To je to što me zanima!

Nebeski skokovi 'hrvatskog Bubke': Poigrava se rekordima

Hrvatski rekorder u skoku s motkom Ivan Horvat ponovno je srušio hrvatski rekord. Osječki motkaš u Splitu je preskočio 5,52 m. B norma za OI u Londonu je 5,60 m
Vidi originalni članak

Ivan Horvat (18) iz Osijeka, hrvatski rekorder u skoku s motkom, ponovno je u nedjelju pomaknuo granicu hrvatskog rekorda te na juniorskom natjecanju u Splitu skočio 5,52 metra. Tako se Ivan za samo osam centimetara približio ostvarenju "B" olimpijske norme za London.

- Ma, mene London uopće ne opterećuje. Radujem se svakom visokom skoku, kako na natjecanjima, tako i na treninzima. U Splitu sam tri puta pokušao preskočiti 5,60 metara, ali svaki put sam pao na letvicu. Želim reći da sam skakao s vrlo tvrdom motkom i da sam realno imao visinu u sva tri skoka visoko iznad letvice, čak i preko 5,80, no motka me svaki put bacila na letvicu. Oduševljen sam nastupom i od uzbuđenja i urlanja nakon uspješnih skokova potpuno sam izgubio glas - priča Ivan Horvat.

Oduševljen sam nastupom, od urlanja nakon uspješnih skokova potpuno sam izgubio glas, kaže Horvat

Mladi Osječanin svoj sljedeći nastup najavljuje na Kupu Slavonije u Osijeku 2. lipnja i već sada tvrdi da bi skokovi mogli biti čudesno visoki. Ivan već skače i 20 centimetara više nego što je to radio Sergej Bubka u toj dobi. A do prije nekoliko godina nije ni znao što je skok s motkom. Naime, u travnju 2007. godine Ivan je "zalutao" na stadion Gradski vrt želeći trenirati - skok u dalj. 

Trener Josip Gašparac ga je odmah 'prisvojio' i preusmjerio na disciplinu u kojoj sada vlada. Tri mjeseca nakon što je prvi put u životu dotaknuo motku Ivan Horvat postaje hrvatski prvak u kadetskom uzrastu s preskočenih rekordnih 3,50 metara. Godinu kasnije preskače 4,21 metar, a 2009. godine 5,02 metra. Usporedbe radi, Bubka, koji je Ivanove visine (1,83 m), u dobi od 17 godina skočio je 5,10 metara, godinu kasnije 5,40, u 19. godini 5,55, u 20. godini 5,70 metara te u 21. godini 5,94 metra. Bubka je prvi od svoja 43 skoka preko šest metara izveo u svojoj 22. godini. 

Na mjestu najvišeg skoka, u ukrajinskom Donjecku, zemljaci su mu podigli spomenik visok upravo koliko iznosi i njegov dvoranski svjetski rekord s preskočenih 6,15 metara.

Ivan će za nekoliko godina dosegnuti i čarobnu granicu od šest metara, kaže Horvatov trener

- Strašno puno rezerve posjeduje taj mladić! Uvjeren sam da će Ivan za nekoliko godina dosegnuti i čarobnu granicu od šest metara, što je u povijesti skoka s motkom uspjelo samo Sergeju Bubki i još 12 atletičara - tvrdi Gašparac, koji svojeg omiljenog skakača zove "mali zeleni".

Prema Gašparčevim riječima, Ivan se igra rezultatima.

- Još nisam doživio da se netko tako s lakoćom poigrava s rekordima - tvrdi Josip.

Ivan se, pak, ne zanosi mislima o rekordima. Za njega je Bubka, kaže, "jedan i neponovljiv, pravi svemirac!" Bliži mu je, tvrdi, Australac Steven Hooker, jedan od rijetkih koji je uspio preletjeti preko šest metara.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • freyci 13.06.2012.

    lipo je vidit da se veseli svakom svom dobrom rezultatu i osobnom rekordu jer u tome vidi svoj napredak i rezultate rada,a ne novac. bravo decko, samo naprid!

  • panjola 23.05.2012.

    ma ivan da je pametan pokupio bi svoju obitelj i otisao negdje vanka trenirati..samo neznamo jel on isto to zeli znam da je bio kod bupke u kampu trenirao i pokazao se jako dobrim nesumnjam da ga bupka nebi primio..

  • ralf 23.05.2012.

    decko pokazuje kako je napucan ko tarzan ,to su ti lokalni frajeri

Komentiraj...
Vidi sve komentare