To je to što me zanima!

Nitko kao Dinamov kapetan: Ademijev 10. naslov prvaka

SVAKA ČAST Arijan Ademi osvojio je 18 trofeja s Dinamom te prestigao Mikića i Butinu, koji imaju po 16 trofeja. Postao je i jedini igrač s deset naslova prvaka, iza njega je Butina s devet
Vidi originalni članak

Oleksandr Šovkovski europski je rekorder po broju naslova prvaka s jednim klubom. S kijevskim Dinamom osvojio ih je 14, a odmah iza njega je Ryan Giggs, koji je s Manchester Unitedom osvojio 13 prvenstava. Arijan Ademi ih je osvojio deset, baš kao Vitor Baia s Portom.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Da mi je to netko rekao kad sam dolazio u klub, rekao bih mu da je lud, da nije normalan. Stvarno se naježim kad se sjetim i kad mi netko kaže da sam najtrofejniji igrač Dinama, kluba u kojem su igrale najveće zvijezde. Kad pogledam zid s fotografijama koji je u hodniku kod svlačionica i vidim sve te legende, a ja sam najtrofejniji, stvarno me prođu trnci - rekao je Arijan Ademi (29).

Da, u klubu za koji su igrali Zambata, Lamza, Rora, Kranjčar, Mlinarić, Zajec, Boban, Šuker, Prosinečki, Modrić, Mandžukić, Kovačić, Vrsaljko..., Ademi je iznad svih. S Dinamom je osvojio rekordnih 18 trofeja i proći će još mnogo, mnogo vremena dok ga netko ne stigne.

U Dinamo je stigao u lipnju 2010. iz Šibenika. Govorilo se da ima nešto, da bi mogao biti otkriće, no nitko nije mogao ni zamisliti da će ostati deset godina.

- Pamtim sve detalje dolaska u Maksimir, Dinamo je najveći klub u Hrvatskoj i u njemu je uvijek sve bilo na najvišoj razini. Kad sam dolazio, jedan me navijač Dinama zaustavio na stanici i rekao mi da opravdam i pokažem zašto su me doveli. To mi je bio najveći motiv - rekao je Ari, koji ne zna kako je kad Dinamo nije prvak.

U jedinoj sezoni od 2005. u kojoj prvak nije bio Dinamo nego Rijeka, a bilo je to 2017., Ademi nije igrao. Bio je suspendiran. Bilo mu je to najteže razdoblje u karijeri i to nakon ponajveće pobjede u karijeri. Nakon pobjede protiv Arsenala 2015. godine  u Ligi prvaka išao je na doping-test, a rezultat je bio pozitivan. Prvo je dobio četverogodišnju kaznu, a nakon silnih žalbi, konačno je na proljeće 2017. godine dobio zeleno svjetlo za povratak.

- Jesam li uzeo doping? Nisam, a to sam uspio dokazati u kasnijem postupku nakon čega mi je smanjena kazna. Jednostavno, čekao se taj CAS koji mi je dozvolio da iznesem svoje dokaze, a oni su vidjeli da nisam svjesno ništa uzeo. Riječ je bila o kontaminaciji lijekova koji su bili legalni. Ne znaš kako je to ušlo u tvoje tijelo. Sumnjao sam u sve, prijatelje, bližnje... Bilo mi je jako teško u tom periodu. Sumnjao sam da mi je netko podmetnuo. Ne vjeruješ nikome, ni obitelji... No vjerovao sam da to nekako mora izaći, da se mora dokazati kako je to ušlo u moje tijelo. Bio sam ljut, bijesan, ali kasnije shvatiš da je to život i kreneš dalje. Puno mi je pomoglo jer je klub bio iza mene koji me plaćao obje godine suspenzije. Da su me ostavili samog bilo bi mi puno teže - ispričao je Ademi po povratku u momčad 2017. godine.

Bilo je to najteže razdoblje u njegovoj karijeri, ali nije bio sam. Uz njega je bio njegov Dinamo koji je vjerovao u njegovu nevinost i isplaćivao mu plaću čak kad je bio i pod suspenzijom. Te 2017. godine, kada se napokon vratio na teren, laknulo je svima. Dinamo je nazad dobio svog vođu i lidera, a Ademi je opet mogao zaigrati u najdražem dresu.

U ovih 11 godina skupio je 293 službena nastupa u svim natjecanjima i zabio 29 golova uz 24 asistencije. Nekoliko puta je igrao grupnu fazu Lige prvaka, ali najveća kruna njegove klupske karijere je četvrtfinale Europske lige protiv Villarreala.

I upravo zbog svega toga je jedan od najvećih igrača u novijoj povijesti kluba.

Ademijevi rekordi:

  • Arijan Ademi osvojio je 18 trofeja s Dinamom te prestigao Mikića i Butinu, koji imaju po 16 trofeja
  • S 84 utakmice u Europi Ademi drži i taj rekord u Dinamu. Iza njega je Sammir, koji je u Europi sakupio 76 nastupa
  • Kapetan ne zna kako se iz Europe ispada prije zime - U jedinoj sezoni u njegovoj eri u kojoj Dinamo nije dohvatio skupinu Lige prvaka ni Europske lige, Ademi nije sudjelovao. Nije igrao kad je Dinamo ispao od Skënderbeua 2017. godine
  • Prvi gol u četvrtoj sezoni - U Dinamo je došao 2010., a prvi gol zabio je tek u četvrtoj sezoni, u porazu od Osijeka 2-1 u Gradskom vrtu
  • 10 naslova prvaka ima Ademi, a pet Kupova i tri Superkupa
  • 9 naslova prvaka osvojio je Tomo Butina, a Mikić sedam.
Idi na 24sata

Komentari 51

  • bobiii 11.05.2021.

    Ademi je najvažniji igrač Dinama,bez njega su 20% slabiji. On vuče sve ostale,da su njega prodali ne bi bilo ovako visokih dometa zadnjih godina.

  • tuten123 11.05.2021.

    koloko bi ih još bilo da nije uluvljen sa dopingom

  • Firefox_1 11.05.2021.

    Svaka čast Ademiju, toliko mu je nepravde napravljeno u karijeri, ali je ipak uvijek davao sve od sebe na terenu. Svaka mu čast.

Komentiraj...
Vidi sve komentare