Obavijesti

Sport

Komentari 6

Nova Birtija: Trebaju li našim prvoligašima ti novi travnjaci?

Nova Birtija: Trebaju li našim prvoligašima ti novi travnjaci?
1

Imam dovoljno godina pa se sjećam niželigaških ekipa u kojima je bilo boljih igrača nego u današnjim prvoligašima, a oni su igrali na ‘oranicama’...

VIDEO

Kupujući klubovima novu travu, Hrvatski nogometni savez nalik je na golfera amatera koji si je kupio najskuplji simulator, a opreme ima više nego Tiger Woods. Voli čovjek golf, a ima para, na kraju kupi i pravi teren za golf.

U dućanu planinarske opreme šalio sam se na svoj račun. Pitao sam trgovca na koju bi se planinu čovjek morao penjati, a da mu se iskusnjare ne smiju jer je kupio visinomjer. No u mjeri u kojoj HNS travu, golfer svoje igračke, a planinar koji nikad neće otići dalje od Sljemena visinomjer i jaknu za penjanje na Everest, kupuju svojim, a ne parama poreznih obveznika, sve je u redu.

Čudo je kako lako rečenica “klubovi moraju imati dobre travnjake” postane općeprihvaćena istina. Maltene dogma o kojoj se ne raspravlja. Hej! Ne moraju. Veliko je pitanje treba li, ili mora, u Hrvatskoj postojati ma i jedan travnjak koji može izdržati kišurinu jer takav treba reprezentaciji, a kamoli mora li svaki prvoligaš imati tako dobro travu da ne bi odgađao ligaške utakmice.

HNS svakom prvoligašu obećao 3,5 mil. kuna za obnovu terena
HNS svakom prvoligašu obećao 3,5 mil. kuna za obnovu terena

Eto, nešto djece je gladno, ljudi upadaju u busove s jednosmjernim kartama, polako se cementiramo kao zemlja uslužnih zanimanja, sve dalje od proizvodnje, ali ima da svaki klub ima travnjak koji može izdržati deset dana kišurine.

Nije teška kritika. Igraju ti naši ligaši – nekakav nogomet. Ali taj je nogomet taman takav da je momčadima potrebniji trener koji bi im zabranio kopačke u bojama i svima im, kao sir Alex Ferguson Manchesterovoj djeci i juniorima, naredio da igraju u crnim kopačkama, nego što im treba dobra trava.

Imam dovoljno godina, pa se sjećam niželigaških ekipa u kojima je bilo boljih igrača nego danas među prvoligašima. A igrali su na “oranicama”. Daleko je ekonomija prvoligaškog nogometa u Hrvatskoj od potrebe da se nekoliko milijuna kuna po klubu investira u travu.

I dobro, da sam ja Hrvatski nogometni savez, u što bih investirao lovu? Uvijek isti odgovor - u djecu. Profići i tipovi koji glume profiće neka se sami za sebe pobrinu, a država i svi koji bi trebali igrati ulogu države neka se brinu za djecu. Komotno neka odgode pet kola prvenstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka