Obavijesti

Sport

Komentari 18

Norveški navijači su se izborili: Bengalke postaju skroz legalne

Norveški navijači su se izborili: Bengalke postaju skroz legalne
1

Bengalke se više ne smatraju sredstvima za hitnu pomoć. Norveške vlasti su ih odobrile i mogu se koristiti na stadionima. Jedino za što navijači nisu dobili dopuštenje su petarde i topovski udari

VIDEO

I dok se u većini zemalja korištenje pirotehničkih sredstava uglavnom karakterizira kao huliganizam i divljaštvo, pogotovo u Engleskoj gdje je to strogo zabranjeno, a zatim i na našim prostorima, u razvijenijim državama i društvima situacija je ponešto drugačija. Sjajan primjer nam dolazi iz Norveške gdje su vlasti legalizirale bengalke.

Navijači u Norveškoj okupljeni oko udruge Norsk Supproterallianse izborili su se da pirotehnika na stadionima u Norveškoj postane legalna. Pod time mislimo u potpunosti. Od 2014. godine na snazi je zakon koji dopušta pirotehnička sredstva uz uvjet prijave istih najkasnije sedam dana prije neke utakmice. Prijaviti se moralo klubu, vlasniku stadiona, policiji, vatrogascima, nogometnom savezu itd.

Najveći problem nastao je prilikom prijave policiji i vatrogascima jer iako su navijači koristili certificiranu pirotehniku, bengalke su bile klasificirane kao sredstva za hitnu pomoć u slučaju opasnosti.

Problem je riješen tako da je jedna norveška tvrtka proizvela baklje i dimne bombe, koje imaju potrebne certifikate po standardima Europske unije, u svim bojama, a bengalke se više ne smatraju sredstvima za hitnu pomoć. Norveške vlasti su ih odobrile i mogu se koristiti na stadionima te policija i vatrogasci više ne bi smjeli stvarati probleme. Jedino za što navijači nisu dobili dopuštenje su petarde i topovski udari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića