Obavijesti

Sport

Komentari 16

Nebeski skokovi 'hrvatskog Bubke': Poigrava se rekordima

Nebeski skokovi 'hrvatskog Bubke': Poigrava se rekordima
6

Hrvatski rekorder u skoku s motkom Ivan Horvat ponovno je srušio hrvatski rekord. Osječki motkaš u Splitu je preskočio 5,52 m. B norma za OI u Londonu je 5,60 m

VIDEO

Ivan Horvat (18) iz Osijeka, hrvatski rekorder u skoku s motkom, ponovno je u nedjelju pomaknuo granicu hrvatskog rekorda te na juniorskom natjecanju u Splitu skočio 5,52 metra. Tako se Ivan za samo osam centimetara približio ostvarenju "B" olimpijske norme za London.

- Ma, mene London uopće ne opterećuje. Radujem se svakom visokom skoku, kako na natjecanjima, tako i na treninzima. U Splitu sam tri puta pokušao preskočiti 5,60 metara, ali svaki put sam pao na letvicu. Želim reći da sam skakao s vrlo tvrdom motkom i da sam realno imao visinu u sva tri skoka visoko iznad letvice, čak i preko 5,80, no motka me svaki put bacila na letvicu. Oduševljen sam nastupom i od uzbuđenja i urlanja nakon uspješnih skokova potpuno sam izgubio glas - priča Ivan Horvat.

Oduševljen sam nastupom, od urlanja nakon uspješnih skokova potpuno sam izgubio glas, kaže Horvat

Mladi Osječanin svoj sljedeći nastup najavljuje na Kupu Slavonije u Osijeku 2. lipnja i već sada tvrdi da bi skokovi mogli biti čudesno visoki. Ivan već skače i 20 centimetara više nego što je to radio Sergej Bubka u toj dobi. A do prije nekoliko godina nije ni znao što je skok s motkom. Naime, u travnju 2007. godine Ivan je "zalutao" na stadion Gradski vrt želeći trenirati - skok u dalj. 

Trener Josip Gašparac ga je odmah 'prisvojio' i preusmjerio na disciplinu u kojoj sada vlada. Tri mjeseca nakon što je prvi put u životu dotaknuo motku Ivan Horvat postaje hrvatski prvak u kadetskom uzrastu s preskočenih rekordnih 3,50 metara. Godinu kasnije preskače 4,21 metar, a 2009. godine 5,02 metra. Usporedbe radi, Bubka, koji je Ivanove visine (1,83 m), u dobi od 17 godina skočio je 5,10 metara, godinu kasnije 5,40, u 19. godini 5,55, u 20. godini 5,70 metara te u 21. godini 5,94 metra. Bubka je prvi od svoja 43 skoka preko šest metara izveo u svojoj 22. godini. 

Na mjestu najvišeg skoka, u ukrajinskom Donjecku, zemljaci su mu podigli spomenik visok upravo koliko iznosi i njegov dvoranski svjetski rekord s preskočenih 6,15 metara.

Ivan će za nekoliko godina dosegnuti i čarobnu granicu od šest metara, kaže Horvatov trener

- Strašno puno rezerve posjeduje taj mladić! Uvjeren sam da će Ivan za nekoliko godina dosegnuti i čarobnu granicu od šest metara, što je u povijesti skoka s motkom uspjelo samo Sergeju Bubki i još 12 atletičara - tvrdi Gašparac, koji svojeg omiljenog skakača zove "mali zeleni".

Prema Gašparčevim riječima, Ivan se igra rezultatima.

- Još nisam doživio da se netko tako s lakoćom poigrava s rekordima - tvrdi Josip.

Ivan se, pak, ne zanosi mislima o rekordima. Za njega je Bubka, kaže, "jedan i neponovljiv, pravi svemirac!" Bliži mu je, tvrdi, Australac Steven Hooker, jedan od rijetkih koji je uspio preletjeti preko šest metara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica