To je to što me zanima!

Nova suluda odluka Fife: SP 2030. na čak tri kontinenta!

Svjetsko prvenstvo 2030. tako će se održati u dvije europske zemlje (Španjolska, Portugal), jednoj afričkoj (Maroko) i tri južnoameričke (Urugvaj, Argentina, Paragvaj)
Vidi originalni članak

Maroko, Španjolska i Portugal imenovani su domaćinima Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine, a tri utakmice održat će se u Južnoj Americi, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA).

Zajednička kandidatura Maroka, Portugala i Španjolske bila je jedini kandidat za domaćinstvo turnira. Međutim, tri utakmice s tog prvenstva igrat će se u Urugvaju, Argentini i Paragvaju povodom obilježavanja stote obljetnice turnira koji je prvi put održan 1930. Urugvaju. Ova će odluka biti službeno potvrđena na Kongresu FIFA-e 2024. godine.

To je prvi put da će se nogometno SP održati na tri kontinenta i u šest zemalja. Također, na prvenstvu će nastupiti čak 48 zemalja, što je jedna od bizarnih odluka koje je Fifa donijela posljednjih godina. Takav sustav natjecanja stupit će na snagu za tri godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku. 

- Fifino Vijeće jednoglasno se složilo da će jedina kandidatura Maroka, Portugala i Španjolske biti domaćin događaja 2030. godine," objavila je FIFA u priopćenju.

- Osim toga, uzevši u obzir povijesni kontekst prvog Svjetskog prvenstva, Vijeće se jednoglasno složilo da Montevideo bude domaćin jedinstvene ceremonije proslave stote obljetnice kao i da će se tri utakmice SP-a održati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju - dodaje se.

Svjetsko prvenstvo 2030. tako će se održati u dvije europske zemlje (Španjolska, Portugal), jednoj afričkoj (Maroko) i tri južnoameričke (Urugvaj, Argentina, Paragvaj).

- U podijeljenom svijetu, FIFA i nogomet se ujedinjuju - rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

- Godine 2030. imat ćemo jedinstveni globalni trag, tri kontinenta - Afrika, Europa i Južna Amerika - šest zemalja, Argentina, Maroko, Paragvaj, Portugal, Španjolska i Urugvaj, koje će dočekati i ujediniti svijet dok zajedno slave prekrasnu igru i stogodišnjicu Svjetskog prvenstva - dodao je predsjednik FIFA-e.

Iduće SP na raspredu je 2026. godine, a ugostit će ga SAD, Meksiko i Kanada.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Njofra27 05.10.2023.

    fantastično za sport, oduševljeni smo i jedva čekamo

  • Jim_my 05.10.2023.

    Igrači bi se između utakmica morali posvetiti isključivo treningu, a ne letenju po tisuće KM XD Ali LP je svakako postao šarada, vidjeli smo prošle godine.

  • payperDubrava 04.10.2023.

    A kada će se igrati u Hrvatskoj? Recimo u Paladium Areni ili Areni Zagreb. Imamo dobrih novih dvorana. Uhljebi jedni u Fifi ako vam odgovara igrati nogomet i na ledu sredit će vam Tomašević i ledenu dvoranu sportova. Mršš Fifa pokvarili ste sve dobro u nogometu sa svojim pokusima i glupim odlukama.

Komentiraj...
Vidi sve komentare