To je to što me zanima!

Nova Birtija: Trebaju li našim prvoligašima ti novi travnjaci?

Imam dovoljno godina pa se sjećam niželigaških ekipa u kojima je bilo boljih igrača nego u današnjim prvoligašima, a oni su igrali na ‘oranicama’...
Vidi originalni članak

Kupujući klubovima novu travu, Hrvatski nogometni savez nalik je na golfera amatera koji si je kupio najskuplji simulator, a opreme ima više nego Tiger Woods. Voli čovjek golf, a ima para, na kraju kupi i pravi teren za golf.

U dućanu planinarske opreme šalio sam se na svoj račun. Pitao sam trgovca na koju bi se planinu čovjek morao penjati, a da mu se iskusnjare ne smiju jer je kupio visinomjer. No u mjeri u kojoj HNS travu, golfer svoje igračke, a planinar koji nikad neće otići dalje od Sljemena visinomjer i jaknu za penjanje na Everest, kupuju svojim, a ne parama poreznih obveznika, sve je u redu.

Čudo je kako lako rečenica “klubovi moraju imati dobre travnjake” postane općeprihvaćena istina. Maltene dogma o kojoj se ne raspravlja. Hej! Ne moraju. Veliko je pitanje treba li, ili mora, u Hrvatskoj postojati ma i jedan travnjak koji može izdržati kišurinu jer takav treba reprezentaciji, a kamoli mora li svaki prvoligaš imati tako dobro travu da ne bi odgađao ligaške utakmice.

HAJDUK BOJKOTIRAO SASTANAK HNS svakom prvoligašu obećao 3,5 mil. kuna za obnovu terena

Eto, nešto djece je gladno, ljudi upadaju u busove s jednosmjernim kartama, polako se cementiramo kao zemlja uslužnih zanimanja, sve dalje od proizvodnje, ali ima da svaki klub ima travnjak koji može izdržati deset dana kišurine.

Nije teška kritika. Igraju ti naši ligaši – nekakav nogomet. Ali taj je nogomet taman takav da je momčadima potrebniji trener koji bi im zabranio kopačke u bojama i svima im, kao sir Alex Ferguson Manchesterovoj djeci i juniorima, naredio da igraju u crnim kopačkama, nego što im treba dobra trava.

Imam dovoljno godina, pa se sjećam niželigaških ekipa u kojima je bilo boljih igrača nego danas među prvoligašima. A igrali su na “oranicama”. Daleko je ekonomija prvoligaškog nogometa u Hrvatskoj od potrebe da se nekoliko milijuna kuna po klubu investira u travu.

I dobro, da sam ja Hrvatski nogometni savez, u što bih investirao lovu? Uvijek isti odgovor - u djecu. Profići i tipovi koji glume profiće neka se sami za sebe pobrinu, a država i svi koji bi trebali igrati ulogu države neka se brinu za djecu. Komotno neka odgode pet kola prvenstva.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • mestar 16.12.2017.

    To je bas sto rade sve uredene drzave, novac ulazu u djecu i amaterski sport, a ti koji glume profice i njihove gazde ako misle zaradivat neka ulazu svoj novac posluju i zaradivaju. Koliko ulaze Amerika u te profesionalne lige i klubove, pa su im sve lige i klubovi profitabilni s cim se ne moze nitko u svijetu pohvalit. Zasto je to tako u toj drzavi isto kao Kanadi koja isto ulaze samo u djecu i amatere rekreatetivce svi koji se hoce bavit bilo kojim sportom imaju facilitis u svakom kvartu i selu.

  • 16.12.2017.

    gluplji članak u životu nisam pročitao. kako će biti kvalitete kad ulažemo u nogomet 0kn. i dok se klubovi drugih europskih liga financiraju od poreza na kladionice, tv prava i sl., kod nas vlada mišljenje da klubovi imaju dovoljno (pa se klubovi prostituiraju prodajom igrača). zbog toga i imaju, a to je u odnosu na europu ništa. da ne govorim o infrastrukturi, a na tom polju su nas pretekle zemlje poput albanije, gruzije, bugarske, rumunjske i sl. trenutni rezultati reprezentacije su isključivo odraz dobrog rada u klubovima gdje su prisiljeni stvarati nove igrače jer se na taj način jedino mogu financirati. pitanje kako će to dugo.

  • Lojqa 16.12.2017.

    Pare ne daje HNS. Daje ih UEFA, a oni ih daju namjenski i ne mogu se potrositi na nesto drugo, izuzev slucaja da ti to za sta oni daju pare nije potrebno. Postoji druga namjena i novac ce otici na nju ako imas dobar travnjak, a ako nemas onda ces uloziti u travnjak. I ne slazem se da drzava treba ulagati u djecu. Zasto bi drzava financirala omladinske pogone Dinama, Hajduka, Rijeke i ostalih profesionalnih klubova? Ti klubovi to moraju sami, a drzavni novac neka ide na amaterski sport, jer oni ne mogu financirati sami sebe, a ne postoje zbog zarade nego zbog sporta. A u ovom slucaju su UEFA-i novac donijeli manekeni u rozim kopackama, a isti ce i dobiti nove terene.

Komentiraj...
Vidi sve komentare