To je to što me zanima!

Nikad veći koeficijent Dinama u Europi: Evo što to za njega znači

Hrvatski prvak probio je granicu od 50 bodova na ljestvici koeficijenata i nalazi se na 30. mjestu najboljih europskih klubova
Vidi originalni članak

Kralj kvalifikacija, kako Uefa zove Dinamo, uspeo se među najboljih 30 klubova Europe na ljestvici koeficijenata u posljednjih pet sezona koju je objavio profesor Tomislav Globan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Josip Drmić novi igrač Dinama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dinamo novu sezonu počinje s većim koeficijentom nego što je završio prošlu jer mu se briše učinak iz sezone 2017/18. (koeficijent 1,50), u kojoj je izletio od Skënderbeua u play-offu Europske lige i jedini put u posljednjih 15 godina ostao bez europske jeseni.

S druge strane, kako će ovo ljeto igrati minimalno play-off Konferencijske lige i izbacivanje jednog protivnika dijeli ga od europskih skupina, ima zajamčen koeficijent 2,50, čime je s 34. mjesta i koeficijenta 49,500 napredovao na 30. mjesto s koeficijentom 50,500.

Dinamo je tako prvi put prešišao koeficijent 50, ali nije i njegov najbolji plasman na Uefinoj ljestvici. Jedan je tviteraš iskopao ljestvicu iz 1965. u kojoj su "modri" bili peti u Europi.

"Potovi su bitni još samo iduće sezone (23/24). Već od 2024. je svejedno u kojem si potu u Ligi prvaka, Europskoj ligi ili Konferencijskoj ligi zato što se mijenja sustav i svatko će igrati po dvije ili tri utakmice protiv protivnika iz svih potova, uključujući i pot u kojem se nalaziš", naglasio je profesor Globan.

Rijeka blizu top 100, Hajduk još daleko od cilja

Naravno, ta činjenica ne važi za kvalifikacije za koje je i dalje bitno imati što veći koeficijent kako bi lakši bio put do skupina. Dinamo je već ovo ljeto nositelj u svim pretkolima Lige prvaka (dakako, prođe li do njih), a sa sadašnjim koeficijentom dva je mjesta ispod crte za mjesto trećeg nositelja u ždrijebu grupne faze.

Što se drugih hrvatskih klubova tiče, Rijeka je na novoj ljestvici 109. s koeficijentom 11,500, a Hajduk 144. s koeficijentom 8,500. U šestogodišnjoj strategiji, koju su predstavili prošle jeseni, s Poljuda su poručili kako im je cilj do 2027. napredovati na poziciju između 100. i 80. mjesta.

Osijek je 155. na Uefinoj ljestvici s koeficijentom 8, a Lokomotiva ima koeficijent istovjetan HNL-u: 4,405.

Cijelu ljestvicu možete pogledati OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 63

  • Zdravo 18.06.2022.

    vidim da svi zafrkavaju hajduka itd...meni kao dinamovcu je inace jaci hajduk drazi nego slabiji...inace tako za svaki nas klub...jaki dinamo postoji samo kad je jak i hajduk i rijeka i osijek itd.....

  • Zdravo 18.06.2022.

    zar to sto smo bili 5 vrijedi?zar nema vise te drzave?ako nema te drzave nema ni tog kluba tako da to nije uspjeh dinama iz hrvatske nego uspjeh dinama iz jugoslavije

  • ToniMontana 18.06.2022.

    Haha...bez srama se hval

Komentiraj...
Vidi sve komentare