To je to što me zanima!

Norveški navijači su se izborili: Bengalke postaju skroz legalne

Bengalke se više ne smatraju sredstvima za hitnu pomoć. Norveške vlasti su ih odobrile i mogu se koristiti na stadionima. Jedino za što navijači nisu dobili dopuštenje su petarde i topovski udari
Vidi originalni članak

I dok se u većini zemalja korištenje pirotehničkih sredstava uglavnom karakterizira kao huliganizam i divljaštvo, pogotovo u Engleskoj gdje je to strogo zabranjeno, a zatim i na našim prostorima, u razvijenijim državama i društvima situacija je ponešto drugačija. Sjajan primjer nam dolazi iz Norveške gdje su vlasti legalizirale bengalke.

Navijači u Norveškoj okupljeni oko udruge Norsk Supproterallianse izborili su se da pirotehnika na stadionima u Norveškoj postane legalna. Pod time mislimo u potpunosti. Od 2014. godine na snazi je zakon koji dopušta pirotehnička sredstva uz uvjet prijave istih najkasnije sedam dana prije neke utakmice. Prijaviti se moralo klubu, vlasniku stadiona, policiji, vatrogascima, nogometnom savezu itd.

Najveći problem nastao je prilikom prijave policiji i vatrogascima jer iako su navijači koristili certificiranu pirotehniku, bengalke su bile klasificirane kao sredstva za hitnu pomoć u slučaju opasnosti.

Problem je riješen tako da je jedna norveška tvrtka proizvela baklje i dimne bombe, koje imaju potrebne certifikate po standardima Europske unije, u svim bojama, a bengalke se više ne smatraju sredstvima za hitnu pomoć. Norveške vlasti su ih odobrile i mogu se koristiti na stadionima te policija i vatrogasci više ne bi smjeli stvarati probleme. Jedino za što navijači nisu dobili dopuštenje su petarde i topovski udari.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Zmar116 09.11.2016.

    Norveška je pomorska zemlja pa shvačaju što znaći bengalka ,za razliku od ovih naših sa Dinarida...

  • samoproglašeni antifašist 09.11.2016.

    ma jesi vidio neofašistički nastrojenih Norvežana?! sramota! "poustašili" se i Norvežani, poustašili do besvijesti. kako će sada kojekakvi samoprogašeni antifašisti halucinirati o kojekakvim ustašama i ustaškoj emigraciji kad vidi baklju ako su socijalistički Norvežani iste te "ustaške2 baklje ozakonili?! ajme ajme jadni samoproglašeni antife

  • 08.11.2016.

    No pyro ,No party !

Komentiraj...
Vidi sve komentare