finske. Čak su i Britanci dobro parirali Belgiji, koja je u pripremama razbila Španjolsku i sigurno nije tu da bude prolaznik. Elem, to su normalni prvi dani svakog turnira. Pa je isto tako normalno da Hrvatska "muku muči" s Mađarima.

Prije nego daš svoj klasični ma-koja-Mađarska-pa-Dražen-bi-ovo-s-pola-snage-sam-dobio komentar, molim te, shvatite da više ne živimo u tom dobu. Osim toga, nije se ni Bojan Bogdanović nešto napatio na putu do 23 poena - više od trećine hrvatskih. Uzimao je što mu Mađari daju: igru leđima na lijevoj strani; prodore kad su mu pokušali oduzeti šut; slobodna bacanja kad su iskoristili bonus; pa i tricu za prvu dvoznamenkastu prednost i poruku "Hvala lijepa, dođite nam opet!" Rutinerski.

Jedan od razloga zašto se toliko toga otvaralo, čak i kad je Adam Hanga kao najbolji obrambeni igrač Eurolige bio unutra, jest što protivničke obrane sad moraju gravitirati i prema Dariju Šariću. Žele mu otežati prijem lopte pod košem, sasvim logično za niže i neiskusnije ekipe. Ali baš zbog toga se ponudio i prostor za ranih šest poena Ukića i za dvije trice Tomasa, čovjek koji čuva Šarića neće tek tako otići pomoći suigraču i ostaviti drugog najboljeg NBA rookieja samog. Što je sasvim logično, nećete valjda napustiti Michaela Jordana da biste pomogli u čuvanju Billa Wennigtona ili Luca Longleyja...

Daleko od toga da je sve bilo raspjevano. Bode u oči taj podatak da su Mađari ulovili 21 skok u napadu, ali postoji i druga strana priče. Taj 21 skok u napadu, između ostalog, znači da su PROMAŠILI PREKO 40 ŠUTEVA IZ IGRE!! Usput su ostali ispod 60 postignutih poena, jedini uz Izraelce od sve 24 reprezentacije u prvom kolu EuroBasketa.

Ali razumijem te, dragi prijatelju, i tvoje nerviranje i hrpu objava po društvenim mrežama. Razumijem te i ovdje, u srcu Transilvanije, 300-i-nešto kilometara udaljen od Beograda, Bukurešta i Budimpešte. Šamara te taj hrvatski sportski PTSP poslije svih nogometnih azerbajdžana, rukometnih argentina i košarkaških senegala koje si proživio. Zato piši pobjedu, prvu, pa večeras i drugu protiv Rumunjske. Crna Gora i Španjolska već će nam dati nešto realnije slike o stvarnim dometima, početkom sljedećeg tjedna.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • makisa 02.09.2017.

    Hrvatska je solidan tim smo je trener ocajan. Nezna ekipu lepo da pripremi i izvede na pravi put.

  • uvijek vjerni19 02.09.2017.

    Joj Bože, koliko članaka oko prve utakmice na turniru... Cilj je da svaku sljedeću utakmicu odigramo na sve višem nivou. Šta bi tek bili da smo završili kao Francuzi protiv Finske?

Komentiraj...
Vidi sve komentare