Obavijesti

Sport

Komentari 51

Nitko kao Dinamov kapetan: Ademijev 10. naslov prvaka

Nitko kao Dinamov kapetan: Ademijev 10. naslov prvaka

SVAKA ČAST Arijan Ademi osvojio je 18 trofeja s Dinamom te prestigao Mikića i Butinu, koji imaju po 16 trofeja. Postao je i jedini igrač s deset naslova prvaka, iza njega je Butina s devet

VIDEO

Oleksandr Šovkovski europski je rekorder po broju naslova prvaka s jednim klubom. S kijevskim Dinamom osvojio ih je 14, a odmah iza njega je Ryan Giggs, koji je s Manchester Unitedom osvojio 13 prvenstava. Arijan Ademi ih je osvojio deset, baš kao Vitor Baia s Portom.

Pokretanje videa...

Damir Krznar 09:33

- Da mi je to netko rekao kad sam dolazio u klub, rekao bih mu da je lud, da nije normalan. Stvarno se naježim kad se sjetim i kad mi netko kaže da sam najtrofejniji igrač Dinama, kluba u kojem su igrale najveće zvijezde. Kad pogledam zid s fotografijama koji je u hodniku kod svlačionica i vidim sve te legende, a ja sam najtrofejniji, stvarno me prođu trnci - rekao je Arijan Ademi (29).

Da, u klubu za koji su igrali Zambata, Lamza, Rora, Kranjčar, Mlinarić, Zajec, Boban, Šuker, Prosinečki, Modrić, Mandžukić, Kovačić, Vrsaljko..., Ademi je iznad svih. S Dinamom je osvojio rekordnih 18 trofeja i proći će još mnogo, mnogo vremena dok ga netko ne stigne.

Zagreb: GNK Dinamo i NK Osijek susreli se u 3. kolu Prve HNL

U Dinamo je stigao u lipnju 2010. iz Šibenika. Govorilo se da ima nešto, da bi mogao biti otkriće, no nitko nije mogao ni zamisliti da će ostati deset godina.

- Pamtim sve detalje dolaska u Maksimir, Dinamo je najveći klub u Hrvatskoj i u njemu je uvijek sve bilo na najvišoj razini. Kad sam dolazio, jedan me navijač Dinama zaustavio na stanici i rekao mi da opravdam i pokažem zašto su me doveli. To mi je bio najveći motiv - rekao je Ari, koji ne zna kako je kad Dinamo nije prvak.

Uzvratna utakmica osmine finala Europske nogometne lige: GNK Dinamo Zagreb -  Tottenham Hotspur

U jedinoj sezoni od 2005. u kojoj prvak nije bio Dinamo nego Rijeka, a bilo je to 2017., Ademi nije igrao. Bio je suspendiran. Bilo mu je to najteže razdoblje u karijeri i to nakon ponajveće pobjede u karijeri. Nakon pobjede protiv Arsenala 2015. godine  u Ligi prvaka išao je na doping-test, a rezultat je bio pozitivan. Prvo je dobio četverogodišnju kaznu, a nakon silnih žalbi, konačno je na proljeće 2017. godine dobio zeleno svjetlo za povratak.

CRO, UEFA CL, Dinamo Zagreb vs FC Arsenal

- Jesam li uzeo doping? Nisam, a to sam uspio dokazati u kasnijem postupku nakon čega mi je smanjena kazna. Jednostavno, čekao se taj CAS koji mi je dozvolio da iznesem svoje dokaze, a oni su vidjeli da nisam svjesno ništa uzeo. Riječ je bila o kontaminaciji lijekova koji su bili legalni. Ne znaš kako je to ušlo u tvoje tijelo. Sumnjao sam u sve, prijatelje, bližnje... Bilo mi je jako teško u tom periodu. Sumnjao sam da mi je netko podmetnuo. Ne vjeruješ nikome, ni obitelji... No vjerovao sam da to nekako mora izaći, da se mora dokazati kako je to ušlo u moje tijelo. Bio sam ljut, bijesan, ali kasnije shvatiš da je to život i kreneš dalje. Puno mi je pomoglo jer je klub bio iza mene koji me plaćao obje godine suspenzije. Da su me ostavili samog bilo bi mi puno teže - ispričao je Ademi po povratku u momčad 2017. godine.

Zagreb: Uoči derbija Ademiju je uručen dres za 300 službenih nastupa za Dinamo

Bilo je to najteže razdoblje u njegovoj karijeri, ali nije bio sam. Uz njega je bio njegov Dinamo koji je vjerovao u njegovu nevinost i isplaćivao mu plaću čak kad je bio i pod suspenzijom. Te 2017. godine, kada se napokon vratio na teren, laknulo je svima. Dinamo je nazad dobio svog vođu i lidera, a Ademi je opet mogao zaigrati u najdražem dresu.

U ovih 11 godina skupio je 293 službena nastupa u svim natjecanjima i zabio 29 golova uz 24 asistencije. Nekoliko puta je igrao grupnu fazu Lige prvaka, ali najveća kruna njegove klupske karijere je četvrtfinale Europske lige protiv Villarreala.

I upravo zbog svega toga je jedan od najvećih igrača u novijoj povijesti kluba.

Ademijevi rekordi:

  • Arijan Ademi osvojio je 18 trofeja s Dinamom te prestigao Mikića i Butinu, koji imaju po 16 trofeja
  • S 84 utakmice u Europi Ademi drži i taj rekord u Dinamu. Iza njega je Sammir, koji je u Europi sakupio 76 nastupa
  • Kapetan ne zna kako se iz Europe ispada prije zime - U jedinoj sezoni u njegovoj eri u kojoj Dinamo nije dohvatio skupinu Lige prvaka ni Europske lige, Ademi nije sudjelovao. Nije igrao kad je Dinamo ispao od Skënderbeua 2017. godine
  • Prvi gol u četvrtoj sezoni - U Dinamo je došao 2010., a prvi gol zabio je tek u četvrtoj sezoni, u porazu od Osijeka 2-1 u Gradskom vrtu
  • 10 naslova prvaka ima Ademi, a pet Kupova i tri Superkupa
  • 9 naslova prvaka osvojio je Tomo Butina, a Mikić sedam.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao